Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie najlepsze żarówki energooszczędne?

Polecane posty

Gość gość

Właścicielka wynajmowanego pokoju powkręcała w całym mieszkaniu LED "economy" 3.5W czyli jakieś 30-watowa normalna żarówka - świeci toto, jakby chciało a nie mogła. Na szczęście przenoszę się do własnej kawalerki, jaki najlepszy stosunek jakości do ceny polecacie?

Gość gość
"jakby chciało, a nie mogło" miało być, sorry

Gość prawictwo pospolie 152
ledy nie sa do oswietlania tylko do ozdoby do oswietlania słuzą świetlówki ( 12 W powinno starczyć w każdym pomieszczeniu ) W duzym pokoju mogą być 2 razy po 12 W

ja mam w kuchni zarowki energooszczędne 12 W ale nie chce mi sie tam isc i sprawdzać jakiego producenta ( zdaje sie ze nieznanego .. .. swieca dlugo i przepalaja sie bardzo rzadko .. najlepiej kupic stosunkowo tanią zarówke energooszczedną , ale nie najtanszą na rynku , bo najtansze moga byc gorszej jakosci .. do drogich nie warto doplacac bo swieca praktycznie tyle samo co te tansze

Gość gość
Widziałem już niby energooszczędne żarówki LED-owe, ale zgadzam się z przedmówcą, LED-y raczej do ozdoby a nie stałego oświetlenia w mieszkaniu

energooszczedne sa dobre tam gdzie swiatło świeci sie długo .... Jak ciągle sa wlacza i wylącza jak w łazience , to raczej nie są najlepszym rozwiazaniem , bo sie szybciej przepalą

u mnie w łazience są zwykle halogeny .. Swietlówki mamy tylko w kuchni i małym pokoju

zwykla tradycyjna 60 W żarówka pali sie kilka razy w roku swietlowka moze spokojnie wytrzymać nawet 2 lata .. W kuchni nie trzeba zbyt mocnego swiatla , bo tam sie nie czyta ..Dlatego jedna 12-15 W w pelni wystrczy .. 20 W byłaby zdecydowanie za mocna ale 20 W duzym pokoju spokonie mozna dać

świetlówka o barwie ciepło białej (2700-3000 kelwinów) - światło do którego jesteśmy przyzwyczajeni, przypomina klasyczne żarówki (fot. rubberpaw, Flickr, CC by SA) świetlówka o barwie chłodno-białej (5000-6500 kelwinów) - oświetlenie jak w biurze

na pewno nie kupi sie dobrej swietlówki za 5 zł to będzie badziew które moze slabo oddawac barwy tzn swiecic na trupio- białym swiatłem ale nie ma tez sensu wyvbierać towaru za 20 zł spokojnie wystarczy cos za 12 zł .. Na jakosc nie będzie sie narzekać.

Gość gość
Dzięki za odpowiedzi, szczególnie ;-) Wczoraj zjeździłem kilka supermarketów i wiecie co się okazało? Że ludzie faktycznie kupują do mieszkań te okrągłe żarówki LED "Economy" - nigdzie ich nie ma, mocniejsze 5-7 W idą jak woda, na półkach zostały tylko te najsłabsze 3.5 W które powkręcała stuknięta właścicielka mojego (byłego już na szczęście) mieszkania.

Gość gość
Miało być "szczególnie prawictwo" ale coś zjadło ;-)

Sprawdziłem przed chwilą co mam w kuchni Na żarówce pisze Greenlux 20 W sorka za wprowadzenie w bląd, myslałem ze jest tam 12 W 15 W to będzie minimum do kuchni.. U mnie były 2 lata temu 12 W i świeciły za słabo jednak, gorzej niż 60 W żarówki takie mam http://shopping.morizon.pl/produkt-zarowki/greenlux-gxzk014-energooszczedna-zarowka-mini-4u-e27-20w-230v-063c6f9d7e0de9fa0a0482359d103837.html

U mnie były 2 lata temu 12 W i świeciły za słabo jednak, gorzej niż 60 W żarówki tradycyjne

Gość gość
Ja też nie bardzo znam się na takich rzeczach ale zapytałam sprzedawcy w sklepie i wybrał mi odpowiednio mocne żarówki do salonu i kuchni. Mija rok i nic im się nie dzieje. Swoje kupiłam na: led-technik.com.pl hurtem wyszło taniej =)

Sam używam zakupionych tutaj http://www.sklepelektryka24.pl/zarowki.html żarówek E27 PHILIPS 23W. Powiem szczerze, że żadnych problemów nie miałem jeszcze i nie dość, że sprawują się lepiej niż poprzednie (jeśli chodzi o wydajność) to z tego co czytałem są faktycznie lepsze dla środowiska.

Gość gość
Ja kupowałam żarówki w sklepie internetowym http://230volt.pl/. Bardzo duży wybór, można wybrać moc, jak nie masz pewności, to mozesz zadzwonić do sprzedawców i chętnie pomagają, szybka wysyła.

Gość gość
Przyznam się szczerze, że ja przede wszystkim zwracam uwagę na cene, podczas wybierania żarówek. Nie chcę zbyt mocno przepłacać, bo jak wiadomo, żarówki te energooszczędne do najtańszych nie należą. No i na moc oczywiście też zwracam uwagę. Dobre ceny mają w http://www.elektryk.pl/. I tam zazwyczaj zamawiam.

Gość gość
Ja tez się ostatnio skusiłam na żarówki LED ze sklepu: http://led-technik.com.pl/ i powiem szczerze że jestem zaskoczona. Rzeczywiście mniejsze zużycie energii i mniej oczy bolą jeśli się dobrze dobierze kolor i moc. Polecam bo warto =)

Gość goczerka
ja w domu już wymieniłąm wszystkie zwykłe żarówki na ledy activjeta, mają naturalną barwę światła dlatego tak nie męczą oczu i dają bardzo fajny klimat w mieszkaniu.

Gość seteczkaa
moim zdaniem najlepsze będą ledy, ja mam w mieszkaniu ledy active jeta i sprawdzają się naprawdę super, opłąty za prąd mi spadły do tego są dużo bardziej wytrzymałe bo rzadziej wymieniam niż żarówki.

Gość gość
Na moje nieszczęście nie znam się na żarówkach i elektryce :C mogę Ci polecić zajrzeć tu https://mlamp.pl/. Pomogą Ci wybrać żarówki i co będziesz potrzebować :)

Gość sfinksa
ja też się nie znam ale mi sprzedawca w OBI polecił ledy Active Jeta i się zdecydowałam i dobrze na tym wyzłam bo rachunki mi spadły.

Gość gość
Ja ledy zamawiałem z mlamp.pl i też mogę polecić taki rodzaj oświetlenia