Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

agatka1406

kiedy zus wypłaca swiadczenie na zwolnieniu L4 ?

Polecane posty

Witam czy któraś z mam orientuje jak Zus wypłaca świadczenia?wiem ze przez pierwsze 33 dni zwolnienia wypłaca pracodawca i tak było w moim przypadku...potem zwolnienie mialam za okres od 15-03 do 14-04.2016r. no i 14.04 tak też otrzymałam....a teraz kolejne zwolnienie mam od 15-04 do 19-05 br.Moje pytanie brzmi kiedy teraz mogę spodziewać sie wypłaty? czy Zus policzy za całe kolejne zwolnienie i wypłaca mi 19-05 czy policzy od 15-04 do 30-04 i dostane jeszcze w kwietniu?

Gość gość
Z tego co wiem ZUS wypłaca w ciągu 30 dni od otrzymania i zaakceptowania dokumentacji, za każde zwolnienie oddzielnie. Czyli tak jak twój zakład pracy przekaże zwolnienie, o ile nie będzie żadnych zastrzeżeń to do 30 dni powinni wypłacić. W praktyce u mnie zawsze to było ostatniego dnia;-)

Gość gość
Czyli dostaniesz za całe zwolnienie gdzieś koło tego 19.05, bo może coś niejasno opisałam.

wszystkie dokumenty są już przekazane bo już raz dostałam pieniązki własnie za to jedno zwolnienie tylko tak sie zastanawiałam czy teraz za drugie dopiero 19 maja czyli to kiedy mam zwolnienie czy szybciej ;)ale dziekuje za odpowiedź

Gość gość
Każde zwolnienie jest indywidualnie rozpatrywane i wraz z każdym kadry wysyłają do ZUS-u odpowiednie dokumenty, dlatego ten termin wypłaty może być za każdym razem trochę inny. Jak np. na dalszym etapie lekarz wystawi zwolnienie na dwa lub trzy tygodnie, bo załóżmy wizyty będą częściej to i tak zawsze do 30 dni od daty złożenia, kiedy zwolnienie sie kończy nie ma tu znaczenia. Mam nadzieję, że wyjaśniłam:-)

Gość gość
Ja jestem na l4 juz sporo to w moim przypadku za kazdym razem dostawalam swiadczenie na konto dzien po tym jak konczylo sie l4. Czyli np. mialam zwolnienie od 20.03 do 10.04. 11 kwietnia mialam kase na koncoe za te dajmy na tp 21 dni.