Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Milez developer pabiniak ...

Polecane posty

Gość gość

Ooo

Gość gość
Warto od niego kupić mieszkanie

Gość gość
Ok

Gość Andrzej z Rejmonta
Oferowane mieszania sa ... takie sobie. Plusy: - budynek ocieplony - stropian ok 10 cm - zgodnie z norma - rowne sciany - CO i piec ok. - reszta instalacji w normie Minusy: -cena (drogo jak na Namyslow) - brak izolacji temicznej na balkonach - deweloper po januszowsku oszczedzil na tym jakies 200-300 zl na mieszkaniu nie izolujac stropianem balkonow - grozi to grzybem w kuchni w okolicy sufitu, przy balkonie sasiada pietro wyzej - niska moc elektrycznosci podlaczonej do mieszkania - zapomnij o kuchence elektrycznej, jestes skazany na gaz (chyba ze dla Ciebie to nie problem) - nierzetelne informacje od dewelpera - to, ze p. Pabiniak mowi, ze cos zrobi nic nie znaczy, dopoki nie masz tego na pismie, ale to chyba normalne - trzeba goscia pilnowac i czytac co sie podpisuje

Gość Magda

Czy ktoś kupił mieszkanie w Nysie? 

Gość Magda

Ja kupiłam

Gość Michał

Ja też. Jeśli chcesz się skontaktować to napisz gremo88@gmail.com

Gość Kamil

Ja też kupiłem. Może warto założyć jakias grupę sąsiedzką na fb, bo z tego co się orientuję będą różne sprawy do wspólnego uzgodnienia. 

Gość Napisz
Dnia 27.08.2019 o 10:28, Gość Kamil napisał:

Ja też kupiłem. Może warto założyć jakias grupę sąsiedzką na fb, bo z tego co się orientuję będą różne sprawy do wspólnego uzgodnienia. 

Napisz Kamil do mnie to przegadamy sprawę. 

Gość Magda

Założyliscie jakąś grupę?

Gość Ewel

Witam, ja też kupiłam mieszkanie. Będzie całe mnóstwo spraw do ustalenia. Najlepiej jak najszybciej założyć wspólnotę żeby móc zacząć zbierać fundusze na różne inwestycje, remonty i bieżące sprawy już dla siebie. 

Gość Kaja

Czy to prawda, że mieszkania będą dopiero do odbioru wiosna? Rozmawiałam wczoraj z deweloperem i tak się dowiedziałam. Dość duże opóźnienie. Niestety sam o niczym nie informuje. Jak to u Was? Macie już pozamawiane ekipy, bo ja tak i nie wiem co teraz. Zła jestem. 

Gość Matii

Czy w takim razie ktoś wie kiedy mieszkania będą do odbioru? 

Gość Jan

Dzisiaj rozmawiałem z deweloperem ,powiedział że dopiero w styczniu będą odbiory.

Gość Kamil

Raczej bym się nie nastawial na ten styczeń.... 

Gość Ku przestrodze...

Joanna 14.12.2019, 09:15

Poniżej pismo, które trafiło do naszej instytucji w sprawie ewentualnych uchybień prawnych przy budowie budynku wielorodzinnego położonego w Nysie przy ul. Głuchołaskiej z którego w.g przedłożonej opinii prawnej wynika m.in.:

"...istnieje ryzyko, że pozwolenie może zostać unieważnione z racji tego, że w dacie złożenia wniosku inwestor faktycznie nie posiadał tytułu do nieruchomości (użytkowanie nie było jeszcze ustanowione)."

-TREŚĆ PISMA-
[Szanowni Państwo...
W związku z zamiarem zakupu mieszkania docelowo dla córki w nowo budowanym budynku wielorodzinnym w Nysie przy ul. Głuchołaskiej budowanym przez firmę xxxxxxxxxxxxxxxxx- nabyłem wątpliwości co do legalności tej budowy i samej firmy oraz wystąpienia możliwych negatywnych konsekwencjach prawnych i finansowych zarówno dla mnie jak i pozostałych 50-ciu przyszłych właścicieli.

Tym samym z ostrożności skontaktowałem się z renomowaną kancelarią prawną i otrzymałem opinię, która niestety potwierdziła moje wątpliwości i ostatecznie zniechęciła mnie do zawarcia umowy z tą firmą.

