Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jest jeszcze cos takiego jak zachowek i ile wynosi?

Polecane posty

Gość gość

Czy po ojcu ( ktory jest /byl zlym czlowiekiem) nalezy mi sie jezeli mnie nie wydziedziczyl i jak sie dowiedziec czy on jeszcze zyje?

Gość gość
haha w dzisiejszych czasach trzeba uważać na spadki. Bo może się zdarzyć, że w spadku dostaniesz same długi i kredyt albo niespłaconą hipotekę :D Więc nie wyskakuj z tym zachowkiem bo możesz się nieźle przejechać. A jeśli jeszcze żyje w niedostatku, to może cię o alimenty pozwać

Gość gość
Ale jak sprawdzic czy zyje ? Wie ktos?

Gość prawictwo pospolite 152
zachówek wynosi 50 % kwoty naleznej stronie drugiej czyli twój brat - 10 tys , ty 5 tys

Gość gość
Dzieki prawictwo, czyli jezeli prawnie bylbym jedynym spadkiobierca mieszkania (bo zyl z kobieta z ktora nie mial wspolnych dzieci) to nalezy mi sie 50% wartosci? Jak sprawdzic czy zyje?

Gość gość
Wydziedziczenie bardzo łatwo podważyć, bo jest dosłownie kilka powodów, które je usprawiedliwiają: Ustawodawca wskazuje wyłącznie trzy przyczyny wydziedziczenia tj. gdy uprawniony do zachowku: 1) wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego; 2) dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci; 3) uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych. Przy tym ważne jest też zachowanie testatora, tzn. jeśli spadek pozostawil np. ojciec-przemocowiec, to nikt się nie będzie dziwił, że dzieci nie utrzymują z nim kontaktów. Co do zachowku - może o niego wystąpić ktoś pominięty w testamencie, ale taka osoba powinna dostać z sądu powiadomienie o toczącym się postępowaniu (no chyba, że jego istnienie zostało zatajone, choć to mało prawdopodobne). Nie mam pojęcia jak sprawdzić czy jeszcze żyje. Może w USC?

Gość natasza782

Oczywiście, że jest i można się starać o zachowek. Wszystkie kwestie związane z tym tematem omówione są tutaj zachowek.biz.pl . Warto tam zajrzeć, zwłaszcza, że blog prowadzi prawnik, który specjalizuje się w tego typu sprawach, więc nie ma mowy o jakichś pomyłkach.