Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bardzo szybkie ząbkowanie, problem z myciem zębów

Polecane posty

Gość gość

Moja córka ma 16 miesięcy, pierwszy ząb wyszedł jej po 2 mies, roczek skończyła mając 16 zębów, a teraz patrzę, że przebijają jej się piątki, więc bedzie komplet. Martwię się, że te zęby jej się zepsują szybko, mamy problem z myciem. Córka toleruje tylko mycie szczoteczką i zwykłą wodą, pasty odpadają bo krzyczy i pluje. Nie daję jej nic słodkiego do picia, tylko wodę. W nocy ok 22 dostaje butlę i śpi do rana. po tej butli już nie jestem w stanie umyć jej zębów, by jej nie rozbudzać. Co mogę zrobić by zabezpieczyć te ząbki?

Gość gość
nic na to nie poradzisz mojej córce też szybko wyszły zęby i faktycznie szybko zaczęły się psuć, od 3 roku życia chodzę z nią regularnie do dentysty już. Ma w sumie ładne zęby ale większość już z plombami.

Gość gość
postaraj się ta butlę już wyeliminować, ona może przynieść więcej szkód niz pożytku. Dziecko zasypia z pożywką dla bakterii na całą noc. Co z tego że umyje zęby wieczorem jak potem je?

Gość gość
zdaję sobie z tego srawę, ale próbowałam juz wszystkiego. Nosiłam całą noc, uspokajałam, dawałam wodę itp. a dziecko dalej krzyczy, ewidentnie jest głodne.

Gość gość
Spróbuj innych past dla dzieci np. smakowych. Są różne smaki i może któryś przypadnie dziecku do gustu. Super, że nie dajesz nic słodkiego do picia. Zęby nie psują się tylko w nocy. W dzień staraj się dziecku po każdym posiłku przemywać zęby wodą. Problemem jest to, że dziecko usypia przy butli. A jak dziecko zasypia w dzień? Potrzebuje czegoś do ssania? Może chodzi tylko o odruch? Przesuń ostatni posiłek trochę wcześniej. Umyj zęby a potem spróbuj podawać butelkę z wodą. Z innych rzeczy. Zrób badania poziomu witaminy d u dziecka. Niestety trzeba to zrobić prywatnie. Sprawdz czy przypadkiem nie ma niedoboru.Ona ma ogromny wpływ na zęby.

Gość gość
mi się wydaje ze nie tyle że jest głodne ale chodzi raczej o sanie z butelki, to dzieci często uspokaja. A używa smoczka?

Gość gość
Moja coreczka ma 18 miesiecyni komplet zebow. Ja myje w nocy zeby a nich sie drze . A drze sie coraz mniej bo sie przyzwyczila