Z uwagi na to, że budynek jest już na ukończeniu, a akty notarialne sprzedaży zaplanowane są na koniec tego roku tj. 2019r. proszę o pilne podjęcie odpowiednich działań w zakresie Państwa kompetencji aby zapobiec negatywnym skutkom, które mogą się ujawnić nowym właścicielom już po zakupie tych mieszkań.

Treść zapytania skierowanego do kancelarii prawnej:

"Zamierzam kupić mieszkanie od developera, który w naszym mieście buduje pierwszy swój budynek ( S.C.). Chciałbym być pewny, że kupując mieszkanie nie będę miał w przyszłości problemów. Proszę o poradę prawną w powyższym zakresie mając na uwadze prawidłowość działania developera, bezpieczeństwo zakupu takiego mieszkania oraz ewentualnych zagrożeń czy konsekwencji, które mogą mnie dotknąć np. w przyszłości. Zagłębiając się w historię rozpoczęcia przez niego inwestycji ustaliłem, że:

1. W kwestii pozwolenia na budowę - Inwestor kupił działkę w wieczystym użytkowaniu (Sierpień 2018) i po kilku miesiącach otrzymał pozwolenie na budowę (Październik 2018). Działka posiada odpowiedni Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego dla takiej inwestycji. W momencie składania dokumentów do starostwa o pozwolenie na budowę nie miał wpisu do ksiąg wieczystych, a uzyskał ten wpis dopiero po kolejnych kilku miesiącach (Styczeń 2019r.) od uzyskania tego pozwolenia i rozpoczęcia budowy. Z moich informacji wynika, że w tym przypadku (brak wpisu do KW przy użytkowaniu wieczystym) nie można oświadczać, że dysponuje się nieruchomością na cele budowlane (z pewnymi wyjątkami zobowiązaniowymi). Właśnie nie wiem czy te wyjątki można tu zastosować.

2. W kwestii rachunku powierniczego - Inwestor w swojej nazwie posiada słowo DEVELOPER i tak się też reklamuje. Nie posiada jednakże rachunku powierniczego, gdyż jak twierdzi "Buduje z własnych środków" a wpłacana mu bezpośrednio kwota jest rzekomo tylko opłatą rezerwacyjną i nie służy finansowaniu budowy. Czy takie działanie jest prawne i bezpieczne? Choćby z uwagi na powyższe zagadnienie."

Odpowiedź kancelarii prawnej:

Ad. 1 Kluczowe w sprawie jest ustalenie jaki charakter ma wpis użytkowania wieczystego do księgi wieczystej w związku z jego nabyciem przez dewelopera. Zgodnie z art. 27 u.g.n.:
Sprzedaż nieruchomości albo oddanie w użytkowanie wieczyste nieruchomości gruntowej wymaga zawarcia umowy w formie aktu notarialnego. Oddanie nieruchomości gruntowej w użytkowanie wieczyste i przeniesienie tego prawa w drodze umowy wymaga wpisu w księdze wieczystej. Natomiast zgodnie z art. 35. ust. 1 u.k.w.h.: Właściciel nieruchomości jest obowiązany do niezwłocznego złożenia wniosku o ujawnienie swego prawa w księdze wieczystej. Jednakże art. 35 ust. 1 u.k.w.h. nie ma zastosowania do użytkowania wieczystego.

W związku z powyższym warunkiem koniecznym do ustanowienia lub przeniesienia użytkowania wieczystego jest jego wpis do księgi wieczystej. Taki wpis ma charakter konstytutywny w przypadku oddania nieruchomości gruntowej w użytkowanie wieczyste drodze umowy lub przeniesienia użytkowania wieczystego za pomocą umowy (tak też twierdzą: G. Bieniek, w: G. Bieniek, M. Gdesz, S. Kalus, G. Matusik, E. Mzyk, Ustawa o gospodarce..., red. S. Kalus, s. 257; T.A. Filipek, Komentarz do art. 234 k.c., w: Kodeks cywilny. Komentarz, t. 2, Własność i inne prawa rzeczowe, red. A. Kidyba, Warszawa 2012; J.E. Frelich, O konsekwencjach pewnych komentarzy, Rejent 2011, nr 9, s. 118-123; zob. również wyrok SA w Warszawie z 31 stycznia 2013 r., VI ACa 804/11, Lexis.pl nr 7292775).

