Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nieuczciwe zagrywki rodziców dzieci z tej samej klasy

Polecane posty

Gość gość

Czy spotkaliście się z takimi praktykami, że np. Wasze dziecko opuściło dzień szkolny i dzwonicie do matki jednej z koleżanek, żeby zapytać co jest zadane, ona mówi, że nic, a córka przynosi na drugi dzień pałę za brak pracy domowej? Zdarzyło Wam się, że jakiś rodzic z premedytacją wprowadził Was w błąd?

Gość gość
Kurczę, nie, nigdy. Może jej córka nie zapisała, że jest praca domowa? Ja mam wręcz przeciwnie doświadczenia. Mam telefon i maila do jednej mamy i jak mojego potomka nie ma w szkole to nam codziennie wieczorem, na bieżąco wysyła lekcje do uzupełnienia. Materiał przerabiany w podręczniku, strony do zrobienia w ćwiczeniach, zdjęcia lekcji w zeszytach i prace domowe. Ja oczywiście odwdzięczam się dokładnie tym samym, gdy jej syn choruje.

Gość gość
Yyy moje dzieci same zalatwiaja takie sprawy i chyba by dostaly furii gdyby matka ti za nie chciala robic, wtracac sie w takie wazne sprawy... nigdy nie dzwonilam po jakichs obcych babach

Gość gość
Naprawdę? Nawet jak dzieci były w pierwszej czy drugiej klasie szkoły podstawowej i po tygodniowej nieobecności przychodziły do szkoły z pustymi zeszytami oczekiwałaś, że same pożyczą zeszyty i wszytko uzupełnią, nadrobią i się douczą?? No cóż... u nas też są tacy rodzice. Później Pani na wywiadówce mówi, że znalazła u dziecka spleśniałą kanapkę w plecaku bo rodzice nie raczą tam zajrzeć...

Gość gość
Nie mam tego problemu, bo moje dzieci jak nie były w szkole 2-3 dni to idą normalnie do szkoły i panie dają im co jest do zrobienia i mają na to czas np. tydzień. Jak ich nie ma w szkole dłużej to kontaktuje się z nauczycielką i sama idę (lub mąż) do szkoły po podręczniki i kartkę z wypisanymi zadaniami.

Gość gość
Chciałabym wierzyć, że to był przypadek. W każdym razie następnym razem będę się kontaktować z kimś innym. I tak, uważam, że w pierwszej klasie to żaden wstyd załatwiać takie rzeczy za dziecko.

Gość gość
Oczywiście, że żaden. Jak pójdzie do 4 klasy niech sama dzwoni po kolegach czy koleżankach. Ale w klasach 1-3 wypada mieć rękę na pulsie. U nas nauczycielka angielskiego wstawia jedynki jeśli dzieci po nieobecności nie mają nadrobionego materiału. Wystosowała informację do rodziców, że dzieci w klasie 3 są jeszcze dziećmi i obowiązkiem rodziców jest zadbać o to, by dzieci nadrobiły nieobecność.

Gość gość
U nas często się zdarza że jeden rodzic pyta co zadane, a reszta milczy jak niepiśmienna (chodzi o wymianę maili). Zdarzają się odpowiedzi że chyba nic zadane nie jest. Jestem przekonana że zawsze to wynika z braku orientacji. No ale my-rodzice dopiero "kończymy pierwszą klasę". :D W trzeciej... bo ja wiem... może większość uważa że to "już" trzecia?

Gość gość
moim zdaniem to jest chore że dzieci po tygodniowej nieobecności mają mieć wszystko od razu w poniedziałek nadrobione.. przecież były chore teoretycznie do niedzieli to kiedy miały to nadrabiać.. ciekawe czy jak nauczycielka jest chora to w łóżku leży z gorączką i sprawdziany sprawdza.. powinno być tak jak ktoś wyżej napisał dziecko przychodzi i dostaje od pani materiały i ma np. tydzień na nadrobienie..

Gość gość
20.38 ja pamiętam, że u mnie w szkole też tak było i nadal tak jest. W ten naszej oświacie od lat nic się nie zmienia (na lepsze).

Gość gość
Mam blizniaki 9 lat i od poczatku jak hyly chore to same ogarnialy sprawe. W 1 kl to za wiele do robienia nie bylo, ale przeciez maja kolegow, kolezanki. Ostatniego dnia, jak jeszcze sa w domu to ida do kogoś pozyczaja zeszyt, przepisuja, dowiaduja sie co i jak. Jesli nieobecnosc dluzsza, to bardziej a biezaco. I naucYciele nie znajduja splesnialch kanapek, bez przesady, nie robmy z dzieci kalekow zyciowych i emocjonalnych

Gość gość
Jak ja leżałam w szpitalu i prawie się przekręciłam, to dowiedziałam się, że wychowawczyni dzwoniła do mojej matki z tekstem, że mam nadrabiać materiał w szpitalu. Może to było w technikum, ale problem ten sam. Nauczyciele są chorzy.