Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

błagam czy jest tu ktos kto ma w rodzinie farmaceute lub zna sie na lekach?

Polecane posty

Gość gość

błagam czy jest tu ktos kto ma w rodzinie farmaceute lub zna sie na lekach?

Gość gość
nie mam juz sily...moja matka ma przepisane mocne leki przeciwbólowe POLFRAM COMBO..to jakies opioidy polaczeie paracetamolu i tramadolu..BOLI JĄ NOGA I STĄD TE LEKI.. MAMA MA 80 LAT I CUKRZYCE ORAZ MIGOTANIE SERCE NA KTÓRE OD LAT SIE LECZY I BIERZE WARFIN DO TEGO WSZYSTKIEGO. JESLI CHODZI O POLFRAM COMBO JEST NAPISANE ZE NIE WOLNO UZYWAC ALKOHOLU PRZY TYM ! A MOJA siostra ,która mieszka z moja starą matką wysmiewa sie ze mnie i z tego ze mamie nie wolno pic..i daje pic mamie alkohol.. powiedziala ze nie zaszkodzi a ja czytalam ulotke i jak jest napisane ze nie wolno:( BOJE SIE ZE MATCE SIE COS STANIE..matka ich slucha i pije z nimi..wprawdzie tylko kieliszek ale zawsze to alkohol:( MOZE KTOS SIE ZNA TUTAJ NA LEKACH I POWIE MI CO MOZE SIE STAC MAMIE..:(BOJE SIE ZE ONA PRZEZ TO PADNIE:(

Gość gość
ja juz nie mam sily mowic sostrze i jej męzowi ,że mama nie powinna pić bo jej cos będzie..oni mnie wykpiwają i smieja sie ze mnie..twierdza ,że alkohol jeszcze nikomu nie zaszkodzil przy lekach..mama ich slucha bo ma miażdzyce i sie zapomina i nie pamieta ze nie moze pic alkoholu..:( oni ja przekabacaja na swoja strone i ja mam g****o do powiedzenia..az mi sie plakac chce..:(ja sie staram zeby mama byla zdrowa ,woze ja po lekarzach a oni to wszystko niszczą:( mowie ze musi diety pilnowac bo ma cukrzyce a oni sie smieja i daja jej placki slodkie i czekoladki..i uwazaja ze nic jej nie zaszkodzi.. najgorzej to dogadac sie z rodziną...

Gość gość
Ja jak bralam leki ktorych nie mozna laczyc z alkoholem, to chodzilo o to, ze potegowaly jego dzialanie, latwiej sie upic. Kieliszek zaszkodzic nie powinien, ale najlepiej skontaktowac sie z lekarzem.

Gość gość
NO WLASNIE NIC MI NIE DA KONTAKT Z LEKARZEM BO SIOSTRA Z JEJ MĘZEM I TAK ROBIĄ SWOJE..i ja nie dam rady upilnowac matki przed nimi:(mieszkam za daleko..a oni z nią mieszkają w jednym domu:( dają jej slodycze pomimo tego ze nie moze ich jesc i do tego jeszcze alkohol,(bo sami piją prawie codziennie). moze jest tu jakis farmaceuta ,który mi napisze co robic w tej sytuacji i czy takie polaczenie alokoholu z tym wlasnie lekiem moze mame zabić?:(

Gość gość
tu farmaceutów nie spotkasz:)

Gość gość
Ewidentnie widac, ze siostra z mezuniem maja jakies plany co do mamusi. Moze chca ja szybciej usmiercic? Sorry ale tak to widze. Bo kobieta wiekowa to i trzeba dbac o nia bo tak naprawde malo co jej zostalo a tu masz. Wspolczuje ci.

Gość gość
masakra jaką masz siostre nieodpowiedzialną.

Gość gość
Przede wszystkim ten lek nazywa sie Poltram, znam bardzo dobrze ten lek,jest faktycznie opioidem ale w polaczeniu z alko.nic sie nie dzieje oczywiscie pid warunkiem ze to nie jest upijanie sie. Moj tato zazywal ten lek wiele lat( po amputacji nogi) gdy corka szla do komuni zapytalam lekarza czy moze wypic jakis alkohol i owszem mozna ale nie wiecej niz 4-5 kieliszkow . Inna sprawa jest cukrzyca a alkohol bo on powoduje spadek cukru ale na drugi dzien w podnosi go podwojnie.

Gość gość
siostra liczy na szybki spadek :)

Gość gość
Szczerze gdyby Ci faktycznie zależało na matce to byś ją wzięła do sobie a nie wypisywala na forum. Zamiast ubrań i imprez wynajem mieszkania. A swoją drogą co możesz innego zrobić. Pewnie ze to oni powinni o nią dbać ale tego nie zrobią więc jeśli faktycznie zależy ci na mamie to tylko możesz ją wziąć do siebie i sama o nią dbać. Aha i o ile nie jest ubezwlasnowolniona to sama chce pić. Owszem wiem że osoby straszenie czasami są jak dzieci no ale ubezwlasnowolnic hej też pewnie nie chcesz.

Gość gość
dlugotrwale polaczenie alkoholu i opioidow, szczegolnie u osob starszych moze powodowac trudnosci zwiazane z oddychaniem, zaburzenia rownowagi, ogolne zmeczenie.. poza tym u ludzi starszych opioidy moga wywolywac zaburzenia kognitywne (orietacja w czasie i przestrzeni) a alkohol tylko przyspiesza i poteguje skutki uboczne dlugotrwalego stosowania opioidow.