Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Najśmieszniejsze, najgłupsze oraz najlepsze porady oraz przesądy w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie piszcie dziewczyny :-)

Gość Angela1290
Np taka ze nie wolno mi byc chrzestna bo albo moje albo szwagierki dziecko umrze :-/ nastepne nie moge isc na pogrzeb bo zmarly zabierze moje dziecko ze soba, jeszcze slyszalam zeby nie nosic plaszcza/kurtki z paskiem bo dziecko sie pepowina owinie (sic!), nie obcinac dziecku wlosow do roku - jak pytalam czemu to nikt nie umial wyjasnic tylko nie bo nie, dla mnie absurd, no i jeszcze ze w ciazy nie wolno sie przestraszyc i dotknac reka siebie bo dziecko bedzie mialo tam znamie. Hahaha masakra co niektorzy maja w glowach. Absolutnie nie wierze w zadne zabobony. Oczywiscie chrzestna nie zostalam bo szwagierka mloda dziewczyna wierzy w takie gusla.

Gość gość
Mnie tescie-katolicy (sama jestem wierzaca, ale ich zabobony mnie rozwalaja, niby wierzacy a w aredniowieczne gusla wierza) wmawiaja, ze nie moge robic prania, wieszac go ani przechodzic pod rozwieszonym praniem. Dlaczego, to sie nie dopytywalam bo mam to gdzies ;D

Gość gość
Wszystkie mnie też śmieszą, ale (może to zbieg okoliczności? ;) ) są i takie, które mi się w ciąży sprawdziły: - nie dotykać się, gdy się wystraszę - mały ma w tym miejscu znamię - gdy się odmówi ciężarnej to myszy się zalęgną w szafie - jedna osoba to miała, odmówiła mi, a potem przez miesiąc czasu latała za mną, żebym jej myszy "odesłała", bo nie będzie miała się niedługo w co ubrać :D - zgaga, a owłosione dziecko. W ciąży miałam fest zgagę, młody urodził się z ogromną czupryną ;) - zachcianki na konkretne jedzenie - tak, jadłam wiecznie kwaśne i dobrze doprawione, urodził się chłopiec. Ale tak jak piszę, to raczej zbieg okoliczności. W ciąży nosiłam łańcuszki, wieszałam pranie i te pe i te de i jakoś dziecko się nie obwiązało pępowiną.

Gość gość
Nie patrzeć na księzyc, bo dziecko urodzi się łyse.Qrde, nie wiem, jaki to ma związek:O Co do katolików i przesądów: jak mój synek się urodził, byl mega marudny, ciagle płakał i płakał. Znajomi poradzili mi udac sie z nim do jednej takiej babki co mieszka pod lasem, która zdejmuje z dziecka urok. Dodam, że znajomi młodzi, a taka ciemnota. Im ponoć to pomogło. A zobaczcie, ile wózków, które mozna spotkać w kościele, ma zawiązaną czerwoną kokardkę...

Gość gość
Ja też zawsze śmiałam się z tych przesądow, a raz w ciąży wracając do domu ciemna uliczka ręka odsłanialam sobie włosy z twarzy i akurat kot z krzaków wyskoczył.przestraszyłam się i Pech chciał że palcem pacnelam się w policzek. A synek jak się urodził na policzku miał takie jasno brązowe znamię, może nie dokładnie w tym samym miejscu ale policzek ten sam. Wmawiam sobie ze to zbieg okolicznosci.

Gość gość
A zobaczcie, ile wózków, które mozna spotkać w kościele, ma zawiązaną czerwoną kokardkę... xxx Ja w wózku dałam dziecku czerwonego pluszaka. Dziecko ma się czym bawić, a ja nie muszę wysłuchiwać od ludzi, ze krzywdzę dziecko brakiem wstążeczki ;) ale ten zabobon też mnie mega śmieszy. Co to w ogóle jest ten urok ? Dziecko jest człowiekiem takim jak my dorośli, tyle, że mniejszym i nie umie "po naszemu" przekazać, ze coś go boli, nudzi się, jest głodny czy po prostu chce mu się spać.

Gość gość
Najbardziej głupi i wkurzający przesąd to ten mówiący że najgorzej urodzić dziecko w 8 miesiącu ciąży, że już lepiej w 6 czy 7 :O no to przecież jakaś paranoja!

