Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Corka skonczyła 9 miesiecy i nie siedzi.

Polecane posty

Gość gość

Posadzona siedzi 10 sekund i przewraca się. Siedzi tylko z oparciem np. w wózku. Potrafi się podnieść z pozycji połleżącej do siedzącej w wózku. Nie raczkuje tylko pelza. Wszyscy wokoło mi dogryzaja że ich już pierwsze kroki stawiają. Ależ mnie to denerwuje. Nie chcę jej zmuszać do niczego. Kładę na podłodze a ona trochę leniwa jest. Ile to jeszcze potrwa ?

Gość gość
witaj moja corka tez ma 9 msc siedzi sztywno ale sama nie siada jeszcze tylko ona miala obnizone napiecie miesniowe i dlatego jest wolniejsza od innych dzieci . ma rehabilitacje i dzieki temu jest coraz lepiej ... moze warto by pojsc do specjalisty ? dziecko do 9 msc powinno juz sztywno siedziec niestety

Gość gość
Moja ma 8 miesiecy i siedzi sztywno ale nadal trzeba uwazac bo tu sie zagapi tam cos chce chwycic i sie majga. Jak sie ja postawi to i prosto stoji i poskacze ale ani nie pelza ani nie raczkuje. Taki z niej leniuszek jeden.Znam dzieci ktore w tym wieku juz to robia. Z drugiej strony corka bardzo dobrze rozwija sie umyslowo. Czy jest mozliwe to ze dziecko ma etapy rozwoju na ktorych sie skupia?

Gość gość
Mój syn jak miał 8 miesięcy to zaczynał już chodzić....więc wydaje mi się ze siedzieć to juz powinna sama

Gość gość
moj jak mial 5 mcy to chodzil jak 4 to mowil a tak na serio powiedzialabym pediatrze, byc moze rzeczywiscie jest cos nie tak z napieciem miesniowym, to sie czesto zdarza, moj tez jest wiotki. A moze po prostu rozwija sie we wlasnym tempie.

Gość gość
Prawdę mówiąc moje dzieci też tak późno siedziały i specjalnie się tym nie przejmowałam. Od fazy" siedzenia przez 10 sekund" do zupełnie stabilnego siedzenia mija czasami tylko kilka dni. Jeżeli cię to niepokoi, skonsultuj z lekarzem. Moja młodsza córka też siedziała posadzona po 9 miesiącu, tylko, że ona wcześniej wstawała niż siedziała. I też tylko pełzała. Raczkować zaczęła po 10 m- cu. Teraz ma 11 i stawia kroki z pchaczem oraz przy meblach, więc mimo późnego startu teraz jest zupełnie w normie.

Gość gość
Gdyby ona siedziała, ale nie potrafiła usiąść sama, to bym się nie przejmowała. Jednak Twoje dziecko w tym wieku samo nie siedzi.. To jest niepokojące i przejdź się do lekarza. Lepiej pójść o jeden raz za dużo, niż za mało. Mój starszy syn siedział sam, sztywno, bez żadnych podpórek, proste plecy (nawet po 30-60 minut) mając skończone 6 miesięcy, natomiast usiadł sam dopiero... majć 9 miesięc i 3 dni (po 8 raczkował.) Młodszy stał (postawiony) po 5 miesiącu, ok 6 siedział. Sam usiadł jakoś po 8, ale raczkować zaczął dopiero po 9. Dzieci są różne oczywiście.. ale jednak brak umiejętności SIEDZENIA (nie siadania) po 9 miesiącu ja bym uznała za coś niepokojącego.

Gość gość
Autorka a jak było u niej z podnoszeniem główki jak była niemowlakiem ? Kiedy zaczęła się podnosić ? Moja córka np głowę podniosła porządnie juz trzymając długo jak miała 3,5 msc. Dzisiaj kończy 9 msc u od 2 tyg siedzi sztywno bo jak nie był kręgosłup gotowy to nawet jej nie mogłam posadzić. Polecam kontroli u pediatry i neurologa . Trochę rehabilitacji i powinna siedzieć. Ja moja córkę rechabilituje od 5 msc a jak była ułożona do porodu ?

Gość gość
Moja właśnie skończyła 9 miesięcy i dopiero usiadła a jeszcze tydzień temu chwiala się na wszystkie strony i przewracała. Co ciekawe stanęła najpierw w łòżeczko a kilka dni pòźniej poraczkowała kawałek i tego samego dnia usiadła. Więcu dzieci z dnia na dzień możs się wszystko zmienić.

Gość gość
Główkę podnosiła sztywno w 3 miesiącu dopiero. Do porodu ułożona glowkowo. U niej w ogóle wszystko późno fizycznie. Pdzewracac się zaczęła około 7 miesiąca dopiero. Jest leniwa i potrafi cały dzień przelezec na plecach i pierdziec buzia i bawić się grzechotkami. Albo marudzic i chce na ręce. Ale bardzo sprawnie i szybko się przewraca potrafi wspinać się obracając i pokonać przeszkodę np dużą poduszkę. Rączki na brzuszku jak leży prostuje wysoko. Ładnie siedzi z oparciem np na kolanach czy w wózku. Pomagam jej z mężem zachęcam do wszystkiego. Kurczę wolałam uniknąć specjalisty bo jak idziemy do pediatry to jest horror córka wrzeszczy boi się i nie daje się dotknąć i zbadać obcemu, nie chce współpracować w ogóle :( stąd moje pytanie. W necie czytałam że niektóre dzieci sztywno siedzą dopiero jak zaczynają raczkowac czy stawiać pierwsze kroki.

Gość gość
ja bym sie poradzila po tym co mam ze swoja corka :) kolezanki corka do 11 msc nie siadala sama nie raczkowala i nie chodzila z dnia na dzien usiadla potem poraczkowala i poszla :) moze faktycznie taka jej natura :) moja akurat byla ulozona posladkowo i dlatego to napiecie obnizone ... 3 msc to jednak troche pozno bo dziecko w 6tyg powinno juz sztywno trzymac glowe . Rozumiem ze jest lek przed lekarzem ale jak sie Pani martwi to bym poszla do specjalisty tu chodzi o spokoj i pewnosc ze wszystko jest ok :)

Gość gość
moja majac 9 mcy tez pelzała i to tylko do tylu... zaczeła chodzic majac niecałe 13mcy, ale siedziała jak miała pol roku. idz do lekarza. zapytaj i powiedz jakie masz obawy.

Gość gość
Dziękuję za wypowiedzi już jestem umowiona do pediatry

Gość gość
powodzenia :) niech Pani napisze jak bedziecie po wizycie :)

Gość gość
Tak napiszę napiszę. Na ostatniej wizycie w kwietniu wspomniałam że nie siedzi posadzona to lekarka zapytała czy się podciaga z leżenia do siadu. Powiedziałam że tak to ona ze nie ma się czym martwić bo robi postępy i niebawem usiądzie posadzona bo wzmocni kręgosłup. Mija trzeci tydzień i nic. Chyba tak czy owak poproszę o skierowanie do neurologa.

Gość gość
Poczekaj jeszcze. Moja dopiero pod koniec 10 msca zaczela raczkowac a tydzien pozniej siadac. Teraz ma 11 miesiecy i wstaje przy meblach. Dzieci sa rozne nie martw sie :)

Gość gość
Dziewczyny dziś posadzilam córkę i siedzi sztywno od 10 minut podrzuca zabawki i się cieszy :) nie upada , kurczę w szoku jestem, nawet plecki ma wyprostowane : D tak z dnia na dzień czy to możliwe? Siedzi i się bawi sama.

Gość gość
no pewnie, zwykle wszystko dzieje się z dnia na dzień

Gość gość
Moja ładnie siedzi, staje na nóżki, potrafi przejść kilka kroków trzymana za rączki, ale nie potrafi sama usiąść. Siłę ma ale nie może załapać

Gość gość
a raczkuje? jest we wszystkim "wyręczana" jak sama będzie raczkować czy chodzić to i sama usiądzie

Gość gość
A widzisz - przestraszyła się lekarza;-) Tak jest z dziećmi, to ja napisałam, że od fazy siedzenia 10 sekund do pełnego siedzenia może minąć niewiele czasu. Moja córka wczoraj znienacka zaczęła chodzić na czworakach - nie raczkować, bo raczkowała wcześniej, tylko chodzić na rękach i nogach:-p Tak to jest - dzieci rozwijają się skokowo.

Gość gość
Tu autorka. Jakiś czas temu byłam z córką u neurologa bo nadal ma problemy mimo że już czworakuje u potrafi sama usiąść z tej pozycji to czasami krzywo siedzi. Neurolog stwierdził obniżone napięcie mięśniowe i mała asymetrie prawej strony. Od jutra idziemy na rehabilitację, czeka nas około 10 wizyt u fizoterapeuty. Mam nadzieję że małej to pomoże i wkrótce nadrobi do raczkowania. Neurolog stwierdził że powinnam już dawno z nią przyjść. A i córka ma duże problemy z zasypianiem od urodzenia. Kręci się i często zasypia nawet z godzinę i marudzi. To ponoć też od tego napięcia. Neurolog jest dobrej myśli.

Gość gość
autorko, a czy neurolog powiedzial ci cos na temat norm kiedy dziecko powinno siedziec posadzone a kiedy samo siadac? skoro powiedzial ci ze "juz dawno powinnas byla przyjsc", to jakie sa sygnaly niepokojace?

Gość gość
U nas pierwszymi sygnałami było to że późno podnosiła główkę dopiero w 3 miesiącu. Późno zaczęła die obracać dopiero w 7 miesiącu. Ma 10 ciągle stabilnie nie siedzi a powinna od 8 miesiąca. Aha i widać że wszystko sprawiało jej ogromny wysiłek zwłaszcza początki z podnoszeniem główki. Uspakajala że dziecko ma prawo uczyć sie chodzić do 17 miesiąca ale teraz powinna juz próbować raczkowac przynajmniej a wszystko jej idzie z wielką trudnością i długo trwa. To jest sygnał zeby iść do neuroga. W sumie powinnam pójść w wieku 7 miesięcy jak późno zaczęła sie obracać. Po co wysilać dziecko i narazavc na slrzywienoa kręgosłupa jak kilkoma prostymi ćwiczeniami można mu pomoc i nadrobi. My będziemy ćwiczyć dopóki nie zacznie raczkowac i potem juz jest z górki tak mówi lekarz

Gość gość
Aha chodzi oczywiście o wxmocnienie mięśni ćwiczeniami z fizjoterapeuta a potem ćwiczenia w domu do skutku

Gość gość
bardzo ci dziekuje za odpowiedz!!

Gość gość
Prosze :) cieszę sir że mój wątek komuś pomógł

Gość gość
witaj autorko rehabilitacja bardzo jej pomoze :) moja corka miala rehabilitacje od okolo 6msc teraz ma 10 i na razie jej nie potrzebuje :) moja corka przed 9msc siedziala sztywno a przed 10 usiadla dopiero ... zycze Wam powodzenia i wytrwalosci :)

Nic się nie martw tylko poszukaj rehabilitanta :) W Gdańsku działa dobrze physioandtherapy http://www.physioandtherapy.pl/, rehabilitują też niemowlaki, więc warto spróbować. To jest wiek, że bardzo szybko można skorygować jakiekolwiek nieprawidłowości, więc nie ma co zwlekać. Na pewno w ciągu kilku tygodni zobaczysz różnicę!

Gość gość
Nie chcę cie niepokoić, ale powinna już sama siadać.. W wieku 6-7 miesiecy dziecko potrafi już usiąść. Więc powinnaś się zgłosić do pediatry, np. http://pediatralublin.com.pl/, który ewentualnie może cię pokierować na rehabilitację. Zaszkodzić nie zaszkodzi, a może pomóc.