Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Misia_83

Czy damy radę wyżyć z takimi dochodami?

Polecane posty

Gość Misia_83

Za kilka miesięcy wyprowadzamy się od rodziców na swoje. Kupiliśmy dom na wsi, który jest nieocieplony i zamierzamy go ogrzewać gazem. Wszyscy mnie straszą, że będę miała bardzo wysokie rachunki, ale z tego co wiem gaz jest u nas płacony ryczałtowo więc równo każdego miesiąca a nie że dostaniemy 1000 zł w zimie za miesiąc. Generalnie nasza sytuacja wygląda tak: 2 dzieci 6 i 8 lat, mąż pracuje za 2800 zł netto a ja mam 1500 zł netto. Liczymy też na 500+. Nasze koszty to benzyna ok 500 zł, koszty za mieszkanie liczę ok 700 zł, telefony 120 zł. Pewnie jeszcze coś by się znalazło. Moje pytanie brzmi czy damy radę za 2500 - 3000 zł już po odliczeniu kosztów stałych wyżyć na normalnym poziomie. Czy faktycznie ciągle będzie się coś psuło nam w domu przez to że stary i nieocieplony? Do tej pory mieszkalismy z rodzicami, dorzucalismy sie do rachunków i było jako tako, ale nie mielismy na głowie całego domu bo byliśmy tylko lokatorami. Prosze o poważne odpowiedzi

Gość gość
Smutne życie was czeka.

Gość gość
Kurna umrzeć z niedożywienia i c*****o ha ha :)

Gość gość
Hahaha a ja przeczytalem "...takimi odchodami" :D smieszne. :)

Gość gość
Ryczałt gazu to w bloku, mieście a nie w domu na wsi :d :d

Gość gość
ja gadalam z kumplem to za cala zime zaplacil 7tys za gaz wiec drogo.wegiel ciagle w cenie.

Gość Misia_83
Bieda czy nie bieda? Pytam poważnie

Gość gość
sprzedajcie dom i kupcie mieszkanie zamiast jęczeć na forum

Gość gość
Nikt ci na forum nie da jednoznacznej odpowiedzi. Trudno przewidziec jakie bedziecie mieli koszty. Ale powinnas sie z tym liczyc, ze stary i nieocieplany dom bedzie was ciagnal po kieszeni. Nawet majac gazowe ogrzewanie. My mieszkalismy kiedys w starym budownictwie (1/4 domu, dwukontygnacyjne), ogrzewanie na prad (drozsze), ale na okraglo trzeba bylo grzac, rachunki ogromne. I ciagle byly jakies nieprzewidziane wydatki. Dlatego licz sie, ze majac dom nigdy nie mozna do konca zaplanowac kosztow, bo zawsze cos sie zepsuje (tym bardziej ze masz dom do remontu), dach itp. A 4000 z kawalkiem na 4 osoby to niestety nie jest wiele. Takie przyciskanie pasa na dluzsza mete jest strasznie meczace. Wasza decyzja, sprobuj. Powodzenia

Gość gość
uuu może być ciężko, za samo ogrzewanie gazem zima zapłacicie ok 700zł miesięcznie. duże wydatki macie musicie zacząć oszczędzać albo zrezygnować z jakichś abonamentów :)

Gość gość
Ociepl dom, zrób remont i zainstaluj panele słoneczne. A jaką macie instalację wod-kan?

Gość pofszechny
obstawiam, że teraz co najmniej milion Polaków Tobie zazdrości domu z ogródkiem a w ogródku posiejesz marchewkę, pietruszkę, koper, rzodkiewkę , wsadzisz dymkę i czosnek , urośnie pomidor i papryka , przy okazji urośnie szczaw i szpinak , czyli ZIELSKO będzie do śniadania i obiadu , nie trzeba kupować w warzywniaku i będzie eco na podwórku kilka kurek , wszamią wszystko i jajko będzie na śniadanie , można do klatek wrzucić parę królików , za pół roku będzie pasztet , mając warunki na wsi można dwie lub trzy warchlaczki wyhodować do wagi ponad 100 kg tak, na wsi żyje się inaczej , inne są piece do C. O. , inaczej się nagrzewa wodę pod prysznic , ale z ogródka wszystko jest eco , i powietrze jest inne na wsi , chociaż czasem capi z pola

Gość gość
ty czlowieku albo nigdy nie pracowales albo zyjesz tylko fantazjami. oboje doroslych pracujach na etacie, wychodzi sie z domu o 7 rano wraca grubo o 17tej , dzieci ze szkol wracaja, trzeba obiad zrobic, usiasc z nimi nad podrecznikami, dom ogarnac jak jest w ogole jeszcze jakas chec albo sil nie brakuje, a tu jeszcze ogrodek wypielic, pamietac co i kiedy posadzic, przesadzic, i kury oporzadzic, i jeszcze kroliki itp, itd... isc sac o 3 w nocy i wstac znowu o 7ej bo praca na etacie za 1500 wiecej da niz kleczenie w ziemi czy karmienie kur....

Gość gość
idiotka nade mną