Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Preparat na pępek noworodka.

Polecane posty

Gość gość

Za dwa miesiące mam termin porodu. Jest ryzyko że poród nastąpi wcześniej dlatego dokupuje ostatnie rzeczy dla maleństwa. Brakuje mi czegoś na gojenie się pępka. Dużo osób poleca octanisept,inni spirytus rozrabiany z wodą. Co polecacie? Jak cenowo?

Gość gość
octenisept około 25zł spirytus też tak mniej więcej Ja Ci powiem tak, myłam synka normalnie, starałam się żeby nie zamoczyć pępuszka ale jeśli tak się stało to nie panikowałam. Po 3 dniach od przyjścia ze szpitala odpadł sam a też syn się urodził za wcześnie i nic nie miałam w domu. A jak kupiłam spirytus właśnie i miałam w planach wieczorem użyć to rozebrałam małego do mycia a on już bez kikuta był także nooo ;) p.s POWODZENIA!

Gość gość
Przy pierwszym dziecku ( kilka lat temu) był trend na spirytus, aktualnie octenisept. Efekt moim zdaniem podobny. Spirytus szybciej zasusza i wychodzi chyba taniej, ale octenisept ewentualnie przyda się w domu do odkażania ran. Ja dostałam zalecenie ( w zeszłym roku)- octenisept, a jak będzie długo się goić to spirytus

Gość gość
octenisept polecam nawet w szpitalu tego uzywaja

Gość gość
Ja używałam spirytusu, pępek szybko odpadł i ładnie się zagoił

Gość gość
My stosowaliśmy Octenisept, bo też polecali w szpitalu, ale i my używaliśmy do dezynfekowania różnych skaleczeń i naprawdę super się sprawdzał, więc środek bardziej uniwersalny. Spirytus po prostu piecze... chociaż nie przeczę że działa. Nieraz wypowiadały się tu mamy używające jednego i drugiego (albo zgoła nic, jedynie myjące, osuszające i wietrzące kikut pępka), i nie widziałam żadnej zależności między gojeniem się a stosowanym środkiem, w każdej grupie były i takie u których dzieci pępek się paskudził, i takie z które nie miały z tym żadnych problemów a kikut odpadł bez problemów po kilku dniach.

Gość gość
Octenisept tylko porządnie patyczkiem do uszu każde miejsce wyczyść i będzie ok.

Gość gość
Jeśli urodzisz wczesniaczka to kikut najpewniej odpadnie w szpitalu bo dzidzia polezy. Polecam octenisept bo zamiast do pepka uzylam go na rane po cesarce i super sie goilo.

Gość gość
Ja używałam tylko waciki nasączone ......czymś tam :) kupiłam na Allegro , mieszkam za granica tu niczym nie kazali psikac , po 10 dniach pempka odpadł Dziecko kapalam w "głebokiej wodzie" juz w szpitalu porządnie popływała, pępek moczyłam Octeniseptem nie kazali psikac , poszukaj tych wacikow są ok