Gość gość
Moja kuzynka odprawiala juz na corce kilka razy urok, to dopiero jest zaciemnienie. I twierdzi ze za kazdym razem pomoglo i dziecko od razu inne. Dodam ze jest to osoba mloda kolo 30stki. A z tym jedzeniem kwasnego i slodkiego to nie prawda. Tez wieszalam pranie, nosilam lancuszki, chodzilam na cmentarz i na pogrzeby. Dajcie spokoj. Z tymi urokami to zenada jakas. Nie wolno bawic sie w takie rzeczy bo jeszcze cos sie przyplacze. Kiedys czytalam na forum o egzorcyzmach wypowiedzi ludzi ktorzy przrstrzegali przed odczynianiem urokow jak np przelewanie jajka bo u kogos sie zdarzylo ze to jajko wybite na talerz od razu sie scielo jak na patelni. Trzeba uwazac z takimi rzeczami bo mozna akurat jakis byt przypadkirm przywolac.

Gość gość
9:37 to akurat prawda a nie przesad. Zapytaj lekarzq to ci wytlumaczy dlaczego.

Gość gość
no wlasnie pytalam i powiedziala ze to przesady. kazdy dzien w brzuchu jest na wage zlota.

Gość gość
9.34 co ty bredzisz??? Przecież im dłużej maluch przebywa w łonie matki tym większe ma szanse na przeżycie, płuca i inne narządy rozwijają się stopniowo a nie skokowo, w 8 miesiącu dziecko ma szansę samodzielnie oddychać po porodzie, wcześniej trafia pod respirator.

Gość gość
Przesądy ikatolicyzm nie powinny mieć nic ze sobą wspólnego. Nie wierzę w p*****lety typu jedzenie, wygląd brzucha, czerowną kokardkę czy wróżenie płci z kształtu brzucha, wyglądu ciężarnej czy sznurów, korali itd. Jak byłam w ciąży z synem to miałam ciągle ochotę na słodkie, z córką jadłam ostre do przesady, w obu wyglądałam kwitnąco, żadnych plam, rewolucji na buzi itd. Z resztą nie wierze w żadne zabobony typu : nie stawiaj torebki na podłodze bo pieniądze uciekają...

Gość gość
Ja też nie wierzę w zabobony. Nie mam czerwonej kokardki przy wózku, wieszalam pranie w ciąży, nosilam łańcuszek, raz się przedyraszylam i dotknelam brzucha i jakoś mala nie ma żadnego znamienia w tym miejscu. Zgage mialam pod koniec ciazy a córcia jakoś nie ma bujnej czupryny. Z jednego się tylko śmieje. W ciazy przeczytalam ze jak się glaszcze psa to dziecko urodzi się owłosione czy coś w tym rodzaju. Tak się składa ze mam pekinczyka i często glaskalam gi po uszach. Moja córcia urodziła się właśnie z wloskami na uszach i śmieje się ze to na pewno wina psa

Gość gość
Że wózka nie powinno się przed porodem kupować bo może coś stać soę dziecku jeszcze przed porodem i w to akurat wierzę

Gość gość
13:19 jetes jakas walnieta. Moja koleżanka wierzy w podobny zabobon tyle ze nie dotyczy wózka a lozeczka. Efekt taki z jejmmaz po.porodzie rodzinnym latal i kupowała lozeczko i składal na.hurra. Masakra co za ciemnota. Moj.wozek jak.i lozeczko stały rozłożone juz jqkos od połowy ciazy i wszystko z dzieckiem ok :-)

Gość gość
A o co chodzi z ta kokardka !????!?

Gość gość
Czerwona kokardka odstraszająca złe moce(głupota) xD Kupowanie rzeczy dla dziecka po porodzie bo wcześniej coś z dzieckiem nie tak będzie (a w co dziecko ubiorą po porodzie?)xD Zakaz noszenia pasków,szalików,łańcuszków bo się pępowiną owinie ( tak tak a w zime ciężarna z gołą szyją ma chodzić i narażać sie na przeziębienie)xD Jak ciężarna dużo śpi w ciąży to dziecko będzie strasznie płaczliwe xD

Gość gość
Duzo dzieci jest zapetlonych czesto rodzaaca nawet o tym nie wie... Tez nie wierze

Gość gość
Bumbalaumba bumbalaumbazaczaruje waaas!!!