Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Taka tam ruda z dużego miasta

Jak łączycie pracę z opieką nad dzieckiem? Ja jestem załamana!

Polecane posty

Gość Taka tam ruda z dużego miasta

Miałam umowę do dnia porodu (czyli już nie pracuję i ZUS mi wypłaca macierzyński). Z tego co widzę to łączenie pracy i dziecka to jakaś masakra bo: 1. Nie mam żadnej babci/innej zaufanej osoby z którą mogłabym zostawić dziecko 2. Nawet do żłobków prywatnych jest problem się dostać- obdzwoniłam wszystkie w okolicy i miejsce MOŻE (i to bardzo wielkie MOŻE) będzie za kilka miesięcy. Nie wspominam o państwowych do których jak nie pracujesz to się nie dostaniesz z dzieckiem. Poza tym dzieci w żłobkach często chorują a na to w nowej pracy nie mogę sobie pozwolić. 3. Niania jest mega droga ale dla nas jedyna opcja Dla nas jedyną opcją pozostaje tylko niania czyli z moich zarobków (odejmując dojazd do pracy) pozostanie raptem 200-300zł. A do pracy muszę wrócić bo na lukę w CV mnie nie stać. Już teraz na rekrutacji pytają kiedy miałam ostatni kontakt z pracą (po roku macierzyńskiego) a co dopiero by było gdybym miała 3 letnią przerwę? Podejrzewam że moje szanse na pracę byłyby bliskie zeru. A jak wam się udaje łączenie zawodu mamy z życiem zawodowym?

Gość gość
Witaj w dorosłym życiu

Gość gość
Normalnie☺, prywatny żlobek, zero pomocy ze strony dziadków, czyli ciągła gonitwa do żłobka do pracy z pracy zakupy pies żłobek i tak każdego dnia

Gość gość
no mniej, więcej podobnie. Ciągła gonitwa, ciągłe decyzje: syf w mieszkaniu, albo ugotowany obiad, albo zabawa z dzieckiem, albo, albo... jak dziecko choruje L4 na zmianę z mężem. Jakoś to będzie, ten okres nie trwa wieki

Gość gość
Ja właśnie przez dzieci mam sporą przerwę w cv, bo najpierw małe, potem nie miały szans na przedszkole dłużej niż 5 godzin, babcia tylko okazjonalnie mogła pomóc a opiekunka zabierałaby mi całą pensję, że musiałabym jeszcze dopłacać by dojechać do tej pracy :O Teraz mam taką pracę, że zabieram dzieci ze sobą po szkole i nie potrzebuje pomocy od nikogo :D

Gość gość
A czemu na rozmowie mówisz że byłaś na macierzyńskim? Pracodawca nie musi o tym wiedzieć, że masz lukę. Szanujcie swoje prawa i ucinajcie tematy rodzicielko/ macierzyńskie.

Gość gość
Takei jest życie. Kursuję na linii praca - przedszkole starszego - żłobek młodszego (prywatny, bo państwowy to chyba tylko dla wybrańców) - sklep - dom. Ciągły wybór: ugotowac, posprzątac czy pobawic się z dziećmi, bo wszystkiego nie zdażę, sprzatanie i pranie o 22giej to norma. Nie mamy nikogo tutaj do pomocy czy żeby dzieci zostawić, rzuciliśmy dom rodzinny i rodzinę w małym mieście i przenieśliśmy się do dużego. 24/7 z dziećmi. Ale wiedziałam, że tak bedzie i akceptuję to. To nie bedzie trwac wiecznie. Ale jak mi córka mówi "lubie cię mamuś" to mi mija zniechęcenie;)

Gość gość
Normalnie. Z pierwszym dzieckiem do pół roku w domu, potem powrót do pracy i niania. Potem żłobek, drugie dziecko, pół roku macierzyńskiego, niania. Teraz starsza jest w szkole, mała w przedszkolu, a my planujemy trzecią ciążę. Z nianią utrzymujemy kontakt, bo jak dzieci chorują, to mamy zaufaną osobę i nie musimy rezygnować z pracy. Mieszkam w stolicy, mam własną praktykę prawną, mąż kierownicze stanowisko w branży telekomunikacyjnej.

Gość gość
może dlatego mówi, że ma świadectwo pracy do dnia porodu? A potem co ma powiedzieć?

Gość gość
Na rozmowę nie przynosi się świadectw pracy, donosi się później kadrowej. To jest niezgodne z prawem pytanie o rodzinę i dzieci. Faceta nikt nie pyta o te rzeczy. Należy się szanować i grzecznie powiedzieć że to nie są tematy na rozmowę o pracę.

