Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pegimegi

Nakaz zapłaty mandatu za jazdę bez biletu sprzed 6 lat

Polecane posty

Gość pegimegi

Witajcie, dostałam pismo z kancelarii Statima, ze jeżeli nie spłacę mandatu za jazdę bez biletu- 270 zł, to grozi mi egzekucja komornicza. Mandat jest sprzed 6 lat. Z tego, co pamiętam to zapłaciłam go wtedy w ciągu tygodnia na poczcie, ale nie mam potwierdzenia , zapewne je wyrzuciłam po tylu latach- bo przeszukałam cały dom. Jak więc udowodnić, ze to zostało spłacone dawno? Dzwoniłam do tej kancelarii do Katowic (ja jestem z innego województwa), ale powiedzieli mi, ze dostali zlecenie wyegzekwowania mojego długu i tyle. Co zrobić? Nie zapłacę im za darmo 270 zł przecież, a wtedy za ta jazdę bez biletu zapłaciłam- mandat wynosił ponad 100 zł- z tego, co pamiętam, jednak nigdzie nie jest odnotowane, ze ja wpłaciłam., a dowód wpłaty mi zaginął gdzieś po tylu latach. Nie byłam też informowana w żaden sposób wczesniej, ze to nie zostało spłacone.

Gość pegimegi
Teraz nie wiem, czy zawiniła wtedy poczta, że pieniądze po prostu nie doszły, czy jakiś bałagan w MZK. Nie wiem, co robić, jak udowodnić to, ze spłaciłam. To był mój pierwszy i ostatni mandat w życiu, dlatego jestem pewna, ze go spłaciłam.

Gość pegimegi
No właśnie nie wiem! Że też po tylu latach dostałam wezwanie! Gdyby te pieniądze nie wpłynęły wtedy, gdzieś po drodze zaginęły, to przecież, gdybym została o tym poinformopwana wczesniej, to bym była w stanie to wyjaśnić, mając dowód wpłaty z pieczątką z poczty. A tak- po 6 latach, jak mam dochodzić prawdy...

Gość MIASTO NAMYSŁÓW WOJ OPOLSKIE
Przyjąłeś mandat? Jesli go nie przyjąłeś nie mieli prawa cie do tego zmusić bo istnieje prawo odmowy przyjęcia mandatu(namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ona Olesno to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie oleskim ma 10 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ool

Gość gość
Namysłów, ty DEBILU ! Przecież pisze, że już go nawet zapłaciła, więc i przyjąć musiała. Do autorki: poszukaj informacji na prawniczych forach. Tutaj siedzą głównie półgłówki w rodzaju Namysłowa, czy Neptyka (zresztą to ponoć ta sama osoba).

Gość pegimegi
Byłam w tym MZK i tam nie mają nic odnotowane na temat mojej płatności wtedy, kazali mi znaleźc ten świstek pocztowy sprzed lat lub zapłacić, bo inaczej egzekucja komornicza mnie czeka.

Gość pegimegi
Chciałem jeszcze dodać, ze na tym piśmie, które dostałam jest błędny adres zamieszkania- ulica się zgadza, ale nie numer domu. Dostarczył mi to listonosz, który akurat zna moje imię i nazwisko i wie, w którym domu mieszkam, bo w przeciwnym razie to pismo trafiłoby do zupełnie innego domu.

Gość gość
Moze warto isc po darmowa pomoca prawną. I sie dowiedzieć czy przedawnione czy nie.

Gość gość
Moga cie cmoknac w pompke. Nic juz nie odbieraj i przez tel.tez nie rozmawiaj z firma windykacyjna.Jedyne pismo jakie mozesz odebrac to z sadu. Wtedy piszesz tzw.sprzeciw w ktorym piszesz ze sprawa ulegla przedawnieniu. Niedawno mialam dokladnie to samo. Wszystkie kredyty, pozyczki oraz mandaty przedawniaja sie po pieciu latach. Nie przejmuj sie straszeniem bo to stare chwyty tych co chca wyrwac nienalezna kase.

Tez tak właśnie czytałem że teraz to mogą cię jedynie straszyć i ze strachu w końcu zapłacisz ale sprawa jest juz przedawniona.

Gość gość
To celowa robota zeby czekac ze sciagnieciem dlugu bo naliczaja odsetki ale ten kto wie co robic nie ma sie czym przejmowac bo te firmy uzywaja wszelkich metod aby tylko sciagnac jakis grosz to hieny ! Poczytaj tutaj forum prawne jest cala masa porad i orzeczen w tym temacie i nie tylko.

To sobie przypomnieli. A ja muszę se nie zapomnieć o zapłacie swojego mandatu za palenie fajki na dworcu:D

Gość gość
Po 10 latach sie przedawnia. Ale autorka zapłaciła.

Gość gość
nieprawda, zobowiazania dotyczace komunikacji miejskiej przedawniaja sie po 2 latach. autorko, nic nie plac! szukaja naiwnych

Gość gość
Ale żeby przedawnienie miało moc prawną należy po tych kilku latach jak się żaden komornik nie upomina złożyć wniosek do sądu o przedawnienie. Czytałam kiedyś o tym bo sama mam mandaty.