Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Glupie pytanie, jak obslugiwac pralke automatyczna

Polecane posty

Gość gość

Chodzi o to ze mam jechac na pare dni do mamy mojego chlopaka, a nie potrafie obsluzyc pralki automatycznej, a bede musiala wyprac swoje rzeczy, poniewaz jestem z biednej rodziny, uzywamy frani, wstyd mi ze nie mamy normalnej pralki i glupio mi sie zapytac mamy chlopaka jak to sie obsluguje, wstyd mi.... Bylam u nich pare razy i widzialam ze to pralka whirlpool ladowana od gory, ma pokretlo i tam pisze bawelna itd. a po boku sa jakies przyciski wirowanie, plukanie. Prosze wytlumaczcie mi po kolei jak to sie robi:-( Prosze...

Gość gość
Kto pomoze? prosze, to dla mnie wazne

Gość gość
Co za problem powiedzieć, że nie wiesz jak obsługiwać i żeby Ci pomogła, bo masz np. inny model pralki i nie chcesz nic popsuć? Albo facetowi powiedzieć, żeby zapytał matki. Na rynku jest masa pralek, nie musisz się na każdej znać.

Gość gość
Nowe pralki najcześciej mają gotowe, opisane (nawet po polsku) programy. Są bardzo intuicyjne. Wrzucasz powiedzmy bieliznę i ustawiasz jakąś opcję uniwersalną - tak jest najbezpieczniej. One nazywają się najcześciej "mix, pranie codzienne, quick" etc. Jeśli wybierzesz temp. 40 stopni i 600 obrotów, to w najgorszym razie coś Ci się nie dopierze, ale niczego nie zniszczysz.

Gość gość
Tu autorka. Powiedzmy ze wrzucam pranie i ustawiam jakis tam program na tym pokretle np. uniwersalny 40st. A tam sa jeszcze przyciski po boku wirowanie i plukanie i cos jeszcze. Czy mam je wcisnac na poczatku prania? Czy ustawic sam program, i jak pralka skonczy prac to dopiero wtedy wcisnac przycisk plukanie lub wirowanie?

Gość gość
Pralka sama wyplucze i odwiruje, nic więcej nie wciskaj.

Gość gość
a w takim razie po co sa te dodatkowe przyciski?

Gość gość
Aha i jak nie jesteś pewna w którą przegrode wsypać proszek to sypnij bezpośrednio do bębna na ciuchy, nic się złego nie stanie.

Gość gość
Wiesz, każdą pralkę inaczej się obsługuje. Ja mam whirlpoola i jest pokrętło z szybkością wirowania ( ustawiasz przed praniem), temperatura ( ustawiasz przed praniem) no i program - ustawiasz również. Są jeszcze przyciski z dodatkowym płukaniem oraz jakiś jeszcze, nawet nie wiem co - nie używam. Jak masz wszystko ustawione włączasz start. Ale też uważam, że jak zapytasz to nic się nie stanie.

Gość gość
Dodatkowe przyciski są na dodatkowe płukanie i wirowanie, możesz chcieć np niemowlęce ciuszki dodatkowo wyplukac albo odwirowac coś upranego ręcznie.

Gość gość
Dzieki za wszystkie rady. Czyli najpierw wkladam ubrania do bebna, sypie proszek, ustawiam program, wciskam start i pralka sama pierze i sama wyplucze i odwiruje tak? A kiedy nalezy odkrecic zawor z woda? przed samym wcisnieciem startu?

Gość gość
Zawór możesz odkręcić i na samym początku, ważne żeby przed wciśnięciem START był odkrecony.

Gość gość
wielkie dzieki dziewczyny:-)

Gość gość
Dokładnie tak jak piszesz. Jeśli mają pralkę w łazience to raczej przyłącze wody jest bez zaworu, ja mam w kuchni i wężyk wyprowadzony z baterii więc zaworek jest i przed uruchomieniem pralki muszę odkręcić.

Gość gość
Raczej pralka ma stały dostęp do wody i nikt się nie bawi w zakręcanie i odkręcanie zaworów, bo po co? Zwłaszcza jeśli z tego samego przyłącza woda idzie do zlewu czy umywalki. Ja bym po prostu zapytała, mam automat w domu a i tak będąc u kogoś raczej pytam jeśli programator jest mało czytelny, żeby ubrań nie zniszczyć. Akurat przegródki na proszek są zwykle podobnie oznaczone (taki znaczek z dwójką, rzymską albo arabską), przegródka na płyn do płukania też (znaczek kwiatka). Ja ustawiam tylko program, takie opcje jak wirowanie czy płukanie są mi potrzebne jak chcę np. zmniejszyć ilość obrotów. Piorę bawełnę na 40 st, albo na 60 (białe i ręczniki), zwykłe "szybkie" mało zabrudzone pranie na ekspresowe, godzinne. Autorko, sama tam jedziesz czy z chłopakiem? Bo jeśli on będzie, to jaki problem- poprosisz go żeby wrzucił do pralki i tyle/