Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rejkoza

Kalibracja alkomatów

Polecane posty

Hej, posiadam alkomat alkohit. I zastanawiam się co jaki czas warto go kalibrować? Bo spotkałam sie już różnymi opiniami. I jak długo trwa kalibracja?

Gość muchaacha
W instrukcji powinno być napisane jak często go kalibrować. Jaki to model? Wydaje mi się, że co pół roku to taka optymalna częstotliwość, albo co około 500 pomiarów. A ile trwa to nie wiem, wysyła się do laboratorium i to chyba od niego zależy ile to potrwa.

Gość RenatkaZ
A co będzie, jak było ok. 100 pomiarów? Czy wtedy mogę oddać go do kalibracji po np. 2 latach?

Gość djanog
Zależy jaki masz alkomat czy elektrochemiczny czy półprzewodnikowy. Elektrochemiczne co około 500 pomiarów, ale przynajmniej raz na rok, półprzewodnikowe co 100 pomiarów najlepiej. Ja mam alkohita x50 i na stronce jest info: "Ponowna kalibracja alkomatu Alkohit X50 jest zalecana co 6-12 miesięcy lub przed wykonaniem 3500 pomiarów", mój jest objęty darmową kalibracją przez okres gwarancji.

Gość muchaacha
To ktoś jeszcze używa półprzewodnikowych? Przecież to szajs ;) Jak już kupować alkomat, to tylko elektrochemiczny.

Bardzo dziekuje za wypowiedzi. Mam alkohita x60 i tak jak ty djanog objętego na gwarancji darmową kalibracją, tylko zastanawiałam się własnie jak to w praktyce jest. Czyli w sumie wynika z tego, ze jak dużo go używam, pożyczma znajomym itp i te 500 pomiarów będzie dużo wcześniej niz pół roku to lepiej dać do kalibracji.

Gość Tolsa
Przede wszystkim warto wybrać dobrej jakości alkomat, który będzie rzeczywiście wskazywał odpowiedni wynik. Natomiast z czasem także powinno się je oddawać do kalibracji, aby podczas kontroli drogowej w niektórych przypadkach nie było przez niego wiele problemów. Ja kupiłam sobie https://alkokalibrator.pl/sklep/alkomat-al-8000/ oczywiście w kolorze różowym i śmiało mogę polecić, ponieważ posiada certyfikat jakości, ma dokładny zakres pomiaru 0,00‰ – 4,00‰ i kalibracja jest wskazana dopiero co 12 miesięcy, także jestem bardzo zadowolona :)