Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Arielina

Toksycztni partnerzy, borderline i narcyz

Polecane posty

Gość Arielina

Znalazlam ostatnio przypadkiem takie male forum, w ktorym jakas para pisze o swoich problemach. Oboje maja chyba psychiczne. Ona jest seksoholiczka, a on probuje ja z tego wyleczyc. Sa z soba juz pare lat, ona go zdradza na wszystkie mozliwe sposoby, a on ciagle wierzy, ze uda mu sie ja zmienic. Wszyscy im doradzaja, zeby sie rozstali i ci jak osly, sa dalej razem. Zastanawiam sie co powoduje ludzmi, ze tak sie mecza? Znacie podobne przypadki? A moze sami jestescie w takich toksycznych zwiazkach?

Gość gość
Znam taki zwiazek mojej siostry i jej meza tylko ze tam on jest seksoholikiem i zdradza ja na kazdym kroku a ona z nim jest ze wzgledu na wspolna firme i dzieci.Zal mi jej ale nic do niej nie dociera.

Gość gość
To zachowanie borderline w czym się objawia?

Gość gość
widocznie jemu to pasuje, tez ma cos z glową

Gość gość
Jednak typowe bordeline to zespół wielu poważnych dysfunkcji uniemożliwiających właściwe funkcjonowanie. Najogólniej rzecz biorąc charakteryzuje się ono silnie posuniętą chwiejnością w zakresie wielu wymiarów. Typową jest tu ogromna chwiejność nastroju, labilność emocjonalna oraz balans między przeżywaniem ekstremalnych emocji, a poczuciem zupełnego wyjałowienia z nich. To wiąże się z poczuciem pustki i nudy, które zagłuszane są choćby przez podejmowanie zachowań autoagresywnych takich jak próby samobójcze, samouszkodzenia, podejmowanie działań ryzykownych jak zażywanie środków odurzających w niebezpiecznych dla życia ilościach czy przypadkowy seks bez zabezpieczenia. Autoagresja i zachowania jawnie agresywne wymierzone w innych ludzi w formie bójek czy pyskówek, do których bordeline prowokuje, mają faktycznie dawać ulgę w bólu psychicznym przez zmniejszenie napięcia. Wynikają też z braku zdolności kontrolowania gniewu i złości.