Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kortin

Pięciolatek moczy się w nocy

Polecane posty

Przychodzę z dość trudnym problemem. Mianowicie, mam pięcioletniego syna, któremu ciągle zdarza się w nocy sikać do łóżka.. Zaczynam się tym martwić, ale moja mama mówi, że przecież wyrośnie. Na podejrzewam, żeby była to reakcja stresowa. Czy ktoś z Was ma podobny problem z dzieckiem? Powinnam pójść do lekarza?

Gość Ale to już było
Dziecko pewnie przechodzi stres.Może rozwód rodziców?.U mnie też była podobna sytuacja.Poszłam z pięcioletnia córką do psychologa, leki ziołowe i dziecko przestało się moczyć.

Gość gość
też się zaraz zmoczę mazią kleistą

Gość gość
Mój tak ma, nie tyle "zdarza mu się" ile po prostu nie czuje i sika w nocy. Podobno to kwestia hormonu który zagęszcza mocz i w jakimś tam wieku się pojawia, u niektórych później, u innych wcześniej. Dziękuję z góry za wszystkie ciepłe komentarze stwierdzające jaką to ja jestem nieudolną matką bo nie nauczyłam, bo pozwalam pić na noc (musiałabym upaść na głowę żeby dziecku odmówić wody kiedy jest spragnione), że można wstawać w nocy i zabrać do łazienki. Przerabialiśmy wszystko, efekty żadne. Pediatra mi mówiła że do 5 r.ż. nie diagnozuje się w ogóle u chłopców bo to jeszcze się mieści w normie, że może też być spowodowane przerostem trzeciego migdała. Dopiero niedawno skończył pięć lat, po wakacjach będziemy diagnozować. Tyle że to nie jest spowodowane stresem czy ciężkimi przeżyciami.

Gość suchyporanek
Błędnie uważa się że moczenie nocne jest spowodowane stresem dziecka. Jest to jedynie jedna z ewentualności, dlatego warto skonsultować się z lekarzem. Na stronie suchyporanek.pl znaleźć można dziennik mikcji w którym zapisuje się kiedy dziecko się moczyło, aby lekarz miał wgląd w sytuację. Chętnie odpowiem na pojawiające się pytania. Pozdrawiam Przedstawiciel serwisu suchyporanek.pl

Gość Ninka4522
Czy ta przypadłość może być dziedziczna? Ostatnio spotkałam się z taką opinią, ale jakos cięzko mi w to uwierzyć

Gość suchyporanek
Jest to prawdziwa informacja, a moczenie nocne to przypadłość, która może być dziedziczona jednak nie jest powiedziane, że jedynie po rodzicach. Mogą to być równie dobrze dziadkowie. Wiele przydatnych informacji znajdzie Pani na naszej stronie, na którą zapraszam.

Wiecie co mnie najbardziej irytuje? Że zupełnie się o tym nie mówi, że przecież nie ma problemu. Opowiedziałam o tym przyjaciółce i też spojrzała na mnie z politowaniem.. Skoro może być dziedziczne, zapytałam rodziców, czy miewali takie problemy, również mnie zbyli (znów tekst "co się tak przejmujesz, wyrośnie). Do jakiego lekarza powinnam się zgłosić?

Gość gość
Najpierw do pediatry, on da skierowanie dalej, pewnie do urologa żeby wykluczyć wady czy choroby układu moczowego. No i szuka się innych przyczyn, stresu, zaburzeń snu itd. Fakt że się o tym niewiele mówi. Pamiętam jak na kolonii miałam rodzeństwo, brata i siostrę, byli w jednym pokoju mimo podśmiewania się jego kolegów, dopiero po latach ta dziewczyna wspominając wyjazd przyznała że spała w jednym pokoju z bratem bo tamtemu zdarzało się moczyć w nocy i koledzy nie daliby mu żyć. A miał ponad 10 lat wtedy. Mój kuzyn- nie wiem kiedy mu przeszło- moczył się jeszcze jako siedmiolatek, pamiętam z pobytu u nich wieczorne awantury że on nie chce mieć pieluchy zakładanej i negocjacje że cztery noce będzie sucha, to dostanie majtki. Mój maż się moczył w dzieciństwie, jego ojciec też, więc zakładam że może być dziedziczne- albo zbieg okoliczności. Ale z kolei dowiedziałam się niedawno od psychologa że zespół Aspergera może być dziedziczny również, więc pewnie jest jeszcze masa rzeczy których nie wiemy. Tak jak dla mnie zaskoczeniem był związek przerośniętego migdała z moczeniem nocnym.

Gość suchyporanek
Właśnie dlatego, ze niespodziewane rzeczy w naszym organiźmie moga być ze sobą powiązane powinnismy skonsultować się z lekarzem. Można zacząć od konsultacji pediatrycznej, jednak na naszej stronie są podane placówki medyczne, które zajmują się moczeniem nocnym http://suchyporanek.pl/znajdz-lekarza więc można dowiedzieć się w nich czy skierowanie jest konieczne. Pozdrawiam Przedstawiciel serwisu suchyporanek.pl

Gość Apoleta
Czyli nie ma potrzeby w pierwszej kolejności wizyty u lekarza pierwszego kontaktu i wzięcia skierowania?

Gość gość
Pamiętam, że w wieku pięciu lat sama często moczyłam w nocy łóżko. Rodzice próbowali ograniczać mi picie, budzili mnie w nocy na siku i nic nie pomagało. Sama z tego wyrosłam.

Gość suchyporanek
@Apoleta Warto przed pójściem do danej placówki zadzwonić i dowiedzieć sie o kwestie skierowania. Jesli placówka obsługiwana jest przez NFZ skierowanie może byc konieczne. Lista placówek podana jest na naszej stronie co ułatwi Pani kontakt. http://suchyporanek.pl/znajdz-lekarza Pozdrawiam Przedstawiciel serwisu suchyporanek.pl

Gość suchyporanek
@gość2016.08.31 Niektóre dzieci wyrastają z problemu moczenia nocnego jesli ma ono podloze psychologiczne lub lekkich zaburzeń. Niestety często powód może byc głębszy i warto jest skonsultować sie z lekarzem. O powodach moczenia nocego u dzieci można przeczytać na naszej stronie suchyporanek.pl do czego zachecam. Pozdrawiam Przedstawiciel serwisu suchyporanek.pl

Gość gośćmama
Mój syn też się moczyl do prawie 6 lat. Przyczyną tego jest cukrzyca. Zachorował jak miał 5 lat. Lepiej udaj się do lekarza i poproś o badania. Pozdrawiam.

Gość suchyporanek
@gośćmama 2016.09.19 Oczywiście konsultacja z lekarzem jest wskazana w każdej takiej sytuacji, w której chodzi o zdrowie dziecka. Moczenie nocne jest przypadłością, którą warto leczyć, aby ulżyć dziecku. Na naszej stronie może Pani znaleźć informacje dotyczące moczenia nocnego co mam nadzieję pomoże zarowno Pani jak i dzieku. Pozdrawiam Przedstawiciel serwisu suchyporanek.pl