Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość17578

Pilne. Długie trochę.

Polecane posty

Gość gość17578

Mam jeszcze 16 lat, ale w październiku kończę17, moja Mama ma 57. Ona pracuje, ale dzisiaj przyznała się do tego, że już nie ma siły... Do tego ma problemy z ciśnieniem i ma problem, to znaczy miała problem z alkoholem, po śmierci Taty, ale od 2 lat, walczymy z tym i praktycznie od września nie tknęła alkoholu, z tym jest okey. Tak krótko... Przez alkohol w jakimś stopniu zrujnowała sobie zdrowie, dokładnie serce, ale to jest ustabilizowane. Moja Mama ma dość pracy... Sprząta na fitnessie... Chce zmienić pracę, ale tak naprawdę jest trudno znaleźć pracę, tym bardziej, że Ona nie ma wykształcenia.. Wiem i wierzę, że jest jakiś sposób, jakaś praca, która Jej nie wykończy.. bo aktualnie, mamy rentę co prawda 1200 zł jakoś, ale samo zapłacenie mieszkania wynosi 700 zł, bo mam sporo rodzeństwa, dlatego duże mieszkanie, tylko teraz zostaje sama z Mamą, bo wszyscy są pełnoletni... Chce Jej pomóc, ale do pracy nie mogę iść, bo nie mam 18-nastki... Życie też mi się skąplikowało, leczyłam się na depresje i jakieś tam zaburzenia, ale to nic nie dało i jest mi trudno, przyznaje, ale nie chce zawieść już Mamy i jestem dla Niej i zrobię wszystko, żeby mogła przestać pracować i żeby mogła odpocząć... ale narazie nie ma wyjścia, musi pracować.. Tylko gdzie by mogła? Bo w obecnej pracy się wykańcza, dzień w dzień nocki od 22 do 6 rano... Ona nie wie gdzie by mogła się zatrudnić.. Ja też nie mam pojęcia, może ktoś coś podsunie? Tak na marginesie, chce porozmawiać z Mamą o sprzedaży tego mieszkania, dowiadywałam się i w sumie to czekam na Mamy "tak", ale Ona jest związana z tym mieszkaniem, ale te mieszkanie rujnuje nam życie, poza tym 2 pokoje stoją praktycznie puste... Zapytać się Jej znowu czy sprzedać te mieszkanie i kupić mniejsze? Jak myślicie? Z góry dziękuję.

Gość gość
jeżeli twój tata nie żyje a mieszkanie było na obydwojga to pewna część mieszkania po śmierci ojca jest twoja i rodzeństwa więc rodzeństwo musi się też zgodzić na sprzedaż po za tym twoje rodzeństwo powinno pomóc trochę twojej matce która jest już stara i raczej nie powinna pracować już fizycznie jeżeli chodzi o zmianę zawodu to może praca w ochronie moja mama jest młodsza o 2lata i sobie radzi a nawet chwali najlepiej w tym wypadku mieć grupę inwalidzką ponoć najbardziej biorą z literką P ale twoja mama przy takiej pracy nie może pić

Praca w ochronie to jakieś 4zł za godzinę. Masz 16lat możesz pracować, musisz mieć tylko zgodę rodzica. Ja w Twoim wieku chodziłem i robiłem sezonowe prace na osiedlu domków jednorodzinnych, zbierałem liście, odśnieżałem a Ty teraz możesz kosić trawę. Zawsze coś wpadnie do kieszeni ludzie doceniają starania młodych osób. A jak nie to możesz znaleźć pracę jako hostessa i promować produkty np w hipermarketach, przyjemna lekka praca.

Gość gość
podsunowujac-matka swojej matki. mamtka pila, bo sie zalamala. pracy nie dostanie,bo nie ma wyksztalcenia zdrowie szwankuje, bo pila za duzo. sorry,ale Ty chcesz nianczyc 57-letnia kobiete? a Toba sie ktos zajmie?

Gość gość
"Praca w ochronie to jakieś 4zł za godzinę." x tak na śmieciówce ale są też po 5,50 też moja mama ma chyba około 12zł/h bo ma etat z grupą

Gość gość
Brak wykształcenia w dzisiejszych czasach równa się pracom fizycznym. Niestetyy i stety bo TE, ktoś musi wykonywać i nie ma się czego wstydzić. Gdyby wszyscy na tym globie byli magistrami, lekarzami, adwoktami itp....i nie chcieli paprać swoich rączek, to wszyscy zginęlibyśmy w syfie i gófnach :-) A co byś powiedziała na wynajem tych pokoi np studentom? Zawsze ekstra grosz wpadnie albo (nie wiem czy mieszkasz w takiej miejscowości) może wynajem pokojów na weekendy turystom? Zawsze jest jakieś wyjście tylko trzeba pomyśleć co można zaoferować za pieniądze.

