Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

6 miesieczne niemowle odstawia sie od piersi?

Polecane posty

Gość gość

Jestem mamą 6 miesięcznego chłopca. Od kilku dni nie chce jeść z piersi. Odpycha się i robi się bordowy, płacze. Rozszerzamy dietę i zupy je chcetnie i owoce też. Czy to możliwe że dziecko odstawia się samo? Jestem przerażona. Płakałam całą noc. Bardzo chcę karmić piersią i nie jestem jeszcze gotowa na to żeby przestać. Przystawiam regularnie w dzień w nocy. I popije troszkę potem gryzie i wypływa :( nie wiem co robić. Nie podaje mm. Smoczka też nie.

Gość gość
Dziecko , a jeszcze 6-mieś. jak już pozna smaki i możliwośc szybszego najedzenia się bez wysiłku, może odrzucać pierś.Niestety , musi się dobrze i długo napracować by zapełnić brzuszek mlekiem mamy i już tak to jest , ze każdy kombinuje od małego , jak najprościej i najszybciej otrzymać to co się chce. Nie ma się czym przejmować, trudno , i tak pani pół roku karmiła co jest optymalne dla niemowlaka.Próbowac można dalej oczywiście , dobrze jak chociaż trochę wypije

Gość gość
Może ząbkuje?

Gość gość
Ma dwa ząbki na dole wyszły bezobjawowo. Daje cały czas pierś ale dziecko trochę possie i wypluwa językiem. Tak chciałabym karmić dłużej nie wiem jak ja to zniose :( co mogę jeszcze robić ?

Gość gość
TAK! Może się samo odstawić. To czas kiedy dziecku wprowadza się już mięso, więc mleka tyle nie potrzebuje. Na co nie jesteś gotowa? Na zaprzestanie podawania mleka piersiowego, czy zaprzestanie wciskania mu swojego sutka, bo więź. Jak to drugie to się ogarnij, z takim podejściem nigdy nie będziesz gotowa i będziesz karmić 2-3latka. Odciągaj i podawaj łyżeczką, albo z butelki, jeśli nie chce łapać. Albo kup kapturki na sutki. Dziecko na pewno ząbkuje i bolą go dziąsła. Z tego powodu też może nie łapać piersi. Pokarm można pomrozić i po zakończeniu laktacji przez 2 miesiące możesz raz dziennie podać swoje mleko.

Gość gość
Rozumiem że mm jest trujące :)

Gość gość
Ściągaj laktatorem i podawaj z butli.

Gość gość
Przecież jak będę ściągać laktatorem to mi pokarm zaniknie. Ja chciałabym pokarmic dziecko minimum do 1,5 roku. Nikt nic nie doradzi? :(

Gość gość
Nie karm dziecka przez cały dzień, na bank zaciągnie.

Gość gość
Jak zaniknie? Ja od porodu sciagam laktatorem i podaje z butelki bo maly za nic nie chcial z piersi, a mi bylo szkoda bo mialam pokarm. Chcialam choc miesiac, pozniej choc meczace to mowie wytrzymam jeszcze jeden i tak ciagne juz 5. Wiem ile zjada wytrzymuje 3h, a w nocy czasem i 4h i jest dobrze na dniach zaczynamy rozszerzac diete bo strasznie ciekawski jak my jemy:)

Gość gość
Tak, moze sie sam odstawić. U mnie syn zrezygnowal jak mial 8miesiecy, probowalam karmić nadal ale nie chcial, choć jakims cudem udalo sie uniknąć zatorów bo laktacje mialam niezla. Drugie dziecko tez samo zrezygnowali jak mialo 12 mies ale tu juz bylo mi na rękę, pokarmu mało, latwo poszło.

Gość gość
Odciągaj laktatorem i podawaj do picia z butelki lub kubeczka albo rób mu kaszki na swoim mleku. Jeśli będziesz odciągać regularnie i bez oszukiwania, to pokarm Ci nie zaniknie. Poza tym przystawiaj często malucha. Jest szansa, że znów mu się zachce ssać. U mnie też dolne ząbki wyszły bezobjawowo, ale przy górnych słabo jadł. Jeśli chcesz zachować laktację, to nie podawaj mm. Nie jest ono trujące, ale w porównaniu do bogactwa składników w mleku matki takie jałowe. Pozwala dziecku przeżyć, ale w sumie nic specjalnego mu nie daje poza tym.