Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pęcherzyk a owulacja

Polecane posty

Gość gość

Cykle 26-28 dniowe, owulacja koło 14-15 dnia cyklu (tak sądzę na podstawie obserwacji śluzu i kłucia w jajniku). Dziś (10 dc) podczas badania mój ginekolog zauważył pęcherzyk 16,6mm. Czy to gwarancja, ze owulacja się odbędzie?

Gość gość
Nikt nie wie?

Gość gość
Nie. to nie daje gwarancji. owulacja może się zablokowac nawet w ostatniej chwili z róznych powodów. Niby jak miesiączkujesz regularnie i nie masz cykli dłuższych niż te 4-5 tyg i nie ma tendencji do torbieli na jajnikach, to raczej sie to rzadko zdarza, ale też się zdarza.

Gość gość
Dziękuję za odpowiedź. :) Ginekolog powiedział mi o tym pęcherzyku, po czym dodał, że być może zblizam się do owulacji. Potem jakoś zaczęłam rozmyslac: jak to? Przecież wiem, ze zbliża się połowa cyklu itd.

Gość gość
Owulacja nie jest w połowie cyklu tylko jakieś średnio 14 dni przed kolejną miesiączką. Ciężka powiedzieć ile dni ci zostało i lekarz tez tego nie stwierdzi przed owulacją.

Gość gość
Owulacja wlasnie wypada średnio w połowie zdrowego cyklu. II faza niekoniecznie wynosi 14 dni, może wynosić 10, może być dluzsza. Krótka faza lutealna to teoretycznie przeszkoda dla zagniezdzajacego się zarodka.

Gość gość
średnio wypada w połowie, bo przeciętny cykl ma 28 dni, a faza lutealna "średnio" 14 dni (przeważnie od 12- do 16 dni). Sama miałam 11 dni fl niby we wzorcowym 28 dniowym cyklu. Ale nie można pisac że wypada w połowie, bo przecież to duże uproszczenie. Przeczyta to jakas niedoinformowana nastolatka albo nawet dziestolatka która nie ma wzorcowego cyklu i potem będzie sobie wyliczac, że jej w połowie wypadnie. Że już nie wspomnę o tym że sie nie wylicza.

Gość gość
Oczywiście, ze sie nie wylicza. Termin owulacji nie jest sztywny dla wszystkich cykli, ale autorka wyraźnie napisała, ze ma cykle 26-28dniowe, a owulacje ma koło 14-15 dnia, co w uproszczeniu, w jej przypadku JEST połowa cyklu.