Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zmiany w mózgu?

Polecane posty

Gość gość

Czasem ni stąd ni zowąd, zaczynam się zachowywać inaczej. Ujęłabym to dość potocznie "odwala mi szajba". Gonitwa myśli, dziwne pomysły, mniej racjonalne myślenie, nakręcenie się i radość z byle czego. Czasem przeplata się to ze stanami depresyjnymi. Szukam odpowiedzi na to, co to może być. Podobno CHAD, ale u mnie to są epizody - maximum kilkugodzinne, potem wszystko wraca do jako takiej równowagi, a w tej chorobie zdecydowanie te zmiany nie byłyby tak szybkie. Stawiam więc, że to po prostu zmiany nastrojów, tylko skąd one się biorą i dlaczego przybierają taką dziwną formę? Bo to naprawdę nie zależy od sytuacji. Czy ktos z Was miał podobnie? A może to ja za bardzo wyolbrzymiam sprawę?

Gość gość
Hmmm, co mogłoby tutaj pasować: hormony, guz mózgu, stres.. Z chorób psychicznych chyba nic do mnie nie pasuje tak do końca..

Gość gość
.CHAD z bardzo szybką zmianą faz. Poza rapid cycling istnieją też przebiegi choroby z jeszcze szybszą, częstszą, zmianą faz chorobowych. W 1996r. wprowadzono (Kramlinger i Post) pojęcie ChAD z ultraszybką zmianą faz (ultra-rapid cycling bipolar disorder), gdy epizody chorobowe trwają kilka dni do kilku tygodni oraz ChAD z okołodobową zmianą faz (ultradian cycling bipolar disorder), gdy oba bieguny choroby ujawniają się, nieraz kilkakrotnie, w okresie 24–48 godz.

Gość gość
nie masz zmian to twoja wyobraznia

Gość gość
opttttttt

Gość gość
nie martw sie