Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mogę dalej karmić piersią jak jestem w ciąży?

Polecane posty

Gość gość

Synek ma 10 msc, ostatnio okres spóźniał mi się 2 tyg, więc zrobiłam test... Wyszedł pozytywnie, jutro idę do lekarza sprawdzić na 100%. Karmię nadal piersia i się zastanawiam, czy dalej mogę to robić, czy od razu powinnam przestać?

Gość gość
tak,możesz karmic! o ile ciąża nie zagrożona

Gość gość
Ja bym skontaktowała się z ginekologiem. Karmienie to duże obciążenie dla organizmu. Więc lekarz na podstawie Twoich wyników, wywiadu pomoże Ci podjąć najelpszą decyzję.

Gość gość
Ja zaszłam w druga ciąże, gdy synek miał 11 mcy. Karmiłam piersią do ukończenia przez dziecko 16 mcy bo wtedy sam zrezygnował. Dodam tylko, ze gdy tylko dowiedziałam sie o ciąży karmiłam coraz rzadziej, tylko do spania w dzień i na noc, no i w nocy w razie potrzeby (ząbkowanie itp). Ciąża prawidłowa, lekarz nie miał żadnych przeciwwskazań, przepisano mi tylko wit D w skoncentrowanej jednorazowej dawce. Urodziłam zdrową córkę, dzis ma 15 mcy i nadal karmie piersią. Acha, mieszkam we Francji i nie mam pojęcia jakie podejście do karmiących ciężarnych jest w Pl.

Gość gość
Córka 22m, ja jestem w 28tc. Nadal karmie. Dobrze sie czuję

Gość gość
pytanie w jaki stanie będzie twój organizm potem. ciąża to obciążenie. karmienie też. co sie dzieje, gdy połacyzsz jedno z drugim?? do dentysty biegaj, bo ci zęby powypadaja

Gość gość
Ale wy głupie jesteście. Za 10 lat będziecie wyglądać jak stare babcie

Gość gość
Witaj 9 miesięcy temu byłam w tejsamej sytuacji :-) córcia 15 miesięcy i ciąża. Lekarz powiedział żebym odstawiła cyca małej bo szkodze i sobie i temu w brzuszku. Bo wszystkie składniki mineralne idą teraz na 3 osoby a nie na 2. I że ciąża po roku od poprzedniej tez wyciecza organizm. Ale pewnie ilu lekarzy tyle opinii.

Gość gość
Ty mądra z 20.28 jak będziemy wyglądać to nasza sprawa! Jak Nie masz nic mądrego do powiedzenia to poco zaglądasz na ten topik.

Gość gość
Karmie i obecnie jestem w 30tc. Można karmić jeżeli ciąża nie jest zagrożona. Organizm sam sobie reguluje co komu dawać, najpierw dostaje wszystko dziecko w brzuchu potem mleko i dopiero mama. Ogólnie w ciąży laktacja zmniejsza się o jakieś 70% potem ok 20 tygodnia pojawia się siara i dziecko często się samo odstawia, ale tez nie koniecznie ;)

Gość gość
Karmiłam do ósmego miesiąca ciąży, odstawiłam w dziewiątym. Ginekolog od razu doradzała odstawienie, ale ciąża nie była zagrożona,, więc karmiłam. Wszystko było ok, urodziłam w terminie. Organizm przed 9 mc nie wytwarza oksytocyny, więc mała szansa, że zaszkodzisz dziecku. Moja koleżanka też karmiła do 8 miesiąca. A niektórzy jeszcze przez jakiś czas karmią tandemowo niemowlę i starsze -to podobno bardzo zbliża rodzeństwo.

Gość gość
A nie karmienie piersią nie zbliża :/ jakie to swiatłe myślenie

Gość gość
możesz, ale laktacja mocno wyhamuje, bo hormony ciążowe zrobią swoje

Gość gość
co za brednie podczas seksu czy stymulacji brodawek wydziel ie oksytocyna wiec tak-organizm przed 9 miesiacem WYTWARZA oksytocyne ja karmilam do 7 tyg ciazy-wtedy poronilam ale kolezanka jest w 3 miesiacu i nadal karmi i jest ok ja nie krwawilam od poczatku nagle w 7 tyg zaczelam

Gość gość
Ja karmiłam do momentu kiedy wylądowałam w szpitalu z powodu krwawienia. Nie mogę przecież narażać mojego drugiego dziecka. W szpitalu polecono mi abym do mleka modyfikowanego raz dziennie dodała probiotyk ffbaby, który wzbogaca mleko w dobre bakterie, niezbędne dla prawidłowego rozwoju.

