Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do osób biegle mówiących w j. obcym. Jak rozumieć niewyraźną mowę u inny

Polecane posty

Gość gość

ch użytkowników tego języka obcego. Tzn. wiecie o co chodzi. Rodowity anglik dajmy na to na filmiku napieprza jak karabin maszynowy i choć znam wszystkie słowa, gdy włączę napisy to bez napisów mi się to jakby zlewa. Albo często jest tak z tekstami piosenek, że niektórych rzeczy nie można dosłyszeć. Jak to wyćwiczyć i pokonać?

Gość gość
Czytaj duzo w obcym jezyku, najlepiej kryminaly. Nie sa one jakos super wartosciowe pod wzgledem tresci, ale zawieraja slownictwo "w uzyciu" i dialogi. Czytajac je tworzysz sobie w mozgu sposob ich wypowiedzi -> tzn. gdy bohater podnosi glos, czytasz zdanie automatycznie szybciej itd. Pewnie nieprecyzyjnie sie wyrazilam, ale mam nadzieje, ze zrozumiesz. a druga sprawa -> wylacz napisy. zmysl wzroku jest najsilniejszy i czytajac slowa w filmach, nie skupiasz sie na kwestii mowionej. z czasem zauwazysz, ze wylapujesz coraz wiecej. to chyba najlepszy sposob

Gość gość
Dziękuję za te rady bardzo, jeśli ktoś będzie miał jeszcze jakieś sugestie to proszę pisać. :)

Gość gość
jestem od 5 lat za granica, w jednym z krajow polnocnych.na czacie co niektorzy nie rozpoznaja ze jestem obcokrajowcem, a jesli chodzi o rozmowe to czesto marnie to idzie.wynika to z czynnikow indywidualnych, jedni mowia powoli i wyraznie drudzy polykaja slowa.inna rzecz to uzywanie zbyt potocznych slow (np. czy obcokrajowiec zrozumie ze laska to dziewczyna, sciemniac to klamac itp.)w TV rozumiem talk showy, reportaze,rozmowy z politykami no i reklamy.gorzej z newsami gdzie wyrzucaja slowa 100 km/h.seriale i filmy zalezne od aktora,niektorzy jakby mieli kluski w buzi i do tego szepcza.tak wogole latwiej mi rozmawiac na dany temat niz jak ktos na ulicy zapyta o godzine (heh, teoretycznie, w tym kraju nikt sie nic nie pyta i jest zasada odleglosci 80 cm)bo sie nie wsluchuje jesli sie czegos nie spodziewam.do tego akcent gra tu ogromna role, wlasciwe wymawanie ä i ö oraz tempo i to ze np sa 2 litery obok siebie to nie mozna wymawiac jak jedna a anglii tez bylam.u lekarza spytala "bebletfe"?tak zromialam, a jak napisala, chodzilo o" date of bith".anglikow w zyciu nie zrozumiem, amerykanow moze.nawet moja kolezanka lektorka miala problemy bedac w UK, wiec glowa do gory!!!

Gość gość
ja niejednego Polaka nie rozumiem jak bełkocze ,i pytam co mowiles,i oni to samo bo czemu nie ,ile osob mówi ładnie czysto