Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Za duża głowa...

Polecane posty

Gość gość

Parę dni temu wybralam sie na szczepienie ze swoim prawie 4 miesiecznym synkiem. Pediatra szczepienia nie zrobila zato dala skierowanie na usg przezciemiaczkowe. Powod - za duzy obwod glowy, na skierowaniu napisala - podejrzenie wodoglowia. Syn urodzil sie z obwodem 37 cm, obecnie wynosi on okolo 44-44.5 cm. Obwod klaty taki sam jak glowy. Dodatkowo syn jest duzym dzieckiem, 95 centyl na wzrost, waga okolo 75 centyla. Mimo to strasznie sie niepokoje tym bardziej ze ma splaszczona glowe z tylu i czolo troche mu wystaje. Jest aktywnym, energicznym dzieckiem, choc byc moze ze wzgledu na gabaryty nie umie jeszcze przewrocic sie z brzucha na plecy ani odwrotnie. Czy ktos byl w podobnej sytuacji, czy przyrost 7 cm w ciagu 4 miesiecy rzeczywiscie jest taki duzy? Jak wyglądało to u waszych dzieci?

Gość gość
37 cm to w sumie też niemało, więc chyba nie dziwi, że teraz ma większą. Dla odwrotnego przykładu - mój synek po urodzeniu miał 31 cm. Teraz jako pieciolatek ma obwód 48 cm.Przy czym jest wysoki, 95 centyl. Tak więc te proporcje bywają różne ;-)

Gość gość
Mój mały jutro będzie miał skończone 16 tygodni. Dzisiaj byliśmy na szczepieniu i obwód głównych 43 cm. Żadnych sugestii że coś jest nie tak. Młody wygląda normalnie. I też jest dość duży bo ma 68 cm i 7 kg waży.

Gość gość
gość dziś a czy moglabys mi powiedziec jaki obwod mial po urodzeniu?

Gość gość
gosc dziś a czy moglabys mi powiedziec jaki obwod glowy mial przy urodzeniu?

Gość gość
A no tak. Zapomniałam :-) po urodzeniu miał 34 podobno. W 4-tym tyg 38 potem w 8-mym tyg 40 i teraz w 16- tym 43

Gość gość
Pociesze Cie moje starsze juz dzieci sprawdzilam w ksiazeczce- pierwsze ur 33 cm po 4 mc 41,5 czyli az 8,5 cm przyrostu. Drugie dziecko-34 cm a po 4 mc 42 czyli 8 cm. Wez pod uwage, ze pomiar nie jest superdokladny plus minus 1 cm spokojnie moze byc. Moje dzieci zdrowe nikt nigdy nie zwrocil uwagi na nieprawidlowosci. Spokojnie autorko! Pediatra moze troche nadgorliwa, chce wszystko sprawdzic, wykluczyc ale to chyba dobrze. Pozdrawiam