Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karolinka123456

Plastry i antykocncepcja

Polecane posty

Gość Karolinka123456

Czesc , leci juz drugi tydzien kiedy uzywam plastry antykoncepcyjne , zauwazylam ze czuje sie ostatnio nie dosc dobrze. Mam rozne humory , i sie zle czuje , bierze mnie na wymioty i kreci mi sie w glowie , przewaznie wieczorami. Zauwazylam tez ze trudno mi jest zasnac , zajmuje mi gdzies dwie godziny zebym zasnela gdzie zawsze po 5 minutach slodko spalam , czy ktos z was rowniez mial takie skutki ubocze po plastrach? , prosze o rade :)

Gość gość
Jak z chęcią na bzykanie?

Gość gość
No mniejsza chec jest

Karolinka123456, organizm musi się przyzwyczaić do danej metody antykoncepcji, bez względu na to, jaką wybrałaś i czy jest to Twoja pierwsza metoda czy kolejna. Zazwyczaj trwa to ok. 3 cykle (jest to tzw. okres „adaptacji”), ale może trwać krócej – zależy od organizmu. W tym czasie mogą wystąpić różne objawy, np. plamienia. Jeśli jednak, mimo upływu tego czasu objawy nie ustąpią – skonsultuj się z ginekologiem. Być może przyczyna jest inna.

Gość gość
hej. :) uzywam plastrow ponad 3 tygodnie i tez mam rozne objawy jak sie organizm przyzwyczaja ale na razie jestem z nich zadowolona. obawiam sie tylko ze przytyje bo moja siostra w trakcie uzywania chyba evry przybrala na wadze. czy to moze byc kwestia np "genow". :D troche sie boje i nie wiem czy wierzyc temu co jest napisane w ulotce..........

Gość gość
Trzeba wybierać miedzy przyjemnością dla pizy a wagą ciała.

Przyrost masy ciała to skutek uboczny, który dotyczył głównie antykoncepcji starszej generacji. Jeśli po rozpoczęciu stosowania plastrów Twój styl życia się nie zmieni - nadal będziesz prawidłowo się odżywiała i będziesz aktywna fizycznie, tak jak dotychczas - to Twoja waga nie powinna wzrastać, tylko dlatego, że stosujesz plastry. Ponadto warto przypomnieć, że podczas badań klinicznych nowoczesnych plastrów, nie zaobserwowano przyrostu masy ciała wśród stosujących plastry pacjentek :)