Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kleszcz u malutkiego dziecka

Polecane posty

Gość gość

Po spacerze zauwazylam kleszcza 11-miesiecznej coreczki. Maz szybko go usunal, zostala mala ranka, lekkie zaczerwienie. Czy powinnismy udac sie do lekarza?

Gość gość
Nie wiem jaka jest poprawna odpowiedź, ja bym się udała- tak na wszelki wypadek. Jak będziesz to daj tu znać co lekarz powiedzial.

Gość gość
Jeśli usunęłaś kleszcze w całości, zdezynfekuj miejsce i uważnie obserwuj miejsce ugryzienia przez kilka tygodni. Choroby odkleszczowe rozwijają się przez kilka tygodni po ugryzieniu. Jesli cię coś zaniepokoi, od razu udaj się do lekarza.

Gość gość
co to znaczy "cos niepokojącego"? miejsce jest lekko zaczerwienione, jest mała ranka. nie powinno być? może od razu jechać do lekarza?

Gość gość
Rana jest normalna, w koncu było ukąszenie. O chorobie odkleszczowej będzie świadczył obrzęk, bardzo typowy jest rumień, może być wysypka, albo takie objawy jak przy grypie.

Gość gość
Kleszcza nie powinno się wyrzucać tylko np przykleić do taśmy klejącej i przekazać do badania w kierunku chorób odkleszczowych. Ja bym i tak poszła do lekarza bojest szansa że za jakiś czas dostałaby skierowanie na badania dziecka.

Gość gość
w ubiegłym roku mojego synka lekarz kazał obserwować ok 2 tyg. w tym czasie zwykle się pojawiają objawy chorobowe. Jeśli są - u nas nic nie było.

Gość gość
Oczywiście, że do lekarza! Bolerioza Ci nie straszna?! Ty chyba nie wiesz co to za choroba.

Gość gość
a co ci lekarz pomoże?

Gość gość
Moja koleżankę lekarz op******il jak wyciągnęła kleszcza u swojego 4 latka. Mówił że tylko lekarz powinien to zrobić

Gość gość
Mój syn też miał kleszcza w podobnym wieku. Pojechałam do lekarza, w poradni chirurgicznej kleszcza wyjela pielegniarka-zwykłą pensetą. Lekarz powiedział, ze antybiotyku nie daje się profilaktycznie ale dopiero wtedy gdy pojawi się rumień. U nas się nie pojawił. U małych dzieci (ale to chyba u niemowlat) rumień pojawią się często nie w miejscu ukąszenia ale na policzku.

Gość gość
Bzdurą jest że tylko lekarz ma wyciągać kleszcza. Natomiast faktem, ze nie daje się profilaktycznie antybiotyku i jedyne postępowanie to usunąć kleszcza i obserwować pod kątem rumienia

Gość gość
kleszcz należy wykręcić, nie wyrwać pęsetą. Miejsce trzeba obserwować, jak będzie robić się robić to miejsce czerwone to pilnie do lekarza

Gość gość
nie, kleszcza nie powinno sie wykrecać, tylko stanowczym ruchem wyciągnąć!

Gość gość
Jak ja poszłam z kleszczem do lekarza żeby mi go wyciągnął to usłyszłam ze spokojnie mogę to zrobić sama, wazne tylko zeby nie wykrecac, nie naciskac, nie smarować zadnym tłuszczem, no i usunąć kleszcza w całości koniecznie

Gość gość
No jasne ze się boję chorób od kleszczy i dużo słyszałam o boreliozie itp. Ale czy sa jakieś antybiotyki ktore bierze się profilaktycznie? Leczenie sie włacza chyba dopiero jak pojawi sie jakiś rumień albo coś...

Gość gość
Dobrze że kleszcza sama usunęłaś i nie czekałaś na wizyte u lekarza, im szybciej tym lepiej, bo np. kleszczowe zapalenie mozgu wywołuje wirus który roznosi sie błyskawicznie po organizmie! Obserwuj teraz uwaznie dziecko, jak cie cos tylko zaniepokoi idź do lekarza! Szczepic na KZM można od 1. roku zycia, pomysl o tym na przyszlosc