Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moja córka ma 13 miesięcy. Nie chodzi, mówi tylko baba, nie pokazuje palcem

Polecane posty

Gość gość

Wstaje i owszem, chwyta się krzesła i pcha je, wtedy idzie kilka kroczków, głównie na palcach, mówi tylko "bababa" czasami "mama" ale bez znaczenia tego słowa raczej... no i czasem "aga" lub "papapa". Codziennie czytam jej książeczki, ja pokazuje palcem jej na obrazku np. pieska czy kotka, chcę potem by i ona pokazała, ale tego nie powtarza, nic nie powtarza jak poproszę... Klaska też tylko jak ona chce, jak ją poprosze czy sama klasnę i mówie, że teraz Karolinka zaklaszcz! to ona nie...Wszystko robiła dość późno, usiadła pewnie dopiero około połowy 9 miesiąca...Ładnie raczkuje, ale czy wszystko ok? Do neurologa chodzę z nią, a właściwie już przestaliśmy niedawno chodzić bo nie ma potrzeby (córka miała maleńskie problemy z asymetrią ułożeniową ale już ok) i neorolog często co miesiąc ją badała i zawsze mówiła, że rozwija się ok, ale jak dla mnie to ona wszystko robi późno..martwi mnie to .. PRzesadzam?

Gość gość
Takie geny, nie ma rady. Opóźniona po rodzicach.

Gość gość
Moja niedługo kończy 9 miesięcy i też nie siedzi stabilnie. Tzn siedzi jak ma oparcie. Posadzona sama kiwa się i po 10 minutach upada. Pelza obraca się i tyle. Dużo gaworzy. Wg mnie twoja ma jeszcze czas córka mojej koleżanki zaczęła stawiać pierwsze kroki w wieku 15 miesięcy teraz jest normalnym 5 letnim dzieckiem. Nie przesadzaj. Widzę że poddajesz się tzw wyscigowi szczurów kto pierwszy stanie i zacznie chodzić. Najlepiej to noworodek. Chore jesteście

Gość gość
*Poprawka po 10 sekundach upada posadzona

No fakt trochę dziwne że jeszcze nie chodzi, moja to już biegała w tym wieku, w wieku 14 mieś powiedziała pierwsze zdanie :) idź do specjalisty

Gość gość
Agatka p*****l sie

Gość gość
czemu nie pójdziesz do logopedy czy neurologopedy nigdy nie zrozumiem matek które jęcza na forum ale żadna d**y nie ruszy na konsultacje chociażby do specjalisty walcie się nie ma szans abym uwierzyła w wasza ttroskę o dzieci wy umiecie tylko jojczec na forum

Gość gość
między 1-2 rokiem zycia jest okres wyrazu, dziecko powinno już mówić pierwsze słowa mama, baba, ma, am, bu, mu, ja, jaja, wszystkie samogłoski, tata i wiele innych plus własnie naśladowanie głosowe zwierząt. chodzenie na palcach to objaw autyzmu tak nie musi być u twojego dziecka, ale siedź nadal na d***e w domu i pytaj o rady zaocznie internetowych specjalistów

Gość gość
Chodzenie na palcach objaw autyzmu hahahaha :) ale na palcach rąk czy stóp :D uwielbiam kafeterie

Gość gość
oczywiście że tak, akurat na co dzień stwierdzam autyzm u dzieci, wiec mnie nie ucz ignorantko chodzenie na palcach to jeden z symptomów autyzmu

Gość Maman Bovy
Moja też Karolinka, zaczęła chodzić mając 13 miesięcy i najpierw robiła to z taboretem kuchennym ;) i na palcach. Jest bardzo zdolnym dzieckiem o II równym 130 :) Ważne, że dziecko raczkuje - to najważniejsza sprawność ćwicząca integrację półkul mózgowych. Mową się nie przejmuj, często dzieci zaczynające chodzić milkną, bo jest to dla nich tak wielki wysiłek fizyczny, że nie dają rady rozwijać się równie intensywnie w drugim aspekcie. Stymuluj jej rozwój cierpliwie i systematycznie nadal. Skoro się niepokoisz, zasięgnij fachowej porady, ale nie u pediatry, a u psychologa wczesnodziecięcego. Za darmo możesz to zrobić w dziale Wczesnego Wspomagania w najbliższej ci terenowo Poradni Psychologiczno- Pedagogicznej, umawiasz się na wizytę telefonicznie. Co do autyzmu, warto zguglowac sobie "flagi autyzmu", zamiast straszyć na forum inne zatroskane matki.

Gość gość
gość dziś oczywiście że tak, akurat na co dzień stwierdzam autyzm u dzieci, wiec mnie nie ucz ignorantko chodzenie na palcach to jeden z symptomów autyzmu x Przykre, ale nie wypowiadasz się jak specjalista. Na przyszłość zadbaj o kulturę wypowiedzi.

Gość gość
nie masz pojęcia u jakich dzieci wychodzi autyzm autorka podała kilka zdań o dziecku, a diagnoza to obserwacja dziecka i praca z nim często przez kilka tygodni/miesięcy tak jej cięzko zasięgnąc porady specjalisty, pokazać dziecko fachowcom rozumiem że troska o dziekco objawia się pisaniem na forum żenada

Gość gość
Z tym chodzeniem na palcach to nie do końca prawda. Owszem jest to jeden z bardzo wielu objawów, który może ale nie musi sugerować autyzm. Sugeruje problemy neurologiczne, skoro jednak matka pisze, że córka była po "okiem" neurologa to ja radziłabym zmienic neurologa :) logopeda się kłania......

Gość gość
Żenadą straszy twoja kultura osobista. Popracuj nad tym, masz ewidentne braki.

Gość gość
nie będziesz mnie uczyć jak się wypowiadać ignorantko każdy specjalista jest człowiekiem i tylko dureń myśli, ze specjaliści to nadludzie, którzy nie mają ludzkim emocji i ciągle mówią ę ą no ale na prymitywizm nie ma rady

Gość gość
Ot, buraczka z zapadłej dziury dorobiła kurs przyuczający do zawodu i kozaczy :P

Gość gość
hahha co za pusta baba a ty popracuj nad swoim rozwojem umysłowym \przyda ci się niemoto

Gość gość
ooo już widze kompleksy wyłążą jak się ma podstawówkę skończoną albo jakąs nedzną socjologię to się wyzywa na innych i osmiecha haha w d***e mam twoje zdanie na mój temat i radę pouczyć się trochę , żeby mózg zaczał choć troszkę pracowac

Gość gość
gość dziś nie będziesz mnie uczyć jak się wypowiadać ignorantko każdy specjalista jest człowiekiem i tylko dureń myśli, ze specjaliści to nadludzie, którzy nie mają ludzkim emocji i ciągle mówią ę ą no ale na prymitywizm nie ma rady x Nawet nie zamierzam :) Ograniczenie umysłowe, którego do tego czasu nie udało się usunąć troskliwą (zapewne specjalną) edukacją jest skazane na trwanie :P Jesteś tak tępa, że nawet nie spostrzegłaś, że rozmawiasz z więcej niż jedną osobą :D Może diagnoza pod kątem akalkulii? :D :D Beton urodzony betonem pozostanie. Płacą mi za pracę z inteligentnymi inaczej :D mam nawet dodatek specjalny :D Charytatywnie nie zamierzam :P Bez odbioru, prostaczko :P

Gość gość
gość dziś ooo już widze kompleksy wyłążą jak się ma podstawówkę skończoną albo jakąs nedzną socjologię to się wyzywa na innych i osmiecha haha w d***e mam twoje zdanie na mój temat i radę pouczyć się trochę , żeby mózg zaczał choć troszkę pracowac x każdy sądzi według siebie :P dorobiłaś kursy po swojej zaocznej socjologii? :D były takowe w twojej wsi polsko E i F? to się ciesz, że wyrwałaś się z czworaków i patologii a nie obrażaj inteligentnych i tak nie doskoczysz :D choćbys bluzgała jeszcze mocniej, jak cię rodziciele sami po podstawówce wyedukowali :P

Gość gość
Oho, znowu ten daremny prymityw, co się ze wsi do miasta przemocą wyrwał, zrobił jakieś liche kursy "za wyrozumieniem" albo i za punkty za pochodzenie, bo starą moherzycą sądząc z poziomu wypowiedzi trąci. Wyp....aj w półprzysiadach trollico, nikt twoich pseudoporad wyczytanych w Chwili dla ciebie po godzinach na stróżówce nie potrzebuje.