Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bibisia

Problem z mową

Polecane posty

Gość Bibisia

Hej ! Przepraszam jeżeli temat się powtórzył ale jestem tu Nowa. Mam pewien problem a mianowicie mam problem z mową,wymowa. Poprostu jak zaczynam tłumaczyć to tak wytłumaczę że nic nikt nie rozumie a przy tym się zacinam i coraz częściej nam problem z wypowiedzeniem "r" mówię mówię i jak jest w wyrazie r ja wymawiam bardziej Ł. Wcześniej nie miałam z tym problemu od jakiegoś czasu się to zaczęło. . Głupio mi z tym bo moi znajomi często się z tego śmieją . Wogole czuję ze mam mało zasób słów ! Wcześniej potrafiłam się na każdy temat sensownie wypowiedzieć a teraz ?! Teraz wolę milczeć niż jakbym miała zacząć mówić i się platac w tym co mówię : ( Proszę pomóżcie . Co mam zrobić ? Jakieś porady ? Mam iść do lekarza z tym ?

Gość gość
Do logopedy, do poradni psychologiczno-pedagogicznej.

Gość gość
hej, sprawdź przede wszystkim swoją jamę ustną, czy nie masz krótkiego wędzidełka, przerośniętego języka, złego zgryzu. Przyczyn może być mnóstwo. Sprawdzi to logopeda, który oceni sytuacje po czym zaproponuje odpowiednią terapię. Zrób to jak najszybciej dobrze Ci radzę.