Gość gość
Nie przynosi się świadectw, ani też nikt wprost nie pyta: "kiedy, czy, ile pani była na macierzyńskim?" tylko pyta o okresy zatrudnienia; Czy kandydatka ma skłamać, że zakończyła pracę w firmie x w marcu 2016, skoro było to rok wcześniej, w marcu 2015 i tak jest na świadectwie pracy, które w końcu kiedyś dostarczy i może ktoś o to dopyta. A takie kłamstwo na początek to dość słabe otwarcie, prawda?

Gość gość
Boicie się własnego cienia. Po to, żeby mieć co powiedzieć na rozmowie o pracę zostawisz dzieciaka z opiekunką, żeby na czysto dostać 200 zł? Każdy robi co uważa za słuszne.

Gość gość
Ja właśnie dlatego zwolniłam sie z pracy bo nie dawałam rady pogodzić pracy i zajmowania sie domem i trójką dzieci.Mąż nawet palcem w domu nie kiwnie,nawet sam herbaty sobie nie zrobi,musi mieć obiad podany,pozmywane,pomyte.Jedynak wychuchany przez rodziców i babke.Do dópy mu nadal wchodzą i żałują go jaki to on biedny bo na całą rodzinę pracuje.

Gość gość
Normalnie, wszystko w biegu, najpierw z dzieckiem babcia później opiekunka, później szkoła. Doby brakuje na wszystko, a mam tylko 1 dziecko. Koleżanka ma 4 i oboje z mężem pracują, nie wiem jak oni to robią :D

Gość gość
11.26, po co ci taki mąż, serio??? Lubisz być służącą i kuchtą? Za darmo?

Gość gość
Nie łącze, dlatego ze wyszłam z założenia ze sie da ale jakim koztem ? Dzieciaki mam w dprzedszkolu, maz dobzre zarabia,Swoim CV nie martwie sie wcalem jakas praca sie znajdzie.Jesli w ogole kiedys do niej wroce, bo dobrze mi w domu:P Wstaje pierwsza, robie sniadanie, ogarniam siebie, dzieci, meza.Odwoze do pracy i przedszkola i mam wolne :P Wracam na druga spokojna kawe, na prase, na Internet.Pkanuje zakupy i obiad.Sprzatam sobie jak mi se chce a jak mis ie nie chce to wyleguje w lozku. Nigdzie mi sie nie spieszy i bardzo sobie to cenie. Podziwiam matki, ktore pracuja i wychowuja dzieci.

Gość gość
Ja nie dałam rady, mam troje dzieci, mąż pracował do późna, wszystko było na mojej głowie, teraz pracuję na pół etatu no i dzieci są starsze.

Gość gość
Tego nie da sie pogodzic . To jest ciagle zmeczenie. Brak czasu. Dziecko niedopilnowane. W domu balagan. Nie ma czasu na gotowanie zakupy. Brak czasu dla siebie.

Gość gość
gośc z 11:29 - rozmarzyłam, się ... :)

Gość gość
Faceci jakoś nie mają tego problemu jak pogodzić pracę z byciem rodzicem. Tylko wy nieogarnięte jesteście albo macie c***y w domu, które nie potrafią podzielić się obowiązkami w domu. Powrót do pracy to sprawa obojga rodziców i macie mieć pełne wparcie waszego mężczyzny w tym temacie. Jak widać polki nie dorosły (albo nie chcą bo niektórym tak wygodnie) do równouprawnienia i wciąż się nie szanują biorąc na siebie większość obowiązków.

Gość gość
Jak widać Polacy nie dorośli (albo nie chcą bo niektórym tak wygodnie) do równouprawnienia i wciąż nie szanują swoich kobiet nie biorąc na siebie większości (lub choćby połowy!) obowiązków.

Gość gość
Widziały gały co brały i tyle. Więc teraz niech nie narzekają, że im ciężko łączyć jedno z drugim.

Gość gość
Dla mnie to żadna różnica. Czasu tyle samo. Tyle tylko, że po drodze do i z pracy pakuje się dzieciaki do auta. Nie pracując poza domem musiałam szybko wyrobić się do południa z pracami w domu, żeby po południu móc zająć się czymś konkretnym i to sprzedawać przez internet. Pracując zawodowo na odwrót. Dom po południu. I to na tyle różnic.

