Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

souaKornelia

od kiedy mozna nosic dziecko w chuscie lub nosidelku?

Polecane posty

hej! mam do was drogie mamy pytanie :) chciałabym zacząć chodzić z moim dzieckiem w nosidełku, ale kompletnie nie wiem czy mala juz moze byc tak noszona :( ma juz pol roczku, a mi tak strasznie chusta ulatwilaby zycie! boje sie tylko, że chusta sie rozwiaze albo coreczka z niej wypadnie… pewnie to sa jakies irracjonalne watpliwosci ale jednak… jakie sa wasze doswiadczenia? jaka chuste warto kupic tak w ogole?

Gość gość
W chuscie mozna nosic od urodzenia, a nosidelku zalezy od typu ale od ok 3 mca. Twoje dziecko mozesz we wszystkim juz. Osobiscie z chusty nie korzystalam przy 1 dziecku, mam zamiar przy drugim. Jak dobrze zawiazesz to nie wypadnie.najlepiej idz na jakies warsztaty z noszenia w chustach albo popros jakas dobrze obeznana kolezanke o podstawowy kurs. Co do nosidla to jest mniej wygodne do noszenia dla matki I dziecka (przynajmniej dla mnie). Chusta sie fajnie dopasowuje do ciala nie uciska I nie uwiera.

Gość gość
Miałam nosidełko, ale korzystałam z niego rzadko, było niewygodne, a poza tym później doczytałam, że nie jest to zdrowe dla dziecka, ze względu na pozycję jaką w nim przyjmuje. Chusta na pewno lepsza.

Gość gość
Zalezy jakie nosidlo.

Nie ma konkretnego wieku, od którego można nosić dziecko w chuście - nadaje się ona dla dzieci praktycznie od pierwszych dni życia. Jeśli jest dobrze zawiązana, a dziecko ułożone w odpowiedniej pozycji - jest całkowicie bezpieczna i zapewnia odpowiednie oparcie dla kręgosłupa. Warto wybierać chusty z naturalnych materiałów - są przewiewne i dziecku lepiej będzie się oddychało. Wiele osób czuje się niepewnie w pierwszych chwilach, ale jest to kwestia wprawy i wyrobienia sobie umiejętności. Zapraszam serdecznie do Będziemy Rodzicami - mamy w ofercie warsztaty z wiązania chust dla początkujących, dzięki którym można szybko przyswoić zasady i pewnie używać chust w każdej sytuacji. Więcej na ten temat do poczytania tutaj: http://bedziemyrodzicami.pl/warsztaty-noszenia-w-chustach/ W razie pytań - chętnie odpowiem!

Gość gość
nie wiecie ze dziecka nie nosi się w chuście? dlatego ze jest to nie zdrowe dla malucha. W chuście dziecko lezy wiotkie, a co za tym idzie nie ćwiczy mięśni, co nie jest dobre. Mam znajomą która tak nosila swoje dziecko i majac 10 miesięcy był taki słaby, że nie potrafil jeszcze siedzieć.

o, nie pomyslalam o tym ze przeciez moga byc warsztaty! swietny pomysl, na pewno bym byla pewniejsza jak by mi ktos pokazal co i jak ^^

Gość gość
do 13:57 - bzdura, ze az boli. do autorki - w chuscie mozna nosic od urodzenia do wagi jaka jest w stanie przyjac tkanina z ktorej ta chusta jest zrobiona. w nosidelku mozna nosic od wieku lub wagi ustalonej przez producenta - wazne tylko zeby to nosidelko zapewnialo dziecku pozycje zabki i nie blokowalo naturalnego ulozenia kregoslupa. ja mialam nosidelko od 3kg do 15kg. uzywalam go praktycznie non-stop przez pierwsze 3 miesiace zycia synka, bo nie znosil wozka. zastanawia mnie jednak dlaczego myslisz o chuscie dopiero teraz kiedy twoje dziecko ma juz pol roku. zakladam ze wazy juz zdecydowanie ponad 6kg, a to jest spore obciazenie i na dluzsza mete jest niezdrowe dla ciebie (kazdy fizjoterapeuta ci powie ze noszenie ciezarow w pierwszym roku po porodzie zle wplywa na miesnie dna miednicy i kregoslup)

Noszenie w odpowiednio dociągniętej chuście z zachowaniem prawidłowej pozycji dziecka, jest bezpieczne dla jego rozwoju. Pamiętajmy, że czas spędzony w chuście jest tylko częścią aktywności wykonywanych przez dziecko w ciągu dnia. Rozwój malucha w pierwszym roku życia jest bardzo złożony i zależny od wielu czynników m.in. od prawidłowej pielęgnacji. Chusta nie sprawia, że dziecko staje się w niej wiotkie, noszenie nie ma też na celu "ćwiczenia mięśni". W razie wątpliwości warto porozmawiać z pediatrą i rozpoczynać przygodę z noszeniem po spotkaniu z doradcą, który rozwieje wszelkie wątpliwości.

Gość rasalgul
Angry Birds Film (2016) dostępny już do pobrania oraz online >>>http://d8x.pl/r/xzFangry-birds-film >>>http://d8x.pl/r/xzFangry-birds-film >>>http://d8x.pl/r/xzFangry-birds-film Filmowa animowana wersja najpopularniejszej gry ostatnich lat. Do tej pory grę „Angry Birds” ściągnęło ponad dwa miliardy użytkowników na całym świecie, a w każdym miesiącu gra w nią ok. 60 milionów ludzi. Film zabierze nas na egzotyczną wyspę zamieszkaną przez szczęśliwe kolorowe ptaki-nieloty. Na rajskiej wyspie żyją jednak także ptasi outsiderzy - temperamentny Red, szybki jak wiatr Chuck i nieco wybuchowy Bomb. Idylliczny krajobraz wyspy przerywa przybycie tajemniczych zielonych świnek... Angry Birds nadlatują!