Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamuśka bez pomysłu

Mamuśki, pomóżcie mi prooosze z jadłospisem dla 7 miesięcznego dziecka!

Polecane posty

Gość Mamuśka bez pomysłu

Witam! Podpowiedzcie, jak Wy to robicie?! To raczej pytanie dla dzieci karmionych mm. Synek 7 miesiecy. Według schematu powinien jeść jeszcze 4 posiłki mleczne ( uczulony na białko mleka krowiego, wiec wchodzi na razie w grę tylko mleko apteczne, bez przetworów mlecznych). Jak ja mam z tym wszystkim zdążyć w ciagu dnia? 4 mleczka plus obiad ( warzywa z mięsem i jajem) oraz deserek ( kaszka z owocami). Jak to rozłożyć godzinowo?! Proszę, pomozcie, powoedzcie jak to u Was wyglada!

Gość gość
Po pierwsze to 4 mleczne posiłki na dobę. Po drugie nie musisz się spinać, że niemowlak musi zjeść koniecznie i obiad i kolejny posiłek deserek. Wszystko stopniowo i w ramach potrzeb dziecka. Za mało informacji napisałaś, żeby sensownie coś poradzić. Ile razy teraz dziecko je? Ma już przecież jakiś harmonogram posiłków. W nocy też je? O której pierwszy posiłek? Każde dziecko jest inne. Moje np. miało w tym wieku wilczy apetyt, wręcz chłonęło nowe posiłki. Posiłki powinny być mniej więcej co 3 godziny. I to jedna z głównych zasad. Żołądek musi odpocząć i zarazem musi mieć czas żeby strawić. Ile Twój niemowlak pije mleka dziennie? Bo to też jest ważne ile w sumie wypija.

Gość gość
Moja zaczęła 7 miesiąc i je mniej więcej tak: 3 w nocy około 100 ml mleka - jadła więcej ale od kilku dni daje jej mniejsze porcje lub wodę żeby oduczyć jedzenia w nocy, kilka nocy już przespała całych bez jedzenia. 7.00 - 8.00 - 180 ml mleka 11.00 - 180ml 14-15 obiadek 17.00 jakiś deserek, owoc 19- 180 ml mleka. Pomiędzy posiłkami popija sok, wodę, czasem zje ze kilka chrupek kukurydzianych, bywają dni, że je też kaszkę zamiast któregoś mlecznego posiłku. Ja mam na bebilonie 2 napisane, ze dziecko powinno jeść 3 posiłki mleczne a nie 4 chociaż moja je 4 i aż tak bardzo nie trzymam się tych reguł.

Gość Mama bez pomyslu
Kilka dni temu wprowadziliśmy bebilon Pepti. Antek pije 4x po 180 ml zgodnie z zaleceniem producenta. Do tego obiadek i deserek j.w. pisałam. Wstaje koło 7-8 i chodzi spac ok 20, maks 21. Wciaz karmie go przez sen ok 23. Wyczytałam, ze juz nie powinno karmić sie w nocy w tym Wieku. Okresowo mamy zaparcia, wiec jeszcze w dzien musze przemycać jej wode, najcześciej rozwodniony mocno mocno sok. Tak to wyglada.

Gość Mama bez pomysłu
Wiec wyglada to tak: 8.00 mleko 180 11.00 mleko 180 15.00 obiad 17. 00 deser 19. 00 mleko 180 23.00 mleko 180

Gość gość
Moim zdaniem masz dobrze rozłożone godziny posiłków i nie ma się do czego przyczepić

Gość gość
Ja na twoim miejscu zamiast jednego posiłku mleka zastapilabym kaszka sinlac lub alertac one są dla dzieci uczulinych na mleko krowie

Gość Mama bez pomysłu
A co z tym karmieniem nocnym?

Gość gość
Moim zdaniem też prawidłowy schemat. Owszem zalecają odejście od nocnego jedzenia ze względu na zęby. Duża część dzieci już w tym wieku ma spore uzębienie. Ale z drugiej strony 7 miesięcznemu dziecku jest ciężko wytrzymać tyle godzin bez posiłku i budzi się głodne. Ja mojemu jak miał 7 miesięcy to od czasu do czasu zamiast butli na śniadanie dawałam kaszkę na mm. Np.gotowałam kaszę jaglaną lub inną z owocem. I po ostygnięciu dodawałam kilka łyżek mm.

Gość Mama bez pomysłu
Jest gdzieś powiedziane, ile takie dziecko powinno spożywać zbóż?? Mój je dziennie dwie czubate łyżki kaszki pszennej lub jaglanej.

Gość gość
To około 30g zjada dziennie twoje dziecko. Jak masz wagę to możesz mniej więcej zważyć. W tym wieku można spokojnie podawać kaszkę zbożową do trzech posiłków. Co do norm. To jeżeli nic w ciągu kilku ostatnich miesięcy się nie zmieniło to schemat wygląda tak: od 6 miesiaca podajesz: zamiast typowo mlecznego posiłku: 200 g mm 20 g kaszki 20 g owoców. od mniej więcej 7 miesiąca ( i tu jest ujednolicony przedział wiekowy od 7-12 miesięcy): można wprowadzić trzy posiłki z dodatkiem zbóż, czyli wychodzi około 60g zbóż. Co do ilości to trzeba wypośrodkować i przyjąć zasadę, że kasza powinna być w codziennym jadłospisie. Pamiętaj jadłospis 7 miesięcznego niemowlaka to przede wszystkim: mm lub pierś, potem warzywa, na trzecim miejscu jest kasza a na czwartym owoce. ( podałam w kolejności ilościowej). Co do kaszy to najzdrowsza jest jaglana. Po niej jest amarantusowa też bezglutenowa. Kasza kukurydziana czy ryżowa to już gorszy jakościowo produkt. Można spokojnie podawać, ale nie codziennie. Kasza gryczana też rewelacja, tylko nie każdy lubi jej smak, ale spokojnie można dodawać do niej owoce. Jak gluten będziesz miała już wprowadzony można zacząć podawać kaszę jęczmienną, owsianą, manną, kuskus i inne. Warto nauczyć dziecko jeść od małego kasze. Jeżeli podajesz kasze typowe dla niemowlaków. To tak jak pisałam wyżej nie wprowadzaj do diety kaszy kukurydzianej i ryżowej jako podstawowych. Są to najbardziej popularne i jest największy wybór a to wcale nie są najlepsze kasze. Jak interesuję cie temat zdrowego odżywiania dziecka to poczytaj o kaszy kukurydzianej i ryżowej. Radzę też za długo nie podawać kasz typowych dla niemowlaków. Lepiej jest kupić dobrą tak zwaną zwykłą kaszę.

Gość Mama bez pomysłu
Dziękuje za wszystkie wypowiedzi :)