Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moja 4 latka ma kłopoty z pamięcią

Polecane posty

Gość gość

Scena z dzisiaj rano. Wypełniłam arkusz na ktorym trzeba było zaznaczyć jakie zdjecia z przedszkola corki chcemy zamówić i w jakiej ilości. Polozylam arkusz na stole. Maz miał go zabrac łącznie z pieniędzmi do przedszkola. Corka jadła sniadanie, ja poszłam przebrać młodsza corke. Po chwili wchodzi moja 4 latka i mowi ze ona nie wie gdzie sa zdjecia do przedszkola. Wiec odpowiadam jej gdzie sa a ona ze ona gdzies je zaniosła ake nie pamieta gdzie. No i oczywiście szukamy tych zdjeć ktore ona gdzies wyniosła a nie wiadomo gdzie. W koncu sie wkurzylam i poszłam do sypialni, a maz z corka szukali. Znaleźli. Nawet nie wiem gdzie bo nie pytałam. Zauważyłam ze nie jest to pierwszy raz kiedy ona cos wziela, gdzies położyła i nie pamieta gdzie. Nie wiem czy powinnam szukac jakies pomocy gdzies czy co sie z nia dzieje?

Gość gość
4 latka ma pamiętać gdzie coś położyła??? To z tobą coś nie tak, ona ma 4 lata a nie 14. Tobie sie wydaje ze ona juz dorosła i odpowiedzialna w porownaniu z mlodszym dzieckiem. Przecież to maluszek jeszcze a nie dorosła, odpowiedzialna dziewczyna

Gość gość
Ma sklerozę starczą.

Gość gość
Jak dla mnie normalna sytuacja, moje dzieci starsze i też nigdy nie wiedzą co gdzie położyły :P

Gość gość
demencja. nasz 5 latek dostał zadanie w przedszkolu przynieść pudełko na zajęcia plastyczne. Pani zrobiła test które dziecko będzie pamiętało o zadaniu domowym. no cóż nasz zapomniał i reszta grupy też. nikt nie przyniósł pudełka....

Gość gość
Tutaj autorka. Nie wymagam od dziecka ze ma wszystko pamietać. Ale jak mozna zapomnieć ze kilka minut wczesniej wzięło sie zdjecia, (ktore zostawiłam przy niej na stole mówiąc ze trzeba je zanieść do przedszkola) i schowało gdzies i nie pamieta sie gdzie. Wg was to normalne? Bo według mnie to nie jest normalne ze czterolatek cos weźmie, wyniesie i nie pamieta gdzie to położył. Co innego jak walnie jakas zabawkę gdzies i nie pamieta. Ale takie cos?

Gość gość
To normalne, dziecko coś bierze, przekłada i po prostu o tym nie myśli. Moje 4,5 - latki ciągle mają takie akcje. Jak chcesz pracować nad jej pamięcią, to np. przeczytaj jej krótki tekst i zadawaj pytania - np. jak miał na imię piesek?, gdzie poszła dziewczynka?, kogo spotkała?, itp. Poza tym weź np. te zdjęcia i zobacz, czy pamięta imiona wszystkich dzieci z grupy. Pytaj, co dzisiaj robili w przedszkolu, co było na obiad. Oczywiście 4 latek nie zawsze będzie wszystkiego pamiętał, ale część powinien.

Gość gość
moim zdaniem nic sie z Twoja corka nie dzieje, to normalne dla dzieci w tym wieku, nawet nam doroslym sie przeciez cos takiego moze przytrafic, ostatnio rozmawialam z nauczycielka mojego syna, ktory ma 3,5l i ona mowila, ze to zupelnie normalne, ze dzieci nie pamietaja tego, co robily w szkole, nawet zaraaz po wyjsciu pozdrawiam

Gość gość
alzheimer jak nic biegnij do lekarza, bo to już nie zżarty a tak poważnie to nie masz większych problemów? mój mąż do tej pory nie wie gdzie co położył, a kładł minute temu to samo mój 6 latek, nie wie o co go, normalnie beze mnie by zginęli

Gość gość
no i jeszcze mój 6 latek dziś, miał zjeść śniadanie i umyć zęby przed przedszkolem, no i autorko tadam poszedł umyć zęby, bo zapomniał zjeść śniadania i co ty na to? iść do lekarza czy poobserwować jeszcze?

Gość gość
To jets najzupelniej normalne. MIedzy innymi na tym polega wychowanie dzieci: na nauczeniu ich, z ekazda rzec ma swoje miejsce, ze zapisuje sie nzadania do wykonania. Osobiscie znam tylko jedna 7 lkatke, ktora zapamietuje , to co pani im zada. Reszta musi zapisywac. Dorosli maja podobnie: wiekszosc musi zapisywac np numery telefonow lub liste zakupow.