Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

a to 4latek sam sznuruje butyyy

Polecane posty

Gość gość

Na wątku o samodzielności to wyczytałam... Nie znam żadnego, a od 3 lat pracuję z maluchami. Ta umiejętność przychodzi nieco później. Jak jest w tej kwestii z waszymi pociechami?

Gość gość
Mój nauczył sie majac prawie 5l, wczesniej potrafił ale wiązał za luźno co było bezsensowne. Jednak w tym przedziale rozmiarów wiekszosc butów ma rzep, co jest praktyczne.

Gość gość
czteroletnie dziecko nie poradzi z tym sobie; no może jakiś odosobniony przypadek;)

Gość gość
mój 6, 5 latek nie potrafi sobie zawiązać buta :) a teraz czekam na hejty jakie to mam ułomne dziecko :)

Gość gość
moje dziecko jest bardzo samodzielne i zdolne-mając 4 lata mówił biegle w 3 językach (polski, francuski, angielski-ja Półka, ojciec Francuz, ale mieszkamy w Kanadzie), ale butów w wieku 4 lat wiązać nie umiał, nauczył się mając prawie 7 lat. Także wątpię aby 4 latek miał takie zdolności manualne, chyba ze jakiś ewenement...

Gość gość
Ja Polka miało być ale mi słownik poprawił -sorry!

Gość gość
Naprawde 7l wiązać nie potrafia? A ja myślałam, że mój 5l późno sie nauczył..

Gość gość
każde dziecko uczy się w swoim tempie. mój mając 5 lat płynnie czytał i liczył, a butów nie wiązał. koleżanki córka wiązała mając....3 lata! ale czytać nie umiała do 7-8 roku życia. jedne dzieci są bardziej zdolne manualnie inne mniej. siostrzeniec zaczął chodzić mając 8 miesiecy a mówić jak miał 2,5 roku, a jego siostra mając 1,5 roku ledwo stawiała pierwsze kroki, ale za to mówiła zdaniami! każde dziecko-nawet po tych samych rodzicach jest inne!

Gość gość
Mam dziecko w wieku 4 lat i nie umie wiązać butów, umie ubrać buty i zapiąć rzepy

Gość gość
Mój pięciolatek nie umie, chociaż próbuje się uczyć, ja sama nauczyłam się jak już chodziłam do szkoły, czyli jakieś 6-7 lat, bo czasem wracałam z rodzeństwem no i musiałam. Dla przedszkolaka jednak buty na rzepy to dobre wyjście. Gorzej jak tych na rzepy nie zapnie... Ale owszem, bywają czterolatki samodzielnie sznurujące buty, i pewnie ich mamy uważają to za normę. Mój jadł widelcem i łyżką, czysto, mając 1,5 roku i też wtedy jeszcze myślałam że inne dzieci nie potrafią, bo rodzice nie uczą...

Gość gość
Moi synowie mają 9 lat i 7 lat i nie potrafią sznurować butów bo ich nie uczyłam i nie mają sznurowanych butów.Kupuję im buty tylko na rzepy.

Gość gość
Mojej przyjaciolki syn ma 4 lata i wiaze buty a od roku prawie je nozem i widelcem, ale ona ma dziwne dzieci... drugi syn ma troche ponad 7 mcy i sam je, fakt, ze lapa, no i ze nadal ssa piers, ale sam je i prawie chodzi (a od 1 mca raczkuje dopiero), drugi chodzil jak mial 9mcy... Z drugiej strony jak patrze na tego co ma 4 lata to rok temu mowil pelnymi zdaniami a teraz przy bracie sie uwstecznia a i tak nie wiadomo co z nich wyrosnie

Gość gość
Dzisiaj coraz cześciej dzieci mają dwie lewe ręce i to z winy rodziców. Nie twierdzę bynajmniej, że 4 latek powinien wiązać buty ;) Ale jakieś próby może podejmować. Ubieranie większości rzeczy też powinien mieć opanowane. Teraz sporo jest dzieciaków intelektualnie bardzo do przodu, oczytane, znające języki, grające w tenisa itp, a jesli idzie o drobne czynności w stylu picie z normalnego kubka (niekapki u 6latkow to chyba przesada, a widziałam sama), posługiwanie się sztućcami, zapinanie guzików to lebiegi. Bo "daj mamusia zrobi", "ty jeszcze mały jesteś, nei musisz", "zrobie to szybciej i lepiej, nie mamy czasu na slamazarzenie"