Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tereska123

Mam pismo opisujace usg ciazy, co dalej?

Polecane posty

Gość tereska123

Dzisiaj bylam na pierwszym USG, potwierdzona ciaza, 5 tydzien , opisowka zarodka i pieczatka lekarza. Czy to juz moze stanowic zaswiadczenie o potwierdzeniu ciazy dla pracodawcy, czy dopiero przy spotkaniu z lekarzem, gdzie zaklada mi ksiazeczke to dopiero dostane ten odpowiedni dokument? Tak nawiasem to dziwnie wyszlo na tym usg, bo ostatni okres mialam 17 kwietnia, czyli wg tego jest 6 tydzien, a rzeczywisty powinien byc 4, ale zarodek ma ponad 6mm i rozmiar wskazuje na 5 tydz., takze chyba przyduzy ten moj kropek:) Za tydzien w pt mam umowiona wizyte u lekarza- wywiad lekarski + usg (teraz bylo samo usg)

Gość gość
To raczej pecherzyk ja w 5 tyg mialam 5. 5cm wiec wielkosc normalna :)

Gość gość
Od lekarza-ginekologa dostajesz taki papierek, zaświadczenie o ciąży. Pracodawcę możesz co najwyżej poinformować ustnie i powiedzieć że zaświadczenie doniesiesz po wizycie. Lekarz niekoniecznie założy już na kolejnej wizycie kartę ciąży ale nie ma podstaw żeby zaświadczenia nie wydać. Nie wygłupiaj się z noszeniem opisu usg do firmy...

Gość tereska123
Ok, dzieki za odpowiedzi :) nigdy nie bylam w ciazy i jeszcze nie ogarniam co i jak zeby to wszystko zagralo. Znajoma tez nie wiedziala i zaproponowala wlasnie zeby isc z tym opisem usg- jak widac wyszlabym na debilke :P Mam prace stojaca, duzo chodze, przyjmuje ciezkie dostawy, przerwa przysluguje 15 minut, niezaleznie czy to 8h, czy 12h, wiec siadanie ukradkiem i podjadanie na zapleczu konczy sie poki co pretensjami i wyganianiem. Potwierdzenie, ze jestem w ciazy bardzo by mi ulatwilo zycie w pracy, bo nawet jak usiade na te glupie 5 minut to jakos zniose ten dzien, inaczej po 7h dymania non stop to prawie na czworaka sie czolgam tak juz nogi bola :( (przed ciaza to moglam od switu do nocy latac jak opetana i by nic mi nie dolegalo)

Gość tereska123
W sumie paradoks jest taki, ze w ten piatek co byl, kolezanka z pracy dumnie oglosila, ze jest w ciazy :P Jak szefostwo dowie sie o mnie (no nie ma wyjscia), to chyba padna na zawal :D Od 2 tygodni ewidentnie zachowuje sie jak nie ja, nigdy na nic nie narzekalam, bylam jak ze stali - ciezki towar? nie ma sprawy. Chodzic po sklepie bite 11h i doradzac ludziom? Zaden klopot. Nagle mi zle, nogi bola po paru h tak, ze malo wyje do ksiezyca, wiecznie mi zimno, chociaz wszyscy uwazaja, ze az parze z goraca, zaeroty glowy, wilczy apetyt. Nikomu nie przyszlo do glowy zanim kolezanka sie oglosila, ze moge byc z towarzystwem pod sercem. Kazdy mi wmawia, ze mam wirusa, anemie, czy jakies inne ustrojstwo. Troche sie boje reakcji szefow, ze i ich druga stala pracownica jest w ciazy i tylko w odstepie tygodnia/dwoch. Mam juz czarn wizje, ze mnie karnie przeniosa do innej placowki (mam umowe na cale miasto, takze teoretycznie nie mam macierzystego miejsca pracy) no i kiepsko to by bylo, bo w obecnym miejscu tutaj sa najlepsze premie za zrobiony budzet

Gość gość
Sory, ale ciąża nie wyklucza choroby. To nie są objawy tak wczesnej ciąży... A ciąże liczy się właśnie od pierwszego dnia ostatniego okresu! Czyli jesteś w 6 tc. Trzebabyło wziąć zaświadczenie od lekarza, to ginekolog wydaje jak tylko potwierdza ciąże.

Gość tereska123
Hmm, no wlasnie nie bardzo, bo bylam prywatnie i usluga obejmowala jedynie usg wczesnej ciazy, natomiast na prowadzenie ciazy i inne dodatki to nie byla umowiona, nie mialam robionego wywiadu lekarskiego, bo w tej porze to byl tylko czas na pacjentki z usg, juz kolejne 2 czekaly, a i tak sie zeszlo z ta wizyta. Poki co nie jest zle, bo jestem na 2 tygodniowym urlopie, wiec moge sie pooszczedzac. Zastanawialam sie czy opisowka usg wystarcza/potrzebna do pokazania w pracy, no ale kolezanka wyzej juz mnie oswiecila, ze nie. Pod koniec urlopu mam wizyte u tego lekarza juz w pelnym wymiarze- wiadomo, ze jest co robic. Publicznie wczesniej zapisalam sie do lekarza, wlsciwie to mi go przydzielili, ale jak w necie poczytalam opinie to sie zalamalam, ma opinie konowala, potrafi 1 usg zlecac w 11 tygodniu ciazy (becikowe moze sie schowac wtedy i kto by tyle wytrzymal w niewiedzy?!), czesto spod jego reki byly poronienia czy porody z duzymi powiklaniami, bo zle decyzje podejmowal... Dlatego zdecydowalam sie na samo usg prywatnie, zeby zobaczyc, czy w ogole jest sens na dalsze prowadzenie ciazy. Wole wydac pare zlotych, niz martwic sie czy facet nie zabije mi dziecka swoja niekompetencja