Gość gość
Moje rodzeństwo? Siostra z bratem 500 km od nas mieszkają, a z resztą rodzeństwa to jak widzę raz w miesiącu to jest już sukces... Oni powiedzieli, że mają swoje NOWE rodziny i że powinnam sama zadbać o to wszystko, pogodziłam się z tym. Zrozumiałam, że Oni mają prawo żyć jak chcą i nie mam o to pretensji, bo szkoda nerwów i czasu tak naprawdę. Żyje dla Mamy, dla Mamy jestem i dopóki Ona żyje to i ja żyje, bo chce, żeby chociaż te ostatnie lata swojego życia jakoś przeżyła, bo łatwo nie miała, od małego pracowała, Jej rodzice to alkoholicy, mama, a moja babcia z tego powodu umarła, w dzieciństwie się z Niej śmiali, a biorąc ślub z moim Tatą, spadła z deszczu pod rynne, bo też zaczął pić, dopóki nie zachorował na raka.. Mój Tato umarł w 2003 r, w tedy Mama musiała się nami, sama zająć, pracowała, później straciła pracę i sezonowo pracowała w polu... Do tego wszystkiego, przez ostatnie 2 lata sama dałam Jej popalić, próby s, ucieczki, problemy ze szkołą.. Długa ta lista... Było minęło, ale to odcisneło się na Niej i nie dziwie się, że ma też dość.. Wszyscy popełniliśmy błąd... Chce to zmienić.. Z tą ochroną to dziękuję, podsune Mamie ten pomysł, a co do alkoholu, to już nie pije, bo bierze leki i jakby się napiła to odrazu szpital... A 17 latka może gdzieś dostać pracę?

Gość gość
Po pierwsze nie piszcie, ze 57to stara. Bo co pisać o 87 i 90 latkach? Po drugie porzadna z autorki dziewczyna. Po trzecie może wynajmijcie pokój albo dwa skoro stoją puste?najlepiej porzadnej studentce albo studentowi

Gość gość
"Po pierwsze nie piszcie, ze 57to stara." x jeżeli chodzi o rynek pracy a zwłaszcza o tą część fizyczną to jest już stara nikt takich ludzi nie chce zatrudniać po za tym sama mam matkę która ma 55 i ma problemy ze zdrowiem zresztą jak większość osób w tym wieku i jak większość nie nadaje się do pracy fizycznej

Gość gość
Do gość z 23:00 Pytałam się ludzi z domków jednorodzinnych to powiedzieli, że nie trzeba, nie dziękuję, wole sam/sama.. Mieszkam w bloku mimo tego ktoś musi kosić trawe, pytałam takiego Pana czy mogłabym mu chociaż pomagać za jakieś pieniądze to powiedział, że właścicielka by się nie zgodziła i że On dba o to wszystko na umowę, tak więc odpadło. Roznosiłam gazetki, to znaczy z siostrą (która się wyprowadza pod koniec maja), ma dziecko i męża i mieli "gorzej z pieniędzmi", mieliśmy dzielić się po połowie, to do tej pory nie dostałam od Niej pieniędzy, a i Ona robiła to też na umowę, jej szef nie wiedział, że Jej pomagam, bo by Ją zwolnił, bo to była praca od 18 nastki i Ona po jakimś czasie zrezygnowała. Rozdawałam sama też ulotki 10zl/h to było super, ale Pani stwierdziła, że ulotki wyrzuciłam i mnie zwolniła.. Chciałam składać długopisy to prawie dałam im się oszukać... Tyle z tego miałam... Do gość 23:02 Nie chce Jej niańczyć tylko Jej pomóc. Mną? Sama sobą się zajmę. Do gość 23:11 W sumie to dobry pomysł z wynajmem, ale mieszkam na wsi i każdy student woli mieszkać blisko studiów, a turystom, raczej nie, bo to taka wioska, w sumie jest tu fajnie, sporo sklepów i w ogóle, ale turyści tu raczej nie przyjeżdżają, ale dziękuję.

