Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nadczynnosc tarczycy w ciazy. Jakie leki bralyscie?

Polecane posty

Gość gość

hej dziewczyny. Mam nadczynnosc tarczycy. Tsh: 0,14 (3 tyg wczesniej 0.06 i nie bralam zadnych lekow do terazniejszego wyniku) FT4 8,45 ( norma 7,5-21,1) antyTG 2,7 norma od 0 do 4,9 antyTPO 103,8 norma od 0 do 9 TRAB 3,47 norma powyzej 2 wynik dodatni. Wczoraj endokrynolog zlecil mi na czczo Euthyrox N50 1 tabl. Thyrosan50mg 2x1 po jedzeniu. Powiedzcie mi jesli jestescie bardziej doswiadczone w sprawach tarczycowych czy moje wyniki sa bardzo zle? Jakie leki Wy bralyscie w ciazy? Jak to wplynelo na Wasze dzieci? Urodzily sie zdrowe? Jestem w 11tc i wczesniej nie mialam problemu z tarczyca. Dopiero pol roku przed ta ciaza.

Gość gość
skoro masz nadczynność, to po co masz brać euthyrox? (lek na niedoczynność tarczycy). Ja akurat mam Hashimoto, więc niedoczynność, ale z mojej wiedzy wynika, że thyrosan jest lepiej bezpieczym podczas ciązy czy również potem w trakcie karmienia (laktacji). Ponoc nadczynność jest bezpieczniejsza i lepsza w leczeniu niż niedoczynność. Ale i tak zmieniłabym lekarza własnie ze względu na to, ze dał Ci Euthyrox. To stara szkołą (leczenie jednocześnie euthyroxem i lekiem przeciwtarczycowym). Obecnie się od tego odchodzi. Dlatego tym bardziej, że spodziewasz się dziecka- idź do innego lekarza i skonsultuj to.

Gość gość
gosc 10;56 dzieki za odpowiedz. Lekarz powiedzial ze moja nadczynnosc bedzie powodowac niedoczynnosc u dziecka. Stad jeden lek dla mnie a drugi dla dziecka. Dla mnie tez to sie gryzie bo nie wierze ze euthyrox nie bedzie dzialal na mnie tylko i wylacznie na dziecko. Czyli euthyrox bedzie poglebial moja nadczynnosc. Wydaje mi sie ze nie mam bardzo wywalonych tych wynikow i czy nie lepiej byloby lekko wyrownac moja nadczynnosc i bylo by ok??? Ale powiedzial tez ze to nie jest typowy przypadek bo wytwarzam przeciwciala ktore beda przechodzic przez lozysko. Dzis bede u gin prowadzacego tez pewnie cos sie na tym zna. Ale nie wiem co robic bo u nowego endokrynologa mam wizyte za miesiac. Autorka

Gość gość
Twoja nadczynność tarczycy nie spowoduje niedoczynności u dziecka, a raczej nadczynność. Twoje przecwiciała tarczycowe przenikają przez łozysko i działaja na tarczyce dziecka, pobudzając ją do pracy (stąd dziecko może mieć nadczynność- ale nie musi). Przez przyjmowanie leków (lekiem pierwszego rzutu- najbezpieczniejszym) jest tu lek, który dostałaś, Twoja tarczyca wyhamowuje i nie oddziałuje aż tak bardzo na tarczycę dziecka.

Gość gość
ale ja dostalam 2 lekarstwa. A piszesz ze lek ktory dostalam. To dobrze ze biore jednoczesnie leki na nadczynnosc i niedoczynnosc czy nie?

Gość gość
moze ktos jeszcze wie cos na ten temat?

Gość gość
tu autorka. Bylam dzis u swojego-zaufanego lekarz rodzinnego zeby skonsultowac te wyniki. Powiedzial ze nie jest specjalista w tej dziedzinie ale nie podobaja mu sie leki ktore dostalam. Bo thyrosan jest toksyczny. Dal mi nr do znajomej endokrynolog i po rozmowie tel byla w szoku ze dostalam takie leki. Kazala wszystko odstawic i w poniedz mam wizyte.