Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maria1505

Ślad glukozy w moczu dziecka. pomocy

Polecane posty

Gość Maria1505

Witam. U mojego sześcioletniego syna podczas badania wyszło, że jest ślad glukozy w moczu. Reszta badań ok, glukoza we krwi w normie. Powtórzyłam badanie i wyszło to samo. Następnego dnia w innym laboratorium (tylko, że popołudniowego moczu) wyszło, że glukozy nie ma. Następnego dnia znowu zawiozłam mocz do badania i znów to samo- ślad glukozy. Tak jak napisałam wyżej krew badałam 2 razy i jest wszystko dobrze. Co to może być? Dodam, ze pojemniki na mocz miałam kupione w aptece. Pomóżcie, proszę

Gość gość
A pytałaś lekarza o to? Myślę,że bezpieczniej będzie to dokładnie sprawdzić. Mogę Ci powiedzieć z własnego doświadczenia, gdyż miałam cukrzycę w ciąży. Badanie moczu ok, krew też, dopiero krzywa cukrowa wykazała nieprawidłowości, ale jedynie w tym mniej istotnym. wyniku. Potem pomiary w szpitalu w normie (poziom cukru na czczo i godzinę po śniadaniu). Ale na wszelki wypadek dostałam skierowanie do diabetologa i gdy zaczelam mierzyć cukier 6 razy dziennie, moje pomiary szalały, nawet groziła mi insulina. Idź z dzieckiem do pediatry, może to nic nie oznacza, ale lepiej skontrolować, bo z cukrzyca nie ma żartów.

Gość gość
Właśnie chodzi o to, że każdy mówi coś innego. Jeden twierdzi, że skoro w surowicy krwi wszystko jest w normie, to jest ok. Drugi wystraszył nas i mówi, że to może być cukrzyca. Jutro idę do innego lekarza zobaczymy. Dziękuję za odpowiedź.

Gość gość
zbadaj dziecko na cukrzycę, teraz bardzo dużo dzieci na to choruje niestety

Gość gość
osobiście zrobiłabym pełny dobowy profil glikemii, na czczo, przed i po posiłkach oraz koniecznie w nocy ok 3. Ślad glukozy normalny nie jest. Nie wiem z jakiego powodu było badanie, ale znajdz takiego lekarza, który potraktuje to poważnie

Gość gość
Poproś o skierowanie na badania w kierunku cukrzycy

Gość gość
jeśli cukier na czczo jest w normie, to dalsze badania już są w gestii endokrynologów/diabetologów. Lekarz rodzinny nic więcej nie zrobi

Gość mama Ula
Witam, mój synek ma glukozę w moczu mimo iż nie ma cukrzycy. Jesteśmy pod opieka nefrologa. Sama glukoza nie jest na szczęście niczym strasznym. W takim wypadku dziecią robi się dobowe zbiorki moczu i ocenia się czy coś innego nie ucieka z moczem (wapń np)