Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dojrzewanie u dzieci niepełnosprawnych umysłowo?

Polecane posty

Gość gość

Znam babkę która ma syna autystycznego. Chłopak dojrzewa i się zastanowiłam jak to jest z radzeniem sobie w takiej sytuacji. Matka się nim zajmuje, ojciec pracuje. Nie jest to pewnie komfortowa sytuacja. Wiecie jak wygląda postępowanie w rodzinach, w takich sytuacjach, bo jednak natury się nie oszuka.

Gość gość
Ale co Cię interesuje? Czy takim dzieciom penis staje? Czy zaczynają odczuwać popęd? To tak, wszystko przebiega dokłądnie tak samo jak u każdego innego z tym, że osoby z niespełnosprawnością intelektualną tego nie rozumieją i mają trudności w poradzeniu sobie z taką sytuacją. Więc takie dziecko może zacząć się masturbować przy kimś. Więc jakie postępowanie masz na myśli? Mają je karać? I jakie ma znaczenie to czy matka jest w domu czy nie skoro dziecko i tak i tak będzie odczuwać budzace się w nim hormony?

Gość gość
Artystyczne nie są niepełnosprawni umysłowo.

Gość gość
Mnie ten problem dotyczy bo mam syna z autyzmem. Na razie to jeszcze dzieciak ale zastanawiam się jak to będzie wyglądać za kilka lat. Mało jest informacji na ten temat. Nie boję się tego że będzie się obnażał i masturbował w miejscach publicznych. Ma poczucie wstydu. Bardziej boję się napadów agresji i huśtawki nastrojów. Nie wiem czy nie zauważy wtedy że jest "inny". Dojrzewanie to czas gdy najważniejsi są rówieśnicy. Obawiam się że on będzie się czuł samotny, zagubiony i odrzucony.

Gość gość
mialam kolezankę upośledzoną umysłowo. normalnie dojrzewala, miala okres, normalnie podobali jej się chłopcy. natury nie oszukasz. moj brat na studiach miał uposledzoną sąsiadke ktora spotykała się z upośledzonym chłopakiem.

Gość gość
Ja mam sąsiada upośledzonego umysłowo. Teraz ma ok 20 lat, ale kilka lat temu jego mama mi się zalila, że gdy był na jakiejś zabawie choinkowej, to wszedł do damskiej toalety, gdzie była dziewczyna z zd i rozegrał ja z bluzki i dotykał po piersiach. Miał kilka takich akcji, do tej pory potrafi biegać po podworku z genitaliami wystającymi z rozporka.