Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Fryzjerka z dyskopatia ?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Około 1,5 roku temu wylądowałam w szpitalu z ostrym bólem brzucha. Po podaniu kroplówki z lekiem przeciwbólowym ustało jednak od długiego czasu dokuczal mi uciazliwy bol okolicy ledziwiowej wiec wykonano mi badania i zdjagnozowany dyskopatie z wypukleniem krazka dokanalowo na glebokosc 5 mm. Przeszlam 2 rehabilitacje ktore nic nie daly. Moj tryb zycia opiera sie glownie na spacerach. (3/4 dnia). Bole dokuczajom mi dosc czesto a mam problem z wyborem szkoly wiec planuje zawodowke fryzjerska. Bylam dzisiaj na pierwszym dniu i jedynie bolom mnie nogi i delikatnie plecy (jest to znosne) nie chce isc do liceum. Czy dyskopatia bardzo bedzie przeszkadzac w pracy? Prosze o pomoc.

Gość gość
BolĄ i dokuczaJĄ. Wbrew pozorom praca stojąca mniej obciąża kręgosłup niż siedząca, więc w przypadku dyskopatii może być lepszym wyborem. Ale będziesz się musiała nauczyć dobrze kontrolować postawę ciała i poprawnie wykonywać zawodowe czynności, no i dużo odpowiednio ćwiczyć, żeby wzmacniać gorset mięśniowy (ćwiczenia typu "plank", regularne pływanie na plecach, absolutny zakaz robienia brzuszków). Najlepiej jednak skonsultować wszystko z dobrym ortopedą i rehabilitantem.