Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama3latkaaa

jak sprawnie motorycznie jest wasz 3 latek?

Polecane posty

Gość mama3latkaaa

Dostałam opinie z przedszkola, że moje dziecko to ciapa, zastanawiam się jak z samoobsluga przeciętnego 3 latka. - Czy zawsze ubiera się sam? - Czy jeździ na rowerki 3 kołowym? - Czy husta się sam na hustawce bez oparcia? - Czy skacze na jednej nodze? - Czy myje porządnie ręce między palcami itd? - Czy sam się podciera? - Czy sam nakłada sobie jedzenie? - Czy wspina się sam na drabinki? - Czy sam bawi się na placu zabaw( w sensie wy na ławce a dziecko korzysta z urządzeń) - Czy samo nalewa z butelki do kubka? - Czy zapinana guziki, zamki itp? - Czy sprząta po sobie jak coś rozleje? Bez pomocy nikogo - Czy zna swoje imię, nazwisko, adres i wiek Dostałam opinie, że moje dziecko z autyzmem jest niesamodzielne, wydawało mi się, że w sumie mieści się w normalne, dlatego chce zobaczyć jak to u ZDROWEGO 3 latka wygląda.

Gość gość
Mój syn nie ubiera się sam, bawi się sam na placu, wchodzi na drabinki, pokonuje przeszkody na placu zabaw, nie nakłada sobie sam jedzenia, zna imię nazwisko, wiek adresu nie. Wie ile ma lat, podciera się sam ale poprawiam po nim, myje dokładnie ręce, raczej nie skacze na jednej nodze, huśta się sam na huśtawce bez oparcia. Na koniec miesiąca kończy 3lata. Nie chodzi do przedszkola.

Gość gość
Moj syn ma 3.5 roku: Czy zawsze ubiera się sam? - Potrafi sam, ale jesli ma isc szybko i sprawnie, to mu pomagam - Czy jeździ na rowerki 3 kołowym? - tak - Czy husta się sam na hustawce bez oparcia? - tu zawsze pilnuje, zeby nie fiknal do tylu :) - Czy skacze na jednej nodze? - Probuje :), ale jeszcze sie chwieje - Czy myje porządnie ręce między palcami itd? - tak, tego nauczyl sie w przedszkolu - Czy sam się podciera? - potrafi, ale nie zawsze robi to dokladnie, wiec musze pomoc - Czy sam nakłada sobie jedzenie? - w przedszkolu tak, w domu nie - Czy wspina się sam na drabinki? - tak, pod tym wzgledem jest swietnie rozwiniety motorycznie - Czy sam bawi się na placu zabaw( w sensie wy na ławce a dziecko korzysta z urządzeń) - tak, ale czesto tez chcialby, zeby "podziwiac" go z bliska :) - Czy samo nalewa z butelki do kubka? - potrafi, ale ja raczej to przejmuje - Czy zapinana guziki, zamki itp? - potrafi sam, ale ja tu rowniez pomagam - Czy sprząta po sobie jak coś rozleje? Bez pomocy nikogo - zalezy od sytuacji, ale sam tez swietnie potrafi - Czy zna swoje imię, nazwisko, adres i wiek - tak, potrafi odpowiedziec na wszystkie te pytania

Gość gość
Dzięki. No właśnie- mój też w zasadzie oprócz rowerka i guzików ( nie ma ubrań z guzikami ani rowerka,ale zapierdziela na biegowoce na pumptrucku). I też na większość odpowiem-potrafi. Może jeszcze nie husta się sam na hustawce, w sensie nie macha nogami. Jak obserwuje w szatni dzieci, mało które potrafi ubrać się samo, nie wiem czy przez pośpiech czy nie, ale raczej to mój wśród nich najczęściej sam się ubiera i rozbiera. No a Panie twierdza, że malosamodzielny jest. Pytam o zdrowe dzieci, bo te z autyzmem mają spore kłopoty z taką samodzielnoscia, dlatego tu porównania wiekowe nie mają sensu.

Gość gość
Nie umie zapiąć guzików, nie nalewa sobie do kubka, bo 2 litrowa butelka z wodą jest dla niej za ciężka, nie zna swojego adresu, resztę umie i robi, jeździ na rowerku 2 kołowym i wspina się na drabinki do 1 piętra pod względem ruchowym przebija niektóre 6 latki, ale niestety mowę ma fatalną i tylko poszczególne słowa można zrozumieć a resztę nawija po swojemu. np kukać to znaczy kąpać itd Właśnie skończyła 3 lata.

Gość gość
to ja z 10.40 I nie nakłada sobie jedzenia, ja to robię, no i czasem z pospiechu wyręczam ją w niektórych czynnościach. A pupa po jej podcieraniu to potem do mycia.