Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Sprzedawca na Allegro anulował mój zakup i napisał że się pomylił ustalając cene

Polecane posty

Gość gość

to legalne ? chcialam kupic buty do biegania, u tego sprzedawcy znalazłam o ponad 120 zl tansze niz w innych sklepach, ten sam model wiec kupilam od razu...opłacilam itp a on mi napisał, że nastąpiła pomylka pracownika przy ustalaniu ceny i omyłkowo ustalił niższą cene jak przy pozostałych modelach z 2015 a ten jest z 2016... Nie wiem czy napisac do Allegro, mnie to uj obchodzi, zapłacilam to niech wysyła, co mnie obchodzą pomyłki ?! kto ma racje ?

Gość gość
pisz do allegro. wg obowiązującego prawa zawarliście wiążącą dla obu stron umowę cywilną

Jeśli anulował, miał taką możliwość, w dodatku sama widzisz, że cena było mocno dyskusyjna - to tak. Miał takie prawo. :D

Gość gość
nie miał, juz w historii allegro byly akcje że ktoś wygrał samochód za 10 zł, koleś poszedł do sądu i sąd stanął po jego stronie :D to stary numer sprzedawców, zachęcić na niską cene a potem mówić że pies pogryzł sukienke, albo jak kiedyś kupowałam telefon w licytacji, to bylo z 6 lat temu - BYŁO WŁAMANIE NIE MAM JUZ TEGO TELEFONU :D tylko dlatego ,że pajac nie umiał ustalic ceny minimalnej a ja wygrałam za 380 zł :D

Gość gość
Weź sie kobieto ogarnij , "uj cię obchodzi"? Sama piszesz, ze buty były 120 zł tańsze, niż gdzie indziej więc można się domyślić, że to faktycznie pomyłka, przestań być pazerna . Ty się nigdy nie mylisz? A ten pracownik za tą pomyłkę pewnie musiałby zapłacić z własnej kieszeni, jeśli Tobie sprzedaliby buty po cenie niewłaściwej. NIe szmać się dla 120 zł. To raz Dwa, g****o mu możesz tak na prawdę zrobić. Może rónie dobrze napisać, ze towaru nie ma, że się zniszczył, że ukradli i nie zmusisz go do wysyłki, pisanie do Allegro tu nic nie pomoże. Jedyne co możesz zrobić to wystawić mu negatywa, ale to szmatławe w takim wypadku zachowanie

Ty masz rację. Gdy idziecie do marketu i widzicie cenę powiedzmy 0,5l coca-coli za 1,50 a przy kasie cena wyskakuje 3zl to oni mają obowiązek jak zwrocisz im uwagę sprzedac Ci ją za cenę która jest podana na półce.

Gość gość
j.w klient ma zawsze racje widziałaś cene X, kupiłaś, zapłaciłaś, zawarłaś umowe więć pisz do Allegro jeśli sprzedawca kręci, to jego wina za ewentualne ''pomyłki'' i nie bój się wystawić negatywa.

Gość gość
gość dziś - weź się bujaj bo przez takie jak ty prywaciarze robią z nami co chcą :D na eBayu za takie akcje użytkownik dostaje zwrot pieniędzy i jeszcze rabat na kolejne zakupy, podobnie na amerykanskim Amazonie, tylko tacy jak ty polacy cebulacy dają się kopać po mordzie i jeszcze się smieją że są uczciwi :D co za naród zje/bany :D

Gość gość
10:19 popieram Cię w 100% .

WiSiEnKa94 dziś Idziesz do marketu po cole, widzisz cene 50 gr - za dwa litry. Co robisz słysząc przy kasie, iż zaszła pomyłka? :)

Gość gość
Większość cwaniaków z kafe każe Ci obstawać przy cenie za jaką kupiłaś te buty a pomyśl teraz o tej sytuacji z punktu widzenia owego pracownika.Coś niedopatrzył i teraz z własnej kieszeni będzie musiał dołożyć.Miej odrobinę zrozumienia.Ludzką rzeczą jest pomylić się.