Gość gość
Do gość z 23:15 Dziękuję, porozmawiam z Mamą nad wynajmowaniem pokoju, tak się zastanawiam może agroturystyka, w końcu kto czasami nie lubi sobie odpocząć? Co myślicie? Do gość z 23:20 Niestety smutna prawda... Moja Mama by chciała, ale nie ma fizycznie już siły...

Gość gość17578
Nadchneliście mnie z tym wynajmowaniem :) Dopiero teraz zauważyłam, że nie ma cyferek przy nazwie..

Gość gość
Tu gość 23:11 Dziękować nie musisz ale ja podziękuję Ci za odpowiedź. Agroturystyka? A pewnie że tak! Dlaczego by nie? Sporo osób marzy żeby wypocząć choćby w "dziurze zabitej dechami" właśnie dlatego że jest "dziurą" :-) Podpatrz strony internetowe żeby się mniej więcej zorinetować w cenach za wynajem, termin wynajęcia, jakie są atrakcje w twojej miejscowości i wiesz co? Może zgadasz się z innymi osobami w twojej miejcowości i ustalić jakiś pakiet gdzie każdemu "odpala się" trochę grosza za fatygę? Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Dzielna z Ciebie dziewczyna! Zyczę Tobie i twojej mamie powodzenia.

Gość gość17578
Pytałam mame o wynajem.nie zgodziła się.

Gość gość17578
Moja Mama jest w pracy, podszyw Ci się nie udał :D Do gość 23:36 Wyszłam z tego forum "na chwile" :) Porozmawiam jutro z Mamą jak wstanie ;) o tym. W sumie to mogę zrobić tak, że wstawię ogłoszenie, że szukam jakieś dorywczej pracy, teraz będzie lato to w sumie, zbieranie truskawek czy coś w tym stylu, mam teraz tyle pomysłów! Dzięki wam, dziękuję za miłe słowa, za wsparcie i za podsunięte pomysły :D

Gość gość17578
Błąd, do gościa z godziny 23:46. Drugi błąd, jutro tzn dzisiaj, myślałam, że zdążę przed północą napisać i dodać odpowiedź.

Gość gość
Poza tym miałabym prośbę, jak chcecie i macie chwilkę to może napisałby ktoś kartkę z życzeniami dla dzieci z Przylądka Nadzieji? Z góry dziękuję ♥ http://dziendziecka.naratunek.org

Gość gość17578
No i znowu bez cyferek. Wyszłam na chwile i znowu pseudonim wyszedł bez cyferek.

Autorko, a mama złożyła wniosek o 500+? Bo na ciebie się należy. :-)

Gość gość17578
Z tego co wiem to nie składała, mówiłam Jej, żeby spróbowała, najwyżej by odrzucili wniosek (?), ale powiedziała, że to bezsensu i że nie warto, ale w sumie to można chyba jeszcze składać to sama te papiery wypełnie, a Mama tylko podpisze, bo wiem, że Ona nie nawidzi papierów wypełniać... Tak szczerze to dopiero dzisiaj wstałam, obudziłam się, przez 2 tygodnie miałam takiego doła, że najchętniej to bym zamknęła się w pokoju i nie wychodziła.. Ale już jest okey, czas się "obudzić" i wziąć się za to życie, a nie gadać tylko jak to jest źle, bo tak robiłam przez te 2 tygodnie :/ A tak naprawdę NIC nie robiłam i oczekiwałam cudu chyba jakiegoś leżąc w łóżku przez większość dnia :) "Cudne" A Wy podnieśliście mnie jeszcze bardziej na duchu ♥ mam więcej siły i pomysłów :D

Gość gość17578
Idę spać, wejdę tu jakoś w południe. Dobrej nocki wam życzę, dużo siły fizycznej i psychicznej na dzisiaj i dużo uśmiechu :) Trzymajcie się! Kolorowych snów :) Dziękuję jeszcze raz ♥

To fajnie, że wstąpiła w ciebie nowa nadzieja na "lepsze jutro" Tak, trzeba trochę wypełnić papierów, ale spytaj się mamie; "ile musisz pracować na 500zł"? A i dostaniecie z wyrównaniem, także zakasać rękawy i do dzieła. :-)

No to Dobranoc...Piszesz z taką "radością życia" A to ważne nastawienie na przyszłość...Powodzenia :-)