Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kobieta za kierownicaaaaaaaa

Czy jest tutaj doświadczony kierowca?Mam pytanie dotyczące opon.

Polecane posty

Od niedawna jestem kierowcą,więc nie znam się na wielu rzeczach związanych z samochodem,liczę na dobrą radę fachowców;)Obecnie mam założone opony zimowe.I teraz moje pytanie: Wymienić na letnie czy całoroczne? Znajomi i rodzina mają różne zdania na ten temat,więc jestem zagubiona.

Gość kobieta za kierownicaaaaaaaaa
nikt?

Gość gość
zależy ile jeździsz, jak tylko raz na tydzień kilka kilomterów do kościółka w niedziele w tygodniu po bułki do sklepu to wystarczą ci całoroczne, ale jak już więcej jeździsz np 20-30km dziennie dojeżdzasz do pracy albo w jakieś długie trasy po kraju czy tym bardziej za granice to lepiej miec dwa komplety zimówki i letnie

nie wyjeżdżam w długie trasy, czasami w weekend gdzieś wyjadę,ale nie są to setki km.

a czym się różnią? a jakie opony kupić gdy jadę do Chorwacji?

Gość gość
zresztą prawda jest taka że np. za komplet letnich dasz 1000zł za komplet zimowych dasz 1000zł ale letnie starszą ci np na 3-4 sezony (czyli 3-4 okresy od wiosny do jesieni) a zimowe starszą ci na 5 zim natomiast jak kupisz całoroczne też za 1000zł to pamiętaj że naginasz w nich cały czas więc wytrzymają jakieś 2 lata więc z jednej strony wydasz mniej ale potem szybciej trzeba bedzie kupić kolejny komplet albo można kupić dwa komplety czyli niby drożej ale dłużej na tych gumach pojeździsz, suma summarum wyjdzie mniej więcej na to samo jeśli chodzi o koszty, ale to już wtedy wolę zimowe i letnie bo bezpieczniej niż naginać cały rok na całorocznych bo jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego ;) no chyba ze faktycznie jesteś typowym kierowcą niedzielnym robiącym w ciągu miesiąca 50-100km do kościółka :D

Gość gość
latem na całorocznych można spokojnie i bezpiecznie jeździc ale one ci sie raz dwa zetrą bo to miękka guma, za to zimą będzie już lipa i słaba przyczepność, max 2 lata wytrzymają takie

Gość gość
Namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ona Olesno to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie oleskim ma 10 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ool

Gość gość
Jeżeli jeździsz TYLKO po mieście, gdzie drogi są regularnie odśnieżane, to wystarczą Ci całoroczne opony. Jeżeli korzystasz z dróg bocznych, jeździsz w górach itp. to powinnaś mieć dwa komplety opon. Na zagraniczny wyjazd latem, zdecydowanie potrzebujesz opon letnich. Na całorocznych samochód gorzej będzie sprawował się podczas szybkiej jazdy, albo deszczu.

czyli z tego wychodzi ,że lepiej i bezpieczniej jest mieć zimówki i letnie

Gość gość
kobieta za kierownicaaaaaaaaa dziś Ja mam dwa komplety kół, ale że prawdziwej zimy dawno już nie było, a zimą jeżdżę mało, wyłącznie po drogach odśnieżanych, to zimówek już trzy lata nie zakładałem :). Dobre, letnie opony, sprawdzają się w polskich warunkach, przez jakieś 11 miesięcy w roku :), no chyba że mieszkasz w górach lub innych miejscach, ciężej zimę przechodzących :).

Gość gość
Jeśli pewnego październikowego poranka, będziesz musiała pilnie wyjechać swoim samochodem, na swoich dobrych letnich oponach (podkreślam letnich, nie całorocznych), a właśnie spadło 10 cm śniegu, to lepiej zrezygnuj. Tak może się nie zdarzyć, bo faktycznie ostatnio śniegu mało. Na całorocznych pojedziesz także w takim śniegu. Na letnich, to będzie duży problem, szczególnie dla niewprawnego kierowcy. Na zimowych wiadomo.

Gość gość
Pieścirogi to gmina wiejsko-miejska w województwie mazowieckim

Gość gość
Ja jeżdżę średnio tylko na zimowkach. W lato troche sa glosniejsze i tyle. Pod względem finansowym wygląda to tak ze kupiłem opony zimowe za 1500 i zrobiłem na nich 110000. Zajęło mi to 3 lata. Przez ten czas zaoszczędzone ok 300 na kosztach przekładania kół. Juz nie wspomne ze nie zawracalem sobie glowy. Dwa lata temu byłem w Chicago i nikt tam nie słyszał o oponach letnich i zimowych. Mają poprostu całoroczne. U nas całoroczne trochę nie sprawdzają się w zimie więc J wybieram zimowki N cały rok. Z resztą jak patrzę na samochody w hali garażowej pod blokiem to dużo osób tak robi.

Ja teraz jeżdżę na zimowych -przynajmniej póki nie wymienię ( o ile)

a jaką stronę polecacie do zakupu opon online?

Gość gość
Namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ona

Gość gość
a po co wymieniać, jeździj na zimówkach

ilu kierowców tyle opinii .;) A można jeździć latem na zimówkach czy to zagraża bezp.?

Gość gość
Moim zdaniem lepsza jest jazda na letnich i zimówkach niż na całorocznych, ale warto samemu się przekonać. Swoje opony zawsze kupuję w http://speedgum.com.pl/ , ceny mają naprawdę znakomite.

Gość gość
To proste,w mieście gdzie drogi są regularnie odśnieżane polecam tylko całoroczne wrazie naglych i obfitych opadów zawsze można komunikacją miejską .Na zimowkach latem odradzam, opona zimowa jest b miękka i autem buja na zakrętach do tego jest głośna i szybko się zużywa.

Gość Gruszka94
Absolutnie nie można jeździć na zimówkach latem. Po coś zostały wprowadzone opony letnie.. Jeśli zależy Ci na cenie, to zamiast kombinować z niezmienianiem opon, lepiej sprawdź w https://oponafelga.pl/12-opony-ciezarowe czy możesz dostać opony do Twojego auta w bardziej korzystnej cenie. To dla Ciebie najlepsze rozwiązanie.