Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Tylko_Ona

Czy parterowe domy to CIEMNE domy? Właściciele partnerów proszę o rady!

Polecane posty

Wspólnie z mężem przymierzamy się do budowy domu, parterowy bez poddasza (tylko strych u góry). Działkę mamy trochę problematyczna bo z wjazdem od południa - zatem od najlepszej słonecznej strony :/ dwie sypialnie i salon z jadalnią umieściliśmy na wschód (zachód odpada sąsiad ma za ogromny budynek zacienia wszystko i wszystkich) i teraz zastanawiam się czy parterowe domy niczym jak parterowe mieszkania są ciemne i nieprzyjemne jak większość mieszkań na parterze w bloku? Bardzo źle się czuje w ciemnych pomieszczeniach obecnie w naszym mamy dużo słońca. Posiadaczom parterowego domu będę wdzięczna za odpowiedzi :)

Gość gość
tez wole blok niz ciemna psia bude.zalezy od wielkosci i rozmieszczenia okien.tez z duzymi oknami i dobrze rozmieszczonymi sa jak najbardziej jasne.trzeba tez wybierac latem kiedy sa liscie na drzewach no i wziasc pod uwage uksztaltowanie terenu i sasiednie domy najlepszy jest taki przy ulicy, zeby go inne domu nie zaslanialy, drzewa/krzewy nie za blisko okna, nie w dolku no i przede wszystkim duze okna.raz zrezygnowalam z kupna mieszkania w szeregowcu bo okna mial jak w strzelnicy w salonie, a w sypialni cala sciana slepa tylko jedno male okienko.posrednik twierdzil ze to dobrze bo cieplo nie ucieka, lepiej sie spi i takie fajne lampy na suficie, mozna palic caly dzien

Gość gość
ale jest i problem nawet jak domek widny, bo sasiedzi i przechodnie moga sie gapic i okna trzeba zaslaniac.ale jak wam to nie przeszkadza, to wybierajcie z duzymi i na kazdej zewnetrznej scianie oknami, zadnych slepcow.mieszkam w pietrowym szeregowcu, ale naogladalam sie roznych parterowych

Gość gość
a tak a propo, to przy wyborze mieszkania kobiety chca zeby bylo widno, mieszkanie ogolnie przyjemnie i ladny widok z okna, a dla mezczyn najwazniejsza jest jakosc i wartosc, czyli nowe i wyremontowane, chocby bez okien i z widokiem na wysypisko i pewnie najlepiej w najr****iwszym centrum

Gość gość
A ja sie zesralam w majty co wy na to

Działkę mamy w małej miejscowości strasznie długą także spokojnie możemy oddalić się od ulicy jakieś 20-30 metrów. Zatem tylko sąsiedzi ze wschodniej strony mogliby nam zaglądać do środka :) racja duże okna to podstawa wiec może nie będzie tak zle:) zauważyłam tylko ze rodzice mają piętrowy dom żadnych ogromnych drzew zbyt blisko domu a i tak piętro jest jaśniejsze niż dół:(

Gość gość
Tylko ona zdziro zmień Nick bo NAMYSŁÓW to miasto powiatowe w województwie Opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne (ONA) ty masz w Nicku ona wiec obrażasz moje miasto

Gość gość
Zależy na jakiej działce obok nas facet ma małą działkę i postawił dom obok naszego który ma 3 kondygnacje i zasłania mu słońce i w domu i podwórku

Gość gość
Jak dobrze rozplanujecie pomieszczenia i okna, to nie będzie problemu :) Ja mam dom na linii wschód-zachód, mogłabym mieć słońce cały dzień, gdyby ktoś dobrze rozplanował pokoje. Polecam ci duże okna, od razu wtedy pokój wydaje się większy i jest jasny. Czy od strony południowej, gdzie jest wjazd, zamierzacie dać salon? Znajomi mają tak, że pokój dzienny jest właśnie od południa + taras, latem jest nie do wytrzymania, ale co prawda mieszkanie mają słoneczne. Też mi się marzy parterowy dom :)

Gość gość
Parterowy dom wcale nie musi być ciemny. Najważniejsze jest to, aby wybrać projekt odpowiadający położeniu domu względem stron świata. Macie wjazd od południa więc projekt musi to uwzględniać. Ponadto duże okna (oczywiście nie od północy bo to będzie generować duże straty ciepła) na pewno rozjaśnią pomieszczenia. Sama ma parterowy dom i nie zamieniłabym go na inny.

mam dom parterowy . duże okna , po jednym w pomieszczeniu , oprócz salonu i nigdy nie wydawało mi si , że jest ciemno . Z własnego doświadczenia wiem ,ze główna sypialnia od wschodu daje popalić szczególnie od wczesnego lata no, ale przecież jakieś pomieszczenia muszą być i z tamtej strony :)

Gość gość
tylko ona moje miasto Namysłów ma tablice rejestracyjne ona wiec zmien nick Fakty w skrócie Namysłów – miasto w województwie opolskim, w powiecie namysłowskim, położone nad Widawą. Miasto jest położone w granicach historycznego Dolnego Śląska. Siedziba gminy miejsko-wiejskiej Namysłów.Wikipedia Liczba ludności: 16 297 (2008) Powierzchnia: 22,62 km² Mapy Google

Gość gość
najlepiej poleciec w kosmos by nie miec kolo siebie żadnych ludzi,w tym sasiadów!

Gość gość
Tylko ona powtarzam NAMYSŁÓW to miasto powiatowe w województwie Opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne"ONA"

Gość gość
Up (Namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ona

Gdybym miała przejmować się każda miejscowością w Polsce i wszelkiego rodzaju skrótami nie miałbym żadnego nicku. Masakra ze tez mogą istnieć na tym świecie tak nic nie wnoszący w życie ludzie którzy marnują swój czas na daremny hejt... A co do parterowego domu - odkąd pamiętam marzyłam o takim :) tym bardziej iż mąż ma problemy z kolanami. Martwi mnie tylko mrok który może w nim panować ale skoro duże okna mogą załatwić problem napewno takie użyjemy w naszym domu :) salon tez jest na wschód ale otwarty na kuchnię (kuchnia otwarta na salon) a ta z kolei ma wielkie okno południowe wiec nie powinno być najgorzej..

Gość gość
Tylko ona wejdź na temat na kafe tylko ona mam pytanie tu na ogólnej w spisie tematów jest znajdź sobie

Gość Gośka8512
Musicie z głową wybrać projekt. My mamy dom parterowy z projektu od http://domplus.org.pl. Dom podobnie usytuowany jak Wasz. Jedynie w sypialni mamy ciemno, bo okno północne, ale to przy sypialni jest akurat bardzo wygodne. Salon z wielkim oknem tarasowym i ogólnie wszędzie duże okna. Dom jest widny i słoneczny. :)