Gość gość
Kp w ciazy, oboje dzieci i ja sama jestesmy zdrowi.

Gość gość
wypowiedz 00:9 az ni sie niedobrze zrobilo.Matka ma 2piersi przy kazdej ssace dziecko.Pomijajac fakt ze kp dziecka ponad rocznego jest ohydne to nie wiem czemu ma to sluzyc.Noworodek tak ale to "slodkie kp w tandemie".Cudownie...Baby sa obrzydliwe

Gość gość
No tak,matka na samym końcu. A później są płacze i żale,że mamusia chora,źle się czuje,mąż już nie zabiega o nią,że jest wyczerpana...I szczerze? Nie,nie rozumiem kobiet karmiących piersią w ciąży. O ile jest to do tak 16-18 tc,no to można przeboleć. Ale później? I co to w ogóle za argument,że "oba dzieci" są zdrowe? Rozumiem,że jak dzieci będą troszkę starsze,a mamusia wyląduje w szpitalu z przyczyn ostrej anemii, wycieńczenia organizmu,a i łatwiej o wszelkie infekcje i choroby,to wszyscy będą szczęśliwi? Nie neguję karmienia piersią,ale myślcie ,kobiety,też o sobie! Nie róbcie z siebie męczennic,bo i tak nikt wam nigdy za to nie podziękuje,a tylko dzieci będą wysłuchiwać, jakie to są niewdzięczne,bo przecież wy się tak poświęcałyście...

Gość gość
glupi argument moje dzieci tez są zdrowe mimo ze odstawilam jedno gdy bylam w ciazy z drugim co to ma do rzeczy?!

Gość gość
Pomijając fakt tego ze kp dziecka ponad rocznego piersią jest dziwne to karmienie w tandemie jest tragiczne! Starszak juz nie potrzebuje piersi bo najzwyczajniej w swiecie WSZYSTKO co ta piers daje (a daje nie jedynie jedzenie jak wiadomo choć i z tym bym sie sprzeczała-ja mojej córce na wszystko cyca nie dawałam) ma ze zdrowej diety, dobrego stylu zycia, miłości jaka jest otoczone a ta piers to tylko dlatego ze jest przyzwyczajone i na dodatek drugie tez ssie wiec nie chce byc gorsze. Jak mozna nie myslec o sobie a jedynie o rozpłodzie! I tak pozniej lament bo maz oglada sie za innymi-a no jak ma sie nie ogladac jak ta zona wiecznie w pieluchach i jak mleczna krowa karmi bo przeciez to taaakie wazne. Miejcie tez odrobine egoizmu tam gdzie go mozna miec-odstawiając od piersi ponad roczniaka krzywda mu sie nie dzieje. U Ciebe autorko karm jeszcze moze sam zrezygnuje ale na tandem bym nie poszła za żadne skarby.

Gość gość
Skad mozesz wiedziec co moje dziecko potrzebowalo? Gosciu powyzej, tragedia to jest jak matka sie tak wypowiada. Zyj i daj zyc innym.

Gość gość
oczywiscie ze mozesz nadal karmic. Ja juz karmię swoja ponad 2 lata. W ciazy nie jestem ale jakbym byla to tez bym nadal karmila tą starsza,jest tak zwiazana z kp ze nie wiem kiedy to się skonczy. Ale nie pracuję wiec moge.

Gość gość
Karm ja przecież do osiemnastu lat. Jak nie wiesz kiedy się skończy. Pójdzie na studia to się odstawić samo

Gość gość
tak zwiazana czyli co czekasz do samoodstawienia? a jak sie nie odstawi do 4-5 roku zycia to tez uwazasz za normalne? moja znajoma karmila 5 latka...dziecko chodzilo do zerówki tragedia....wygladało ochydnie

Gość gość
gość wczoraj Skad mozesz wiedziec co moje dziecko potrzebowalo? Gosciu powyzej, tragedia to jest jak matka sie tak wypowiada. Zyj i daj zyc innym. xxx tragedią jest twoja wypowiedz, dziecko już dawno ma własne przeciwciała-karmicie długo dzieci z własnych egoistycznych powodów, nie ma żadnego racjonalnego powodu na przedłużanie tego równie dobrze możecie je nieodpieluchowywac , dawać papki , smoczek i wozićw wózeczkach-to jest na tym samym poziomie