Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie o PIT

Polecane posty

Gość gość

Wzięłam się w końcu za ten PIT, skorzystałam z pierwszej lepszej strony i pod koniec wyskoczyło mi pytanie z dochodem za rok 2014. Nie pamiętam go a zeszłoroczny PIT leży 100km stąd. Czy te zapytanie jest obowiązkowe czy tylko charakterystyczne dla tamtej strony? Ile wynosi kara za nie wysłanie tego PIT-u?

Gość gość
Jest obowiazkowe. Wydrukuj gdzies formularz i wyslij poczta

Gość gość
Wcześnie się za to wzięłaś... Tak, przy internetowym rozliczaniu to pytanie jest obowiązkowe, ponieważ potwierdza, że to dana osoba składa pita. Kary zapewne są wysokie. A nie możesz np zadzwonić do tego miejsca, aby ktoś przedyktował Ci kwotę? Możesz też zrobić inaczej - wydrukuj sobie PIT przepisz wszystkie dane i wyślij listownie (liczy się data stempla pocztowego) lub dostarcz do US osobiście. W przypadku papierowego dostarczenia pitu nie podajesz tego dochodu, bo się podpisujesz.

Gość gość
Dzięki za odpowiedź, Niestety nikt mi nie może podyktować tej kwoty ponieważ PIT leży w zamkniętym biurze. Wiem, że za późno się za to wzięłam, zwlekanie do ostatniej chwili to moja najgorsza wada :/ Mieszkam na wsi i mam dziś zamkniętą pocztę, czy jeśli wyślę ten PIT w poniedziałek to nic się nie stanie?

Gość gość
Stanie. Dostaniesz kare poniewaz w poniedzialek jest za pozno.

Gość gość
To znaczy moze nie dostaniesz ale musisz sie z taka sytuacja liczyc

Gość gość
W takim razie chyba muszę jechać do tego biura Eh, a mam takiego mega kaca, że ledwo wstałam z wyra :/

Gość gość
Google nie boli ;) I taka rada na przyszłość - PIt mniej wiecej pracodawca dostarcza w lutym, więc masz na rozliczenie prawie 3 miesiące i zostawiasz sobie to na koniec? (gdzie nie znasz podstawowych zasad). Masz nauczkę, żeby w kolejnych latach wcześniej siię za to wziąć. http://abc-podatki.pl/terminy-skladania-pit/ Ponieważ ostatni dzień kwietnia przypada w weekend, to termin został przedłużony do 2.05 pon. Pamiętajmy, że kiedy chcemy wysłać druk PIT pocztą w dzień, do kiedy PIT należy składać, za datę złożenia druku uznaje się datę stempla pocztowego.

Gość gość
Ale nie musisz składać pitu w terminie, raz dostaniesz karę finansową to będziesz miala nauczkę na przyszłość :D

Gość gość
Hah, wysłałam Udało mi się jakoś rozkminić mój dochód za rok 2014 i traf był celny :D Dzięki za pomoc :)