W konkluzji jeżeli wpis w księdze wieczystej prawa użytkowania wieczystego nabywcy przedłużał się - nie można mówić, że faktycznie użytkowanie wieczyste zostało na niego przeniesione. Mając powyższe na uwadze - w art. 3 pkt 11 u.p.b. zdefiniowano pojęcie: „prawa do dysponowania nieruchomością na cele budowlane”. Zgodnie z tym przepisem należy przez to rozumieć tytuł prawny wynikający z prawa własności, użytkowania wieczystego, zarządu, ograniczonego prawa rzeczowego albo stosunku zobowiązaniowego, przewidującego uprawnienia do wykonywania robót budowlanych. Następnie zgodnie z art. 32 ust. 4 pkt 2 u.p.b.: 4. Pozwolenie na budowę może być wydane wyłącznie temu, kto:
(…)
2) złożył oświadczenie, pod rygorem odpowiedzialności karnej, o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane.

Zgodnie z orzecznictwem - oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane stwarza jedynie domniemanie, że przysługuje ono podmiotowi, który je złożył. Samo złożenie oświadczenia nie jest bowiem wystarczające. Inwestor powinien wykazać na podstawie dokumentów (wypis z ksiąg wieczystych, wypis z rejestru gruntów, umowa cywilnoprawna, itp.) swoje prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. Domniemanie, o którym wyżej mowa jest skuteczne, o ile z materiału zebranego w sprawie nie wynika wniosek przeciwny (por. II SA/Gd 416/18, Weryfikacja prawa do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. - Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gdańsku, LEX nr 2568089 - wyrok z dnia 17 października 2018 roku).

W konkluzji możliwe, że deweloper przedstawił oświadczenia na podstawie innej dokumentacji niż wypis z księgi wieczystej (takiego nie miał- aczkolwiek mógł mieć akt notarialny z wnioskiem o wpis). Na tej podstawie pozwolenie na budowę może być wydane nawet jeżeli wpis w księdze wieczystej prawa inwestora był późniejszy. Niemniej istnieje ryzyko, że pozwolenie może zostać unieważnione z racji tego, że w dacie złożenia wniosku inwestor faktycznie nie posiadał tytułu do nieruchomości (użytkowanie nie było jeszcze ustanowione). Powyższe wskazuje, że inwestor bardzo spieszył się z uzyskaniem pozwolenia i gdyby organ nadzoru budowlanego powziął wątpliwości co do jego prawa do dysponowania nieruchomością, mógłby go nie utrzymać – podjął ryzyko i to ryzyko nadal istnieje z racji możliwości unieważnienia pozwolenia na budowę.

Ad. 2 Zgodnie z art. 3 pkt 1 ustawy deweloperskiej: Użyte w ustawie określenia oznaczają:

1) deweloper - przedsiębiorcę w rozumieniu ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 2017 r. poz. 459, 933 i 1132), który w ramach prowadzonej działalności gospodarczej na podstawie umowy deweloperskiej zobowiązuje się do ustanowienia prawa, o którym mowa w art. 1, i przeniesienia tego prawa na nabywcę;

Dla zastosowania ustawy deweloperskiej nie ma wobec tego znaczenia z jakich środków finansowana jest inwestycja. Rachunki powiernicze stosuje się aby chronić wpłaty klientów przed ich niekontrolowanym dysponowaniem przez dewelopera. Nawet jeżeli finansuje on inwestycję w 100% z własnych środków, to dostęp do środków wpłaconych przez klientów ma na zasadzie realizacji rachunku powierniczego. Z opisu wynika, że dany przedsiębiorca chce ominąć wymogi ustawy deweloperskiej co oczywiście powinno dyskwalifikować go w kontekście zawarcia z nim umowy. "

Opinię prawną przygotowała jedna z wiodących kancelarii w Polsce w składzie prawników specjalizujących się w dziedzinie nieruchomości w tym budownictwa. Niniejsze pismo zostało również rozesłane do innych instytucji mogących przyczynić się do rozwiązania problemu.

Ponadto w/w firma developerska wprowadza w błąd swoich potencjalnych klientów z uwagi na podawanie w ofercie ewidentnej nieprawdy. Na swojej głównej stronie http://milez.pl/inwestycje/now… informuje ona m.in., że mieszkania w Nysie będą bez czynszowe i w taki sposób zachęca do dokonania zakupu.

Z pozyskanych przeze mnie informacji w tej sprawie wynika, iż w budynkach wielorodzinnych występuje bezwzględnie opłata eksploatacyjna i ewentualny fundusz remontowy zwane przez ludzi potocznie czynszem. Od tych opłat nie da się uciec gdyż np. w opłatę eksploatacyjną wchodzą takie opłaty jak za: konserwację windy, zaliczki na wodę, opłaty za śmieci, światło na klatce schodowej lub parkingu, sprzątanie klatki schodowej i odśnieżanie terenu wokół budynku, opłat za administrowanie nieruchomością, podatek od nieruchomości, ubezpieczenie budynku.

