Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sadgirl18

Co zrobić aby mama przestała pić?

Polecane posty

Gość Sadgirl18

Witam mam 18 lat i chodzi o moją mamę. Od dłuższego czasu zauważyłam że ma problem z alkoholem. Praktycznie codziennie pije piwo. W różnych ilościach czasem są to dwa piwa a czasem cztery. Do tego czasem zdarzy się wódka która i tak czy siak skryje choćby w szafce. Nie raz próbowałam z nią rozmawiać ale to nic nie daje mówi że nie ma z tym problemu a ja jestem gowniara. Jak czasem wypije to staje się też agresywna, uderzy mnie, pociągnie mocno za włosy, obrazi słownie. Ogólnie jest dobrym człowiekiem i boję się że zniszczy sobie zdrowie... Co zrobić aby przestała taka być?

Gość gość
Nie wiem

Gość gość
ciężko ,tylko szok co na to tata pewnie ma problem z czymś , rozmowa nie wiem czy coś da powinnas być przy niej i dowiedzieć sie gdzie lezy problem

Gość Sadgirl18
Jestem przy niej gdy pytam co jej jest odpowiada że nic że jest w porządku... Jestem bezradna

Gość gość
a co na to tata ?? mama pracuje ?? moze ma jakieś problemy i nie umie sobie poradzic ??

Gość gość
Przekonaj ją, by przestała zanim będzie za późno. Każdy alkoholik wmawia wszystkim i sobie, że nie ma problemu, że jak będzie chciał, przestanie. To nieprawda, potem nie będzie mógł, jak zabraknie na alkohol, sprzeda wszystko co ma, kolejno, za grosze. Upadnie tak nisko, że już się nie podniesie. Powiedz, że nie chcesz patrzeć jak Twoja matka stacza się, spytaj dlaczego pije? jakie ma problemy? Może jesteś wstanie jej pomóc? Tylko pamiętaj, z alkoholikiem rozmawiaj tylko jak jest trzeźwy, jak ma wypite rozmowa nie ma sensu. Spróbuj.

Gość Sadgirl18
Pracuje tylko w domu dorywczo. Tata już rozmawiał kilka razy z mamą na ten temat ale wszystko kończyło się wielką kłótnia

Gość Córka alkoholików
Ja również mam problem z alkoholizmem w domu i nie mam się nikogo poradzić.Wielo krotnie rodzice obiecywali ,że się nie napiją ,a wciąż robią to samo.Jedynym moim wyjściem będzie wyprowadzka do Dziadka.Nie rozumieją ,że chce dla nich dobrze .Mogę przez dłuższy czas zamieszkać u Cioci albo Dziadka.Dzisiaj przyjechała z Włoch Ciocia od strony Taty i zaczęli balować .Moi przodkowie od strony Taty byli bardziej uzależnieni niż przodkowie od strony Mamy .Ja boję się ,że również się uzależnie .Ale postaram się nie zboczyć z drogi .Mam za złe swojej cioci wiele rzeczy .Ale to już inna sprawa .Tata miał trudną sytuacje w domu .Mama dopuszczała się stosunku na oczach Taty .Tata musiał karmić swoje rodzeństwo ,starał się zdobyć dla nich pożywienie.Jedyną osobą ,która z tego wyszła jest mój wójek .Ciocia ma męża we włoszech i pije jak 4 lata ,a nawet więcej .Jej były mąż się nad nią zmęcał nie raz ją uderzył i stosował również przemoc słowną przy mojej kuzynce od drugiej cioci od strony Taty .Razem pili i stosowali różne używki ,po których mogli sobie poważnie zaszkodzić i mieć problemy z pamięcią.Rodzicą również się zdarzało .Teraz tylko piją i jest coraz gorzej.

Gość gość
W każdej gminie w Polsce działa komisja przeciwdziałania alkoholizmowi. Trzeba się tam zgłosić. Komisja porozmawia z rodzicami, postawi warunek leczenia itd. Drugi sposób to punkt konsultacyjny ds. przemocy w rodzinie. Trzeci dla nieletnich to zgłoszenie się do pedagoga szkolnego. Powodzenia i najważniejsze nie bać się.

Gość gość
Może gdy powiesz mamie że sie jej wstydzisz i że to już jest jej dno to może coś to da. pogardz nią może wtedy zrozumie co robi i weźmie się w garść pisze Ci to matka alkoholiczka obecnie nie pijąc