Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Palladyna18

Moja mama pije, nie wiem co zrobić

Polecane posty

Gość Palladyna18

Mam niecałe 18 lat od dłuższego czasu moja mama ma problem z alkoholem wypija większe ilośc***iwa, a jak to się kończy to czasem pije wódkę. Zawsze alkohol starannie chowa ale zawsze go znajdę. Próbowałam z nią rozmawiać co się dzieje. Ale nic nie chce powiedzieć. Mama nie pracuje. Jak ja pytam to zawsze robi awanturę. Kilka razy mocno oberwałam, kocham ją bardzo ale nie wiem co z tym zrobić. Gdy nie pije to jest normalna fajna kobieta da się z nią porozmawiać, powyglupiac jest opiekuńcza, ale gdy wypije jest okropna. Tata też próbował coś wskórać ale to nic nie dało. Jak jej pomóc, czy to alkoholizm?

Gość gość
Tak, to może być alkoholizm.

Gość gość
Ile i jak często pije?

Gość Palladyna 18
Codzienie czasem co kilka dni od 3-5 piw +czasem wódka

Gość gość
No niestety to alkoholizm. Poszukajcie sobie grupy wsparcia dla rodzin i przyjaciół alkoholikow te grupy to al - anon. Sprawdź w internecie wykaz powinna być w każdym mieście. Tam nauczą was jak postępować z alkoholikiem. Nie ma się co zniechęcać po pierwszym mitingu.

Gość gość
czy jeżeli w ciągu tygodnia wypijam 2 wina to jestem alkoholiczka?

Gość gość
wódka na zapitkę ?

Gość Palladyna 18
Wódka dodatkowo.. :/ kilka kieliszków

Złap za rozaniec i odmawiaj za mame n.o.w.e.n.n.e P.o.m.p.e.j.a.n.s.k.a Pomogla juz niejednemu wyjsc z nalogu. Poczytaj na internecie swiadectwa ludzi to niesamowita i potezna modlitwa nie zawiedziesz sie

Gość gość
Zapewne twoja mama nie dopuszcza do siebie myśli, że jest alkoholiczką a to pierwszy i podstawowy krok do leczenia. Całkowicie nigdy się nie wyleczy ale może przestać pić. Jeżeli będzie sama chciała. Anonimowi alkoholicy mogą (ale nie muszą) pomóc. Spróbuj ją namówić żeby poszła na miting i posłuchała innych. To nic nie kosztuje a szansa na opanowanie choroby jest.

Gość gość
Polej jej

Gość gość
Każdy alkoholik myśli, że on ma kontrolę nad alkoholem, ale niestety tak nie jest. To nieuleczalna choroba. Ale można ją opanować.

Gość gość
nic nie zrobisz. moja matka pije 2 piwa dziennie od 10 lat. niby mało, ale pije na pusty żołądek i się łatwo upija. robi się z niej potwór. ostatnio zaś pije butelkę wina dziennie. czyli robi się coraz gorzej. takiemu nie pomożesz, można tylko uciec.