Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Roczna dziecko za dużo śpi

Polecane posty

Gość gość

Przesypia całą noc 22-7, potem 11, 12- 15, 16, idę z nią na spacer, przeważnie na działkę, zatrzymań rowerem, a ona mi zasypia, na bujaczce podobnie. Wczoraj wróciłam o 19 z nią i spała do rana. Zaczynam się martwić.

Gość gość
Faktycznie bardzo dużo śpi.

Gość gość
Jutro ide z nią do lekarza. Mama mi mówiła, ze cukrzyki tak maja, albo anemiki.

Gość gość
Idź, niech sprawdza jej cukier i żelazo, może ma anemie. Bo naprawdę dużo śpi.

Gość gość
Normalne spi

Gość gość
Pewnie, że śpi normalnie, Tobie wydaje się, że za dużo.

Gość gość
Czyli śpi 9 godz w nocy i 3-4 w dzien? To wychodzi 12 -13 godz na dobę? Mój 2 latek, jeżeli nie śpi w dzien, to przesypia nocą 12 godz, a jeżeli ma drzemke to trwa ona ok 2 godz i wtedy w nocy śpi 10-11 godz. Gdy miał rok, robił sobie dwie drzemki. Ale jeżeli Cie to niepokoi, to idź do lekarza.

Gość gość
Normalnie śpi. Mój tez tak spał . Przecież twoje dziecko śpi całą noc a potem ma jedną drzemkę ok 3h - co z tym nie tak? Roczek ma...

Gość gość
Spi 9 godizn w nocy i 3 w dizen. czyli 12 godzin na dobe. To wcale nie jest za duzo. Moj syn w tym wieku spal 11 godizn w nocy i 3 do 5 godizn w dzien, rozlozone na drzemke rano i po poludniu. Sen jest potrzeba fizjologiczna i kazde dzieko sobie reguluje ile snu potrzebuje. Pamietaj, ze sen jest bardzo korzystny min dla rozwoju mozgu i wzrostu dziecka.

Gość gość
Moja idzie spać koło 20/21 wstaje 5 lub 6 rano ale w międzyczasie steka po smoczek. W dzień dosypia może z godzinę lub dwie. Ma 10 miesięcy i mi się wydaje że za mało śpi jak widzę w porównaniu dzieci moich koleżanek :O

Gość gość
Szkoda ci krowo?

Gość gość
Moja córka wcale nie spała w dzień w roczek, ale spała zawsze od 19 do 6 rano /od urodzenia niemal do 5-6 roku życia/. Za to syn sąsiadki/przyjaciółki spał dwa razy w ciągu dnia po 2-3 godziny i przesypiał całą noc. Dzieci są różne, tak jak i dorośli - jeden położy się po północy i do rana wypocznie a drugi/jak ja/ jak nie zaśnie przed 22 to rano nieprzytomny. Są tacy, że po pracy muszą się przyłożyć i później dobrze funkcjonują, a ja jak się położę /prawie mi się to nie zdarza/ to już śpię do rana... Nie szukaj w dziecku choroby. Jeżeli coś Cię niepokoi to badania możesz zrobić, ale wcale nie śpi jakoś bardzo długo.

Gość gość
Na szybko pisałałam teraz opiszę bardziej szczegolowo . Zaczęło się to niedawno, właściwie odkąd pogoda dopisuje po ostatnim ochłodzeniu czyli mniej więcej od tygodnia. Córka w dzień potrafi przespać około 7, 8 godz. Od 11- 15, wstanie dam jej objad, potem mleko i idziemy na spacer. Jeśli zatrzymam rowerek bądź posadzę ją na bujaczce to dosłownie odlatuje. Dziś zasnęła w 5 minut na bujaczce. Spuściła głowę i spała. Ze względu na kark trzymałam jej głowę ręką a mąż przygotował łóżko w domku na działce i tam spala. Od drzemki w południe minęły 2 godz, a ona zachowuje się jakby nie spala cala dzień. Ostatnio położyła głowę na kierownicy rowerka i spala. Najbardziej martwi mnie to, ze przy takim zasypianiu ona siłą mrurzy oczy tak jakby razilo ja słońce, a jesteśmy w cieniu. Po chwili już spi. Po południu śpi od 17-20, a czasem nawet do rana. Rozumiem kiedy dziecko trze oczy i opadają mu powieki, ale ona je zaciska i po chwili śpi, a przed nie okazywała żadnego zmęczenia. Te zaciskanie powiek występuje u niej tylko na dworzu.

Gość gość
Ja opisałaś szczegółowo to już nie wygląda normalnie...Lepiej sprawdzić, bo może być problem neurologiczny, ale może też po prostu okres intensywnego wzrostu. Tak czy tak lepiej sprawdzić, super że nie bagatelizujesz takich objawów.

Gość gość
Co to jest "bujaczka" ????

Gość gość
To samo co bujaczek tylko ma ci/pkę zamiast siusiaka :)

Gość gość
Też uważam że normalnie, mój do pierwszego roku przesypiał 9-10 godz. i więcej, w nocy i dodatkowo miał dwie drzemki po ok. 2 godz, rzadko krócej. Jak miał jakieś wyjątkowe wrażenia, wycieczkę, dużo biegania na świeżym powietrzu to potrafił spać dłużej. Po roku miał jedną drzemkę, ale za to min. 3 godz, noc przesypiał jak wcześniej. Naprawdę wszystko w normie, autorko, dziecko pewnie chodzi albo zaczyna chodzić, zwiedza świat, zużywa masę energii i potrzebuje się zregenerować (i rosnąć). Spróbuj kiedyś przez godzinę chociaż poruszać się jak dziecko- non stop kłaść się, siadać, wstawać, biegać, wspinać na coś wysokiego, czołgać, i zobaczysz jaka będziesz zmęczona. Tylko się cieszyć że tyle odpoczywa.