Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecko oddane do niani na 2 tygodnie, co o tym myslicie?

Polecane posty

Gość gość

Przedwczoraj byłam u znajomej (nie jakiejs bliskiej, po prostu prowadzi salon spa, robie sobie u niej włosy i kosmetyke). Pochwaliła sie, ze za miesiac wyjezdza z mezem na 2 tygodnie na Kube, i na ten czas zostawia 15-miesieczne dziecko u... niani. Niania zajmuje sie dzieckiem 4 razy w tyg po kilka godzin, u nich w domu. Na te 2 tyg dziecko ma zamieszkac u niani, w jej domu, z jej mezem, synem i psem. Przyznam szczerze, ze bylam w szoku, i nie wyobrazam sobie takiej sytuacji. Sama mam 14-miesieczne dziecko i jedyne na co sobie pozwalam, to 2-dniowy wyjazd z mezem raz na czas na weekend , a mała zostaje wtedy w naszym domu, pod opieka ukochanych dziadków. Chyba bym oszalała z nerwów o dziecko, wiedzac ze jest na innym kontynencie, w obcym domu, z obcymi ludzmi... Jakas totalna masakra. Czy przesadzam? A wy co o tym myslicie?

Gość gość
Też tego nie rozumiem.

Gość gość
Chore...po co jej to dziecko...

Gość gość
Serio? To się jej zapytaj czy jak coś się stanie jak ona dotrze z Kuby do dziecka? Ale ludzie mają olewke na wszystko. W życiu bym tak nie zrobiła

Gość gość
to jej czwarte dziecko (mysle, ze wpadkowe, pozostala trojka to albo dorosle dzieci, albo nastolatki), i moze dlatego tak lekko do tego podchodzi? dodam, ze to osoba dobrze sytuowana, ma kilka wlasnych salonow urody, mieszkala wiele lat za granica. mnie zastanawia jeszcze jedno - pomijajac traume, jaka wg mnie zafunduja temu dziecku, to dziwie sie, ze niania sie na takie cos zgodzila? to osoba z ogloszenia, pracuje u nich kilka miesiecy. ja balabym sie takiej odpowiedzialnosci, i nie moglabym patrzec na tak osamotnione przez rodzicow dziecko, chyba ze placa jej normalna stawke za 24 h pracy?!

Gość gość
To ja 22:o4- na pewno zapłacili extra a kobiecie zależy na pracy. .. kurde ja rozumiem zmęczenie sama mam ochotę czasem się wyrwać ale to przegięcie jest

Gość gość
Dla dziecka trauma jak nic. Namieszają mu w głowie. A pamiętacie takie nagranie z kamer na dworcu (puszczali chyba w tv nawet i to było ładnych kilka lat temu), jak się okazało, że małe dziecko nie może lecieć z rodzicami samolotem na wakacje ze względu na jakieś formalności i oni zdecydowali się je zostawić pod opieką ochrony, sami poszli na samolot, a do dzieciaka mieli dojechać zdaje się dziadkowie. Ono strasznie płakało, krzyczało, wyrywało się do nich, a oni zostawiając je z całkiem obcymi ludźmi polecieli bez niego Wyobrażacie sobie jaka to trauma, jakie przerażenie? A wracając do wątku, to pomijając kwestę co dziecko będzie czuło, to jeśli nie daj Boże coś się stanie, to opiekunka nie jest prawnym opiekunem i nie wiem czy będzie mogła jakieś decyzje podejmować w szpitalu, podpisać np zgodę na jakiś zabieg. Nie wiem, czy można w ogóle upoważnić na taką okoliczność. 2 tygodnie to dla dziecka wieczność, 2 dni to max, chociaż czytałam, że do 3 roku życia dla zdrowia psychicznego dziecka nie można go oddzielać od matki na dłużej niż ileś tam godzin.

Gość gość
* na LOTNISKU oczywiście, a nie na dworcu :) Sorki za błąd.

Gość gość
* Na LOTNISKU oczywiście miało być :) Sorki za błąd.

Gość gość
jak zwykle paranoja od kur domowych na kafe, norma. weźcie się za swoje życie i doooopy a nie ja zwykle obgadujecie inne kobiety za ich placami.. jak masz problem autorko to dlaczego nie zapytasz się o to samej zainteresowanej, zamiast smarować na kafe i szukać osób, które wesprą twoje, jakże super istotne i zmieniające świat opinie :D jesteś żałosna

Gość gość
do roku dziecka bym nie zostawila ale juz takie 15 msc zemu nie?

Gość gość
ale z niania...? w jej domu, w ktorym dziecko nigdy wczesniej nie nocowalo...? jeszcze moze bym zrozumiala, gdyby dziecko zostawiali z dziadkami, w swoim domu, gdzie dziecko ma swoj pokoj, lozeczko, zna zapachy itp. chociaz 2 tyg to i tak wg mnie za dlugo. nie jestem zeswirowana matka polka, co jakis czas wyjezdzamy z mezem sami, ale max na 2-3 dni, i dziecko jest wowczas pod opieka rodziny, osob ktore ****ardzo kochaja i znaja doskonale.

Gość gość
słuchaj a nie pomyslalas ze oni moze nie mają pomocnych dziadkow? a to na pewno twoja daleka znajoma? bo skad wiesz ze dziadkowie mają u siebie w domu łozeczko itd...

Gość gość
Również ciekawe artykuły można znaleźć na stronach Zobacz całość: 7 grzechów głównych nianiwww.warszawaniania.pl Jak zostać dobrą opiekunką do dziecka ?www.warszawaopiekunka.pl Czym kierować się przy wyborze niani dla dziecka?www.nianiapraca.pl Opiekunka na wakacjewww.krakowopiekunka.pl Szukając niani – sprecyzuj swoje oczekiwaniawww.opiekunkadodzieckakrakow.pl Opiekunka do dziecka, babcia czy przedszkole?www.opiekunkadodzieckapoznan.pl Niania z zamieszkaniem we Wrocławiuwww.opiekunkiwroclaw.pl Chcesz wrócić do pracy po urlopie macierzyńskim?www.opiekunkalodz.pl Jak wybrać odpowiednią opiekunkęwww.opiekunkalublin.pl

Gość gość
Moim zdaniem to nieodpowiedzialne strasznie. Jeszcze jestem w stanie zrozumieć gdyby je zostawiła na dzień bądź dwa ale nie tak długo...Mając dzieci z niektórych rzeczy trzeba zrezygnować i tyle. Skoro woli płaszczyć tyłek na Kubie i ma w d***e dziecko to już jej sprawa ;/