Gość gość
WiSiEnKa94 dziś Idziesz do marketu po cole, widzisz cene 50 gr - za dwa litry. Co robisz słysząc przy kasie, iż zaszła pomyłka? xxx odpowiadam: to macie problem, bo mnie obowiązuje cena z półki I oni to doskonale wiedzą i zwracają różnicę. Takie jest prawo

Gość gość
Nie dostaniesz tych butów, bo zapłaciłaś za model 2015 a chcesz 2016. On przeprosił, napisał wyjaśnienie więc nie ma o czym więcej dyskutować.

Gość gość
Jeżeli chodzi o markety, to nie sprzedadzą Ci za cenę jaka była na półce, jeśli zaszła pomyłka. Wiele razy byłam świadkiem takiej sytuacji przy kasie i nigdy nie sprzedali klientowi za pomyłkową cenę. Jeżeli chodzi o allegro, można się procesować oczywiście, ale koszy sprawy zdecydowanie przewyższą koszty transakcji. Jeżeli sprzedawca odda kasę, to raczej nic nie można mu zrobić, przecież nie zmusisz go do wysłania butów.

Gość gość
Oczywiście, że nikt go nie zmusi. Prawo prawem, ale jego egzekwowanie to już inna sprawa, szczególnie przy tak drobnych zakupach, jak buty. Możesz się wykłócać i nic nie uzyskać, a mozesz podejśc do tego z głową i zapytać co w związku z tą pomyłką Ci proponuje i pewnie dostaniesz jakąś zniżkę na zakupy u niego

Gość gość
Nic nie wskórasz. Daj spokój, szkoda czasu. Ci twierdzący inaczej naczytali się bajeczek, a życie ich bolesnie rozczaruje.

Gość gość
zgodnie z prawem ty masz rację. Ale co zrobisz? Chce ci się ciągać po sądach? Jeśli tak to wygrasz taką sprawę bo prawo jest po twojej stronie. Jednak jak mu to napiszesz to: a) zignoruje cię i towaru i tak nie wyśle b) wmówi jakieś kłamstwo, że towaru nie ma jednak/uległ zniszczeniu/sprzedał się w sklepie stacjonarnym a potem ponownie wstawi na aukcję już z odpowiednią ceną. I tyle.

Gość gość
oczywiście,że ty masz rację i domagaj się swego a prawo jest po twojej stronie,tam ktoś popełnił błąd,ok. pomyłki się zdarzają ,ludzka rzecz ale za błędy się płaci, jak złapie cię policja za nie zapięte pasy,to i tak musisz zapłacić mandat,nic nie da raczej tłumaczenie,że zawsze zapinasz ale tym razem zapomniałaś,albo jak prowadzisz swój sklep spożywczy i wpadnie kontrola jakości i znajdą na półce przeterminowany jogurt to też dostaniesz karę i na nic zda się tłumaczenie,że po prostu to przez niedopatrzenie nie zdjęłaś z półki, tak jest i w tym przypadku za błąd popełniony musi ponieść odpowiedzialność pracownik albo właściciel

Gość gość
10:46 nie masz racji.Kupowałam wode Żywiec.Cena była 1.59 zl.na półce,kupiłam więc 2 zgrzewki.A przy kasie policzyli mi po 1,99 zl.Zwróciłam kasjerce uwage.Zawołała kierownika.On powiedział,że 1,59 zl.była wczoraj w promocji,a dzis jest po 1,99 zl,że to wina pracownika bo nie zmienił ceny i oczywiście zmienił mi cene na 1,59 :)

Gość gość
gość dziś mi zawsze sprzedaja jak rzuce im ustawa

Teoretycznie sprzedawca ma obowiązek wydać zakupiony towar. Cena Kup Teraz jest ceną wiążącą. Kupując na Kup Teraz doszło do prawnego zawarcia umowy kupna/sprzedaży. Tego typu sytuacje na allegro zdarzają się bardzo często. Niestety nie dowiemy się czy błąd popełnił pracownik czy też sprzedawca nie posiadał na stanie magazynowym zakupionego towaru. Swoich praw mogłabyś jak najbardziej dochodzić na drodze sądowej. Jednak warto podliczyć koszty złożenia pozwu, ewentualnej pomocy prawnika.

Gość gość
Walcz o swoje