Natomiast wysokość opłat na fundusz remontowy jest uchwalana w drodze uchwały już przez nowych właścicieli na walnym zebraniu. Tym samym developer nie może gwarantować w swoich reklamach braku wnoszenia takich opłat, które mogą opiewać - w zależności od wielkości mieszkania - do kilkuset złotych miesięcznie. Reklamuje natomiast brak "opłat czynszowych".

Czynsz w rozumieniu prawa K.C. to opłata jaką wnosi najemca dla właściciela lokalu za korzystanie z tego lokalu co w tym przypadku (sprzedaż mieszkań) nie ma miejsca i tym samym developer - zakładając, że zna prawo - może celowo wykorzystywać potoczność znaczenia słowa braku "czynszu" i wprowadzać potencjalnego nabywcę w błąd chcąc ukazać swoją ofertę za jeszcze bardziej atrakcyjną..
....]

Gość Sąsiadka Agnieszka
Dnia 27.08.2019 o 10:28, Gość Kamil napisał:

Cześć sąsiedzie Ja napisałam do Michała i czekam ale na pewno trzeba choćby Internet lub TV, jeżeli masz jakąś informacje to wyślij mi zaproszenie Agnieszka Soja

Gość Paweł

Ok założyłem grupę. Nazywa się Milez Nysa. Jeżeli chodzi o panią Agnieszkę to jest kilka takich osób na fb. Zapraszam do siebie.

Paweł Czop

Gość Budowlaniec

No i jeszcze blok miał być z cegły, a nie jest.

Gość xyz
Dnia 14.01.2020 o 11:56, Gość Budowlaniec napisał:

No i jeszcze blok miał być z cegły, a nie jest.

A z czego jest z bloczków? Czerwone to nie cegła?

Gość Olek

Chodzi o to że projekt był inny A blok w rzeczywistości jest inny

Gość Xyz

Tylko elewacja z zewnątrz jest inna, a i dodali dodatkowe okna w narożnych mieszkaniach w projekcie ich nie było

Gość Olek

No tak inna elewacja .

Ta z projektu była ładniejsza . 

Gość Namysłów wojew opolsk

Milez Developer ML Pabiniak s.c.

4,02 opinie z Google

Adres: Bohaterów Warszawy 17, 46-100 Namysłów

Godziny otwarcia:

Teraz otwarte

· Dodaj pełną informację o godzinach pracy

Telefon: 77 410 51 91

Zaproponuj zmianę · Jesteś właścicielem tej firmy?

Dodaj brakujące informacje

Dodaj godziny pracy

Dodaj kategorię

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pierwsze pytanie

Opinie

Gość co za bzdura
43 minuty temu, Gość Namysłów wojew opolsk napisał:

Milez Developer ML Pabiniak s.c.

4,02 opinie z Google

Adres: Bohaterów Warszawy 17, 46-100 Namysłów

Nie ma takiego miasta "Namysłów"

Gość Namysłów wojew opolsk
26 minut temu, Gość co za bzdura napisał:

Nie ma takiego miasta "Namysłów"

Dobrze wiesz skurrwysynie że jest i nie rób z siebie większego idi /oty niż jesteś i żegnam cię ozięble 

Gość Xyz
10 godzin temu, Gość Olek napisał:

No tak inna elewacja .

Ta z projektu była ładniejsza . 

Racja, ale jak wszędzie, wiadomo o co chodzi o pieniądze niestety. Niby te deski, drewno, czy co to tam jest, to trudne w utrzymaniu i deweloperowi taki materiał odradzano😉. Wybrał kolory, które są przez niego wypróbowane i nie bledną. Poza tym jak się spojrzy na projekty deweloperów w innych miastach, tych dużych, to znacznie odbiegają od finalnego stanu.

Gość Xyz
8 godzin temu, Gość Namysłów wojew opolsk napisał:

Dobrze wiesz skurrwysynie że jest i nie rób z siebie większego idi /oty niż jesteś i żegnam cię ozięble 

Odpuść

Gość Budowlaniec

Blok w Nysie jest z pustaków, co prawda ceramicznych, ale to pustaki, wnętrza mieszkań też nie są wypełnione cegłą.

Gość Dorota

To dobrze czy kiepsko ?