Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

świadczenia rodzinne

Polecane posty

Gość gość

Witam ! Chciałabym zapytać jak najprościej wybrnąć z pewnej sytuacji. Jestem mamą 3 dzieci. Dwoje starszych mam z poprzedniego związku małżeńskiego. Po rozwodzie otrzymałam na nich świadczenie z Funduszu Alimentacyjnego, gdyż ich ojciec nie kwapił się, by łożyć na ich utrzymanie. Teraz urodziłam córeczkę. Niestety nie dogadaliśmy się również z jej ojcem, wskutek czego nie tworzymy związku. Umówiliśmy się jednak na to,że będzie pomagał mi finansowo w wychowywaniu córki. Łoży na dziecko 500zł miesięcznie. Wiem, że będzie się z tej umowy wywiązywał. Moje pytanie brzmi: Jak w związku z powyższym, składając w GOPSie wniosek o rodzinne, becikowe i 500+ powinnam udokumentować swoją sytuację rodzinną i materialną? Czy wystarczy moje pisemne oświadczenie o tym, że nie jestem w związku z nikim i że otrzymuję od ojca najmłodszego dziecka te umówione 500zł? Pytałam o to w naszym GOPSie ale uzskałam informację,że muszę mieć na to dziecko alimenty zasądzone sądownie. Że taka umowa między nami i moje oświadczenie nie są wystarczające. Bardzo proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję!

Gość gość
Tak jak ci powiedzieli. Póki nie masz wyroku alimentacyjnego wasz dochód liczony jest wspólnie.

Gość gość
aha, to trudno, bo sprawy w sądzie pewnie trochę potwają...