Gość gość
No łatwe to nie jest. Ja już raz przerabiałam gonitwę - przedszkole, praca, dom i było mi ciężko. Teraz czeka mnie powrót po drugim dziecku, wiec będzie odwożenie do babci, starszy do szkoły. Potem praca ( łącznie z dojazdami zajmuje mi 10 godzin). Dalej odebrać dzieciaki, dom ogarnąć, lekcje... A potem padasz jako zabita:-p Staram się już teraz opracować jakąś strategię. Mąż będzie rano ogarniał dzieci i odwoził, bo ja zaczynam wcześniej, zaangażuję go w duże zakupy i chyba będę gotować w weekend na caly tydzień. Gotowanie z dnia na dzień jest dla mnie najgorsze, pochłania mnóstwo czasu. Jakoś będzie, jak człowiek wejdzie w rytm to da się przeżyć, a z drugiej strony jak nikogo nie ma cały dzień w domu to też nie ma tak dużo sprzątania. Ja i tak się cieszę, że mam w ogóle do czego wracać, że mama zaopiekuje się młodszą córką i że mam wolne weekendy. Martwi mnie jedynie to, że młoda nie przesypia nocy i chyba będę spać na biurku:-p

Gość gość
Moja koleżanka po urodzeniu dzieci wróciła do pracy.I nie dała rady.Po 3 miesiącach zwolniła sie.

Gość gość
a koleżanka jest samotną matką, że nie dała rady?

Gość gość
ja poszłam na pół etatu. Umówiłam sie z kierowniczką że będę pracować od 17 do 21 codziennie. Od rana do 16 jestem z dzieckiem,potem z pracy przyjeżdza mąż i jest z małym do wieczora.Cieszę się bardzo ze kierowniczka poszła mi na rękę, choć personel miał oczywiście dużo do gadania. Gdyby nie pół etatu nie wyobrazam sobie cyklu dnia- żłobek , mój 8 godzinny dzień pracy ( i to od 10, nieraz od 11, niekiedy od 12) plus 2 godz na dojazd.A gdzie jeszcze obiad, zabawa z dzieckiem, sprzątanie?? Kasy na styk ale pitole to - praca nie jest w życiu najważniejsza, ja pasa mogę zaciągnąć, jest dużo wyrzeczeń ale przynajmniej jestem z dzieckiem ,widzę jak rośnie, jak się zmienia. Nie dajcie się zapęcić w ślepy róg- ze praca jest najważniejsza, pogoń za kasą, wyścig szczurów....uwierzcie mi lepiej jest życ bardzo skromnie ale RAZEM

Gość gość
ja tez po 3 miesiacach juz chcialam jednak przejsc na wychowawczy ale poczekalam jeszcze mieisac i jeszcze potem urlop tydzien tylko dla siebie. i dalej ... najgorsze jest to ze chce sie zrobic wszytsko a na to i sil i czasu brak, a dziecko chce sie pobawic bo przeciez caly dzien mamy nie widzialo. a glodny czlowiek to zly. wiec szybki bylejaki obiad i tak w kolko.

Gość gość
Faceci jakoś nie mają tego problemu jak pogodzić pracę z byciem rodzicem. Tylko wy nieogarnięte jesteście albo macie c***y w domu, które nie potrafią podzielić się obowiązkami w domu. Powrót do pracy to sprawa obojga rodziców i macie mieć pełne wparcie waszego mężczyzny w tym temacie. Jak widać polki nie dorosły (albo nie chcą bo niektórym tak wygodnie) do równouprawnienia i wciąż się nie szanują biorąc na siebie większość obowiązków. x Mój mąż jest zagoniony tak samo jak ja. Pracuje na zmiany 12/24 godziny, ja na zmiany przez 7 dni w tygodniu. Układamy grafiki, żeby zawsze ktoś mógł być z dzieckiem. Ale widywać już się nie widujemy. Jakieś propozycje jak to pogodzić super oświecona, równouprawniona i wspierana w swojej głupocie prze swojego partnera i****ko?

Współczuję wam że musicie tak gonić ze wszystkim Ja poszłam jak córka skończyła rok na 1/2 etatu i to jest super rozwiązanie , ze wszystkim daje radę , ja wszystko mam wysprzątane, obiad zawsze ugotowany i mam też sporo jeszcze czasu na zabawę czy spacery z córką, poza tym ja dużo robię sama np. przeciery, soki, miód , makaron, piekę ciasta. nigdy nie kupuję żadnych gotowców , wszystko kwestia organizacji a niedługo będe miała drugie maluszka i zostaje w domu z dziećmi a Państwo będzie mi płacić :) Autorko po co chcesz iść do roboty? Państwo płaci więc kasa będzie