Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zadanie z matematyki u dziecka w 1 klasie:)proszę o wasze typy

Polecane posty

Gość gość

Ślimak ma przejść 20 metrów,dziennie pokonuje 5 metrów ale w nocy podczas snu spada o 2 metry w dół. Którego dnia ślimak dojdzie do celu? Dziękuje za odpowiedzi:)

Gość gość
dodam ze odpowiedz nie jest jednoznaczna i wiele osób ma podzielone zdanie:)Pomijam fakt ze to tródne zadanie jak na ucznia 1 klasy szkoły podstawowej:////

Gość gość
20 dzielone 5 równa się 4 dni 4dni razy 2m równa się 8 dni

Gość gość
5 w dzień Plus 3 w nocy

Gość gość
ciekawe nikt nie podał takiej odpowiedzi:) ale dzieki:)

Gość gość
ja obstaje przy 6 dniach i 5 nocach ale nauczycieka mówi ze 7 :)dlatego pytam was

Gość gość
Jakiej? ;-)

Gość Nnnnnnnataliaaaaa
Nauczycielka ma racje. Slimak ma do pokonania 20 m. Dziennie idzie 5 m ale gdy zasypia spada 2 m w dol ( trzeba to rozumiec jako cofa sie), wiec ostatecznie pokonuje 3 m w ciagu doby. 20:3= ponad 6 pelnych dob, wiec 20 m osiagnie podczas 7 dnia :-)

Gość gość
kurde skoro pytanie było którego dnia, to czemu piszesz w odpowiedzi o nocach? i jeszcze ortografii nie znasz :P Rozpisz sobie: przez jedną dobe slimak pokonuje 5-2=3m. 20/3=6 reszta 2. Czyli po 6 dniach i nocach slimak przebył 6x3=18m. Do celu ma 2 m a skoro dziennie przebywa 5 m to te 2 metry przebędzie własnie 7 dnia. Takie trudne?

Gość gość
6 dnia Po 5 nocy bedzie mial 15m (5*5 - 5*2 = 15) i pod koniec 6 dnia osiagnie 20 metr (15 + 5 = 20) Bardziej lopatologicznie dla tepej nauczycielki: 1 dzien = 0 + 5 = 5m 1 noc = 5 - 2 = 3m 2 dzien = 3 + 5 = 8m 2 noc = 8 - 2 = 6m 3 dzien = 6 + 5 = 11m 3 noc = 11 - 2 = 9m 4 dzien = 9 + 5 = 14m 4 noc = 14 - 2 = 12m 5 dzien = 12 + 5 = 17m 5 noc = 17 - 2 = 15m 6 dzien = 15 + 5 = 20m META !!!

Gość gość
dziecko placze, że jak napisze inaczej jak nauczycielka to dostanie pałę :(

Gość gość
Pisz 7 i daj dziecku odpoczywać. Wynik 7 moje dziecko jest w 4 kl i to zadanie miało odrobione na 6 sprawdzone przez nauczycielkę. Wynik 7 zadnego bledu

Gość gość
Pisz 7 i daj dziecku odpoczywać. Wynik 7 moje dziecko jest w 4 kl i to zadanie miało odrobione na 6 sprawdzone przez nauczycielkę. Wynik 7 zadnego bledu.

Gość gość
Ja pierniczę. Można kawa na ławę kurom na forum wyłożyć, a one i tak gdaczą swoje. Cyrk ! :)

Gość gość
Zapomniałam napisac że ślimak podrózuje w Namysłowie, a wiec tam jest inna czasoprzestrzeń :)

Gość gość
Czemu nie czytacie jak ktoś wam szczegółowo wyjaśnia? 20:3=6,7 czyli 7 dnia dojdzie. Jak czytam niektóre odp to ręce opadają.

Gość gość
Sory, faktycznie pod koniec 6 to będzie. .. zobacz to rozpisane wyjaśnienie. Dojdzie na 20 metr pod koniec 6 dnia. Ci co piszą ze 7 wlicza całą dobę, która daje tylko 3 metry, czyli mniej niż dzień. Uciekło mi to :/ wstyd :D