Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Podwyżka komitetu rodz. na niewierzące dzieci

Polecane posty

Gość gość

Czy to ok że szkoła chce podnieść wszystkim składkę komitetu rodzicielskiego bo dwoje dzieci na całą szkołę nie chodzi na religię i żeby zorganizować im za to lekcję etyki? Czy dwójka dzieci może terroryzować całą szkołę? Uważam, że to nie jest fair i rodzice tych dzieci powinni w całości pokryć koszty. Dwie jednostki nie chcą się dopasować do większości, a wszyscy mamy płacić.

Gość gość
Nie rodzice tylko samorząd powinien sfinansować etykę. A w ogóle religia powinna być wywalona że szkół.

Gość gość
Każdy może wierzyć w co chce bo w Polsce konstytucja zapewnia wolność wyznania i nikt do nikogo nie powinien pod tym względem dopasowywać.Moim zdaniem rodzice tej dwójki powinni zabrać dzieci z tej szkoły bo ta sytuacja wywoła dyskryminację i nękanie na tle religijnym.

Gość gość
Odezwał się pokrzywdzony katol bo dwójka dzieci to terroryzuje.To nie wina dzieci że dyrekcja szkoły ma głupie pomysły.

Gość malowanka sasankowa
Kochana, niestety żyjemy w kraju, gdzie żyje masa homo sovieticus i niestety, ma dzieci. Dzieci te kultywują tradycje wyniesione z domu... Są biedne, skrzywione, skrzywdzone duchowo. Mimo to nie wyobrażam sobie, by dla kilorga dzieci zmieniać porządek całej szkoły i jeszcze za to płacić. Ale chyba nic nie wskórasz, jeszcze do sądu pójdą że to "przecież rozdział kościoła od państwa" itepede. Ja bym protestowała, tym bardziej, ze 99% dzieci w szkole jest wierzących, więc dlaczego ktoś ma płacić za to, że innym nie chce się wierzyć albo żyją "po swojemu" (czytaj bez Boga i zasad)?

Gość gość
To, że ktoś żyje bez boga, nie znaczy że żyje bez zasad, ale to się pewnie w twojej głowie nie mieści, co?

Gość gość
Moje dziecko chodzi na etykę. I nie interesuje mnie,, ze szkola musiala dla trojki dzieci zorganizowac, bo to jej obowiazek. Dopasować sie? A moze ty autorki do kogos sie dopasujesz?

Gość gość
Poza tym ja ucze dzieci szacunku dla kazdego w przeciwienstwie do wierzących co doskonale pokazala malowana sasanka.

Gość gość
Ta powyżej to przykładna katoliczka czyli tzw. chrzescijanka kochająca bliźnich.Ona za to ma jedną zasadę - pluć jadem na tych którzy wierzą w Boga o którym jest napisane w Bilblii.Przedstawiciele jej religii palili prawdziwych chrześcijan na stosach albo torturowali za posiadanie Biblii. Ona robiłaby to samo.Religia w szkołach powinna być zlikwidowana żeby takie typy jak ona nie robiły różnic i nikt nie traktował nie-katolików jak podgatunek.

Gość gość
jestem katoliczką i wstyd mi za takich ludzi jak malowanka sasankowa. Przez takich jak ona wszyscy ci, którzy starają się żyć zgodnie z zasadami wiary sa postrzegani uważani jako nienawidzący wszystkich, nietolerancyjni itd. Komitet rodzicielski nie jest przeznaczony na finansowanie zajęć lekcyjnych, bo to obowiązek samorządu. A swoja drogą pierwszy raz spotykam się z etyka w szkołach. U syna etyki nie było, po prostu dzieci nie chodzące na religię szły wcześniej do domu lub zostawały w świetlicy.

Gość gość
gość dziś Ty to taka pluszowa katoliczka jesteś, co? Letnia, dialogująca. O takich Pan Bóg mówił, że ich wypluje ze swoich ust. Szkodzisz naszej wierze, ktora przetrwała 1000 lat na tych ziemiach i nawet Stalina i Hitlera. Rozmywasz zasady naszej wiary dialogowaniem z niewierzącymi. A szkoła zrobiła bardzo źle i ja bym zareagowała, poruszyła bym nawet sądy i prokuraturę, bo to jest forma wymuszenia i dyskryminacja wierzących przez niewierzących (muszą na nich płacić).

Gość gość
U syna w klasie jest dwoje dzieci Świadków Jehowy-bliźnięta,chłopak i dziewczyna.Gdy jest lekcja religii to te dzieci idą na Świetlicę.Tam wraz z panią malują,rozwiązujcj zagadki,grają w gry planszowe.Tak powinno być a nie lekcja etyki.

Gość allium
odkąd to jakiekolwiek lekcje w państwowej szkole są opłacane ze składek na komitet rodzicielski ?:D prowokacje są coraz płytsze :D

Gość gość
Nie wiadomo jak to bedzie od września z religią,bo mówili w tv że rodzice bedą opłacać lekcje religii lub Kuria-jeśli wyrazi zgodę.

Gość gość
Ty to taka pluszowa katoliczka jesteś, co? Letnia, dialogująca. O takich Pan Bóg mówił, że ich wypluje ze swoich ust. xxx Puknij się w łeb. Od kiedy to szacunek dla innych jest zły? Każdy wybiera swoją drogę życia, wiarę czy jej brak i to jest jego decyzja, kwestia jego sumienia. Nie potrafię nikogo nienawidzić czy atakować tylko dlatego, że ma inne poglądy. Religia chrześcijańska jest religią miłości i miłosierdzia. Mamy dzielić się tą miłością z innymi. Odrzucanie ludzi tylko dlatego, że nie wierzą jest niezgodne z nakazem, aby kochać bliźniego swego. Na szczęście to Bóg będzie sądził nas po śmierci a nie taki nawiedzony inkwizytor jak ty.

Gość gość
Jeżeli twoje dzieci bezpłatnie uczestnicza w takich zajęciach te 2os też mają do tego prawo. Rodzice jedynakow też WAM finansuja 500+ ale tak poza tym to szkoła ma zapewnić te lekcje bez podwyższania składki. W szkole mojego dziecka na etyke zamiast Religi chodzi około 40dzieci.

Gość gość
gość dziś Akurat Bóg dokładnie powiedział, czego oczekuje i JAK będzie sądził. I akurat nic tam o miłości do każdego nie ma, ba, lewactwo nawet nie wie, kto to "bliźni" i jak Bóg nakazał NAPOMINAĆ grzesznika albo wręcz PRZESTAĆ z nim obcować!

Gość gość
10:16 A jak dziecko ci zacznie odwalac bunt nastolatka to ukamienujesz jak biblia nakazuje?

Gość Konserwatywny
Odpowiednio wychowywane dziecko jest karne i nie odstawia buntu nastolatka, bo zarobi w papę. Ale nie przecze, że w lewackich rodzinach dzieci mogą nawet zabijać rodziców, co już miało miejsce.

Gość gość
10:16 Wiesz, wole byc, jak to nazwałaś, lewakiem szanującym ludzi niezaleznie od poglądów i wyznania niz wierząca na pokaz w niedziele i plujaca na tych, ktorzy zyja inaczej. Swoim dzieciom, ktore chodza na etykę, wpajam zasady szacunku, tolerancji, tego aby nie krzywdzili innych i by traktowali kazdego tak jak one chca byc traktowane. Zamiast mowic, ze wierzący jest taki i taki mowie, ze jest takim samym czlowiekiem ale kieruje sie w zyciu innymi zasadami, w tym wypadku wiary, i nalezy szanowac. Moj syn ma w klasie dziewczynkę z bardzo religijnej rodziny, ktora czesto dogryza tym, ktorzy wierza w mniejszym stopniu lub nie wierza, bo tak jest nastawiana przez rodzicow. A moj syn, mimo wszystko, zawsze odnosi sie do niej życzliwie. A moglabym mu powiedziec, zeby tez jej dogryzal ale tego nie zrobie, bo klociloby sie to z wpajana zasada szacunku dla drugiego czlowieka. Nikogo tez nie przekonuje, ze ma zyc tak jak ja wiec dlaczego niektorzy uzurpuja sobie prawo do mówienia mi, ze zle zyje tylko dlatego, ze nie zyje tak jak oni.

Gość gość
Konserwatywny, ze co prosze? W Biblii napisano, ze masz bic dziecko kiedy nie jest ci w 100% posłuszne? To juz zdecydowanie wole byc niewierząca i szanowac dziecko w kazdym aspekcie. Jak widac jednak ci katolicy to nie sa tacy wspaniali.

Gość gość
10:31 Nie, jest napisane zeby nieposluszne dzieci kamienowac. Ale Konserwatywny metoda strzalu w morde wychowa tak, zeby nie musial ich mordowac potem, bo to wrazliwy czlowieka.

Gość gość
Człowieku lecz sie ! Bo nie masz bladego pojęcia czym jest chrześcijaństwo ! Za to na pewno wiesz czym jest islam ! Niczym się nie różnisz od fundamentalistów islamskich ! Takimi samymi metodami chcesz nawracać ? Niestety większość katolików jest taka tylko na pokaz bo na potęgę kradną, cudzołoża. W głowie im się nie mieści, ze można nie wierzyć ale być dobrym pełnym własnie chrześcijańskich zasad człowiekiem. Najbardziej zabawne będzie jak nastąpi (?) Sąd Boży oj ździwią się Ci tak bardzo wierzący katolicy :) \cenia sie po uczynkach nie po deklaracjach :)

Gość Dumny NR
Jest takie powiedzenie "better dead than red" - lepiej być martwym niż lewakiem. A lewak to ten, co nie jest ortodoksyjnym katolikiem i pluje na Kościoł jak jego rodzice spadkobiercy katów ubeckich. Cały ******arodowy w Polsce tępi lewactwo jak objaw zdziczenia emocjonalnego i moralnego.

Gość gość
gość dziś Tak, Stary Testament mówi o napominaniu, a wreszcie kamienowaniu jeśli nie będzie posłuszny woli swego ojca. Można go nawet odciągnąć od Ołtarza Pańskiego by go ukamienować. A Stary Testament jest częścią Pisma Świętego, bo jak powiedział sam Chrystus, ani jota, ani kreska nie zmieniły się w prawie!

Gość gość
ale się usmiałam :) Etyka jest zamiast religii do wyboru rodziców badz dzieci . Nie ma czegos dodatkowego i to za pieniadze rodziców . co za bzdura .

Gość gość
15:05 zdziwiłabyś się co potrafi wymyślić dyrektor... i to nie tylko w takiej kwestii. Przepisy sobie, a on sobie. I kto się sprzeciwi, jak murem za nim stoją rodzice? Jednostki? Zostaną poddane ostracyzmowi.

Gość gość
Moje dzieci nie chodza na religie ,poniewaz nie jestesmy katolikami . Etyki nie ma bo nie maja nauczyciela . W liceum miała córka wybór : etyka , religia badz nic . Nikt nigdy nie robił problemu .

Gość gość
Też uważam że to jakiś idiotyzm. Owszem, rodzice mają prawo domagać się lekcji etyki, a szkoła ma obowiązek je zorganizować (szkoła- nie komitet rodzicielski), ale musi być przynajmniej troje chętnych uczniów. Podobnie jest z nauką religii innych wyznań. Tyle że nieraz taka grupka zbiera się z różnych roczników, różnych klas i nie ma możliwości zorganizowania każdemu uczniowi lekcji etyki w czasie kiedy jego klasa ma lekcję religii. Udział w lekcji etyki, tak samo jak w lekcji religii jest dobrowolny, można wybrać jedne zajęcia, oba albo żadne, w czasie kiedy klasa ma zajęcia na które uczeń nie uczęszcza, szkoła ma obowiązek zapewnić opiekę, np. na świetlicy. Ja na szczęście w przedszkolu nie miałam tego problemu- rodzice nie byli religią zainteresowani i jeśli już mieli wybierać zajęcia dodatkowe, woleli ceramikę albo taniec. A w szkole- po prostu nie będzie chodził i nie będę robiła afery że zostaje wtedy sam albo z jednym czy dwoma kolegami na świetlicy, najwyżej odetchnie chwilę albo odrobi lekcje.

Gość gość
religii nie powinno być w szkole,powinna być jak dawniej przy kościele albo jako dodatkowe kółko poza lekcjami, trzeba w końcu rozgraniczyć kościół z państwem, bo według mnie to nic dobrego.Państwo i szkoła to instytucje świeckie. Żeby nie było jestem katoliczką.