Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

marta9410

ciąża w wieku 22 lat

Polecane posty

witam, mam 22 lata, mój chłopak ma 23. co raz częściej myślę o zajściu w ciążę, rozmawiałam z chłopakiem na ten temat i nie był przeciwny, ale oboje mamy wątpliwości czy damy sobie radę z obowiazkami i finansowo. ja mam stałą pracę i zarobki na poziomie 1700 zł mój chłopak tak samo, opłaty u nas wynoszą ok. 1200 zł miesięcznie. zwracam się głównie z pytaniem do matek , czy myślicie że damy sobie radę jeśli chodzi o kwestie finansowe ? nie mam pojęcie ile mniej więcej można wydać na swoje maleństwo miesięcznie.

Gość am11
Macie umowę o pracę na etat? Uczycie się jeszcze? W jakich branżach pracujecie, ile jesteście razem, mieszkacie razem? Wynajmujecie mieszkanie?

Gość gość
jak chcecie się wgryzać w ścianę to możesz w ciążę zachodzić, a ile kosztuje dziecko? policz sobie najtańsze nawet pieluchy- na początek idzie około 15 dziennie, bo noworodek dużo się wypróżnia, chusteczki, jak nie wyjdzie kp to mm, ubranka, wózek, łóżeczko, ewentualne prywatne wizyty u np. neurologa czy okulisty (dziecko nie będzie czekało tygodniami) i oczywiście wszystko możesz kupić używane, ale po pierwsze czy to takie fajne? a po drugie to jednak też kosztuje, niech chłopak zacznie być Twoim partnerem/mężem, zacznie więcej zarabiać i dopiero potem myśl o dziecku, bo to nie zabawka, a żywy człowiek, który przynajmniej do swojej 18-tki będzie potrzebował od Ciebie czegoś więcej, niż tylko miłości i którego trzeba wychować

tak, ja mam umowę o pracę na cały etat na czas nieokreślony pracuję jako doradca klienta w biurze kredytowym, mój chłopak nie ma całego etatu, pracuje w budownictwie więc można powiedzieć, że pracę ma na ile tylko chce, w tej branży zapotrzebowanie jest ogromne. jesteśmy razem trzy lata, mieszkamy razem w sumie od dwóch lat i mamy własne mieszkanie. jesteśmy już na swoim i żyjemy za swoje :)

jeśli chodzi o małżeństwo, to chcielibyśmy jeszcze w tym roku wziąć ślub, jak na razie cywilny, a dopiero później dziecko

Gość gość
Przejdźcie sie po sklepach z artykułami dla dzieci, poczytajcie na forach, ile czego potrzebuje dziecko i pomyślcie, czy was stać.

Gość gość
Bez przesady ze dziecko tyle kosztuje , wyprawke mozna robic na kilka razy napewno sie tego tak nie odczuje . pampersy , husteczki trzeba szukac promocji , ubranka mozna swietne uzywane kupic od czasu do czasu zwlaszcza w pierwszym roku jak dziecko szybko rosnie. Ja mam 22 lata i jestem w drugiej ciazy. Maz pracuje ja siedze z corka i opiekuje sie mama. Ojciec moj tez pracuje i mieszkamy z moimi rodzicami , wspol a mamy tylko kuchnie. I naprawde po tym co czytalam bylam pewna ze przydziecku boe bedzie nas sta nawet glupia pizze a to nie prawda. Wszystko jest kwestia organizacji.

Gość am11
Czy chłopak nie może pracować na cały etat?

Gość am11
i co się składa na to 1200, skoro za wynajem płacić nie musicie? ilu pokojowe macie mieszkanie?

Gość gość
dziewczyno, nie pakuj sie w pieluchy, jeszcze mloda jestes. Pozwiedzaj troche swiata, ..albo jak "nie chcesz", to odkladajcie pieniadze...naprawde na dziecko masz jeszcze czas...

umowa jest na część etatu, ale płacone jest od przepracowanej godziny . mogłaby być umowa na cały etat ale to wiązałoby się z dużo niższymi zarobkami

Gość am11
Jesteście po liceum? Nie myśleliście, żeby się jeszcze trochę dokształcić? Bo w waszych dziedzinach jest duże pole do popisu...

kredyt, światło, tv, telefony, ubezpieczenia prywatne, internet. no niestety mamy kawalerkę. a jeśli chodzi o czas na dziecko to lekarze twierdzą że to właśnie najlepszy czas na dziecko. są różne zdania na ten temat

Gość am1
A ile metrów? Dałoby się tam wydzielić mały pokoik? Na karierze może wam nie zależeć, ale dodatkowe pieniądze zawsze się przydadzą.

Gość gość
No trochę mało wam zostanie na życie dla was i dla dziecka. Będziecie wiązac koniec z końcem, no ale co kto lubi

Gość gość
Ja urodziłam w tym wieku. Konczylam studia, mąż pracował za 1600 w windykacji. Chwilę pomagali nam rodzice. Później stanęliśmy na nogi, zaczęłam pracować i jest ok. 2 lata temu kupiliśmy mieszkanie na kredyt. Dziś mam 27 lat, dwoje dzieci i uważam że lepiej być nie mogło. Jestem wciąż młoda, wykształcona, mam względnie spore dzieci i cały świat stoi przede mną otworem. A znajomi mają dylematy czy kariera czy dziecko czy wygodne życie itp... Ja tych wygod nie zaznalan, więc. Je wiem co "straciłam".

Gość julka_koszulka
Moim zdaniem ten wiek jest idealny na ciążę, moja mama miała tyle samo lat gdy mnie urodziła, do 25 roku życia najlepiej urodzić dziecko. I nie rozumiem jak osoby w tym wieku może nie stać na dziecko, trzeba umieć zająć się swoim życiem, a jak nie macie pieniędzy na ubrania, jedzenie, lekarstwa, mydełka, oliwki, mebelki, wózek, zabawki, to lepiej sobie odpuśćcie, z biegiem lat ono będzie potrzebowało coraz więcej. ;)

Gość gość
kurcze, jak chcesz je miec to sobie je rob. to twoje zycie , twoje cialo. Kazdy c***isze, zebys sie doksztalcila, na dziecko masz czas, ale ty ciagle piszesz jakbys nas chciala przekonac, ze to odpowiedni moment. :O

Gość am11
ile wam z tego 3400 miesięcznie zostaje